Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

karme hypoallergenic mozna podac juz,najlepiej w puszkach(mniej konserwantow podrazniajacych jelita) to jej nie zaszkodzi ,a wrecz pomoze...i koniecznie badania !!!
nie ma na co czekac ,pies sie odwadnia. musimy sie zebrac nawet po 5 zl SZKODA PSA!!!!

Posted

poszuka może ktoś w necie taką karmę specjalistyczną? może najlepiej wet podpowie jaka to ma być i zobaczymy jak cenowo wygląda.
ja za bardzo nie mam dziś czasu szperać po necie...

Posted

Hill`s Prescription diet Z/D w puszkach lub (nie wiem czy jest w Pl) Medi Cal Hypoallergenic formula
te dwie znam z wlasnego doswiadczenia ,postawily moja dziewczyne na nogi

Posted

nie wiem czy jest znaczna różnica w cenie co do rodzaju karmy, ale gdy dowiadywałam się u weta ceny tej Intestinal to Royal 14kg ok 250zł, a purina ok 250-280zł

mnie chodziło o to że teraz kupimy jej hypoalergiczną, a powiedzmy w badaniach wyjdzie coś jelitowego, trzustkowego albo coś tam innego i trzeba będzie kupić kolejną za kolejne 250zł:(

Posted

jej potrzebna jest karma w puszkach -zawiera najmniejsza ilosc konserwantow podrazniajacych uklad pokarmowy.
psy najczesciej maja uczulania wlasnie na nie,a nie na mieso. wszystkie wypelniacze w karmach tzn zboza,kukurydza itp tez powoduja alergie

Posted

IVV napisał(a):
czy ona dostawala metronidazol? idealnie leczy wszystkie rozwolnienia

Nie, nie dostawała tego leku .

Vet cały czas upiera się, że to alergia pokarmowa i ostatnio mi powiedział, że nie warto robic szczegółowych badan, bo one tego nie wykażą ........ nie wiem, czy ma rację, twierdzi, że przy innych schorzeniach byłyby dodatkowe objawy, których Dosia nie ma.

Posted

po prostu ciocie, trzeba zrobić zrzutę na transport Dosi do lecznicy.
kto się pisze na jakiś grosik??
ja na początek daję 50 zł na transport!
kto się dołoży? kto da grosika??

i wtedy poszukamy kogoś, kto za zwrotem kosztów nam pomoże przetransportować Dosieńkę na badania.

Posted

nie no coraz bardziej denerwuje mnie ten lekarz:( co on wygaduje. Teraz są takie możliwości i takie badania, że można dowiedzieć się wszystkiego!no moe prawie... Czy to stary jakiś facet?bo tylko to może go usprawiedliwić jego niewiedzę i stereotypowe podejście do sprawy:(

dzwoniłam za dnia do Doty, nie dobierała, a teraz poza zasięgiem:(

Posted

Lekarz jest dość młody, ale twierdzi, że testy sa bardzo drogie i nie warto ich robić, bo żeby wyczaić, na co jest ewentualnie uczulona, to trzeba masę testów, osobno na każdy produkt ... i koszty są wtedy duże, a ja mu cały czas mówię, że musimy oszczędzać, więc to chyba trochę moja wina ;)

Posted

Trzeba zrobić Dosi badania, szkoda tutaj spekulować na wątku jak sunia czeka i potrzebuje pomocy. Namówiłam mamę na zakup jednych perfum, które kiedyś wystawiałam na bazarku, więc wpadnie 60zł, które chce przeznaczyć dla Dosi.

Posted

Kar0la napisał(a):
Z Sochaczewa jest jeszcze luka1

Tak, w Sochaczewie jest Fundacja Nero, warto ich zapytać.

Ewo, prześlij mi na pw adres to wyślę trochę tego Intstinala.

Uściski dla Dusieńki!

Posted

a jak to załatwia się w Sochaczewie, gdzieś chyba Renatka pisała. Weterynarz pobiera krew i inne próbki i jedzie się z tym do szpitala? jak szybko trzeba to zawieźć? to pobrania krwi i reszty nie jest potrzebny jakiś super wet. I jakie są tego koszty? wyższe niż w lecznicach weterynaryjnych?

Posted

gorzej z tą kupą, bo Dosia musiałaby zrobić na zawołanie:( bo kupa nie może mieć więcej niż 1 godzinę:( potem wkłada się ją w pojemniczek (test kliszowy) i odstawia chyba 2 godziny, a potem sczytuje wynik:(

a gdzie można znaleźć namiary na ta fundację?
już napisałam pw do tego luka1

Posted

piechcia15 napisał(a):
gorzej z tą kupą, bo Dosia musiałaby zrobić na zawołanie:( bo kupa nie może mieć więcej niż 1 godzinę:( potem wkłada się ją w pojemniczek (test kliszowy) i odstawia chyba 2 godziny, a potem sczytuje wynik:(

a gdzie można znaleźć namiary na ta fundację?

a tego nie można u każdego weterynarza zrobić? nie może on sobie zamówić takich pojemniczków? byle wyniki były, a już nie musi ich czytać... Problem w tym, że do weterynarza powinna Ewanka z Dosią pojechać, bo ona ma bezpośredni kontakt z Dośką i może opowiedzieć o niej najwięcej, co też jest ważne.

Prosimy lukę1 o pomoc?

Posted

dostałam Pw i odpisuję. Ja badania zrobiłabym w Płocku, w klinice weterynaryjnej. Robiłam kiedyś badanie krwi w szpitalu i następnego dnia w Milanówku - wyniki były zupełnie inne.

Posted

trzeba psa zabrac do kogos kto bedzie zainteresowany wyleczeniem i pomoca Dosi,a ten mlody vet nie wyglada na taka osobe.
nie ma na co czekac ,pies jest chory i cierpi.

Posted

Dosia mimo cieczki czuje się dobrze, apetyt ma świetny i pozdrawia o poranku :loveu:

Zorba męczy ją i nas swoimi nieustającymi spranowymi ariami :roll: :mad: Całą ostatnią noc śpiewał pod oknem, bo w domu tak skakał na drzwi, że bałam się, że wejdzie do Dosi razem z szybą.

Ostatnio, tak pechowo się złożyło, że TZ miał 3 tygodnie nogę w gipsie, a teraz zbiera mu się jakiś wysięk w tym kolanie i jeździ do Płocka do szpitala na punkcje ... ale jeździ niestety wieczorem, wtedy, kiedy nasz znajomy ma czas, czyli po pracy.

Myślę, skad wziąć transport do Płocka rano, bo Dosia musi być na czczo, by badania były wiarygodne. Nie jest łatwo, bo wszyscy nasi znajomi pracują i w ciągu dnia nie mają czasu.

Cały czas mam nadzieję, że jakoś to mi się uda to załatwić, ale jeśli ktoś by mi w tym pomógł, będę wdzięczna.

Posted

zobaczcie - może jednak poszukamy kogoś odpowiedzialnego z Płocka, kto będzie mógł wieczorem Dosię przejąć (jakby mogła pojechać razem z TZ Ewanki), w dzień mógłby zrobić badania, a następnego dnia odstawić Dosię na transport?