Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jak napisała Ewanka,Dosia z przygodami,ale dotarła cała i zdrowa :)
po drodze strasznie piszczała,ale grzecznie siedziała z dzieciakami z tyłu.
nie mogę się nadziwić jaka ona jest cudowna,jaka grzeczna,milutka i przylepna :)
nie wiem jak teraz,ale u siostry nie robiła koopy byle gdzie,tylko odbiegała jak najdalej od nas.
po kąpieli łupież się nasilił,na dodatek jeszcze więcej sierści z Dosi wychodziło :-o
Ewanko,dziękuję za chęc podjęcia nas smakołykami,bardzo mi przykro że nie mogłyśmy spokojnie usiąśc,porozmawiać i na spokojnie wprowadzić Dosi do Waszego stada.
nie lubię załatwiać spraw na wariackich papierach :angryy:
Dosiu,Ewanko,powodzenia :)

Posted

piechcia15 napisał(a):

Kurcze przed oczami mam ciągle ten smutny pychol i jakoś nie umiem sobie wyobrazić jej uśmiechu i merdania ogonem:( ale wierzę na słowo i żałuję że nie mogę tego zobaczyć na własne oczy:(

Dosia jest mądrą dziewczynką i wiedziała że zachodzą zmiany na mega lepsze w jej życiu dlatego przestała się smucić :)

Posted

łupież i wychodzie sierść kilogramami to też efekty jedzenia:( łupież z czasem zejdzie, wysypie się co ma się wysypać i przejdzie:) wiadomo że jak poszorowałaś ją w kąpieli to wylazł na wierzch:)

Posted

a jaka dziewczyna była grzeczna w kąpieli!dwa razy się poślizgnęła,ale dzielnie i ze stoickim spokojem to zniosła.
anioł,nie pies.może powiecie że jedna doba to za mało żeby poznać charakter psa.ja jednak jestem pewna,że Dosia ma same zalety :)
a łupież zniknie,kiedy Dosia będzie jadła lepsze papu :)

Posted

Noc minęla spokojnie, choć Dosia popiskiwała, widać, że bardzo tęskni i wszędzie szuka Doty i węszy szczególnie tam, gdzie ostatnio ją widziała.

Wczoraj nie chciała jeść ani suchego, ani ryżu, wybrała z niego troszkę smakołyków ... dzisiaj też śniadanie zostawiła ... spróbowałam dać jej bułkę z maslem i zjadła z wielkim apetytem ... widać, że powoli się owtwiera, jest przecież w kolejnym nowym miejscu w bardzo krótkim czasie.

Zrobiła jedną koopę, pół na pół, woda-normalna ... mam nadzieję, że to się unormuje z czasem.

Posted

Dosia, widzisz ja od piątku nie byłam na dogo, tak się martwiłam, czy wszystko pójdzie sprawnie, jak się będziesz zachowywać... ale widzę, że mimo,że podróż przebiegała z małymi niespodziankami, to i tak się wszystko ładnie ułożyło :)
Super, że jesteś już u Ewanki i teraz tylko czekać, aż się na maksa otworzysz na człowieka i na nową sytuację i tylko patrzeć aż przybierzesz na wadzie, pychol ciągle będzie się smiał :) a my poszukamy Ci super domeczku :)

Posted

znowu widzę smutną minkę Dosi :( tęskni,bo zabrałam ją ze schronu i będę jej się dobrze kojarzyć :)
koopa znowu jest dziwna ze stresu.za dużo zmian w ciągu weekendu dla takiej wrazliwej sunieczki.uspokoi się kiedy się zaaklimatyzuje a w brzuszku będzie samo zdrowe jedzonko :)
przy mnie jadła ładnie,jak tylko przyjechałyśmy z pabianic zjadła trochę suchego+różniaste smakołyki (min.parówki),a na kolację opędzlowała gotowane.śniadanko w niedzielę też ładnie zjadła,a ze względu na podróż obiadu biedulka nie dostała.
zakochałam się w tym aniołku:loveu:i tez za nią tęsknię...

Posted

Ewanko te szeleczki ze schronu są ciut maławe, także jak Dosia troszkę przytyje to koniecznie trzeba je zmienić. I jeden paseczek trzeba przyszyć, tam przy części 'obroży' szelek, przy zatrzasku od drugiej strony bo się odkleił i istnieje szansa, że po prostu wypadnie i wtedy zatrzask puści;)

Jakby Dosia coś potrzebowała to pisz ;) Cieszę się, że wszystko dobrze wyszło!

Posted

[quote name='Ewanka']........... wierny pies ...

serce mi pęka :(
Dosia,słoneczko kochane,myślisz że Cię zostawiłam...
jest mi strasznie przykro,ale wiem,że u Ewanki będziesz miała raj na ziemi a domek znajdziemy Ci naj najlepszy.
Dosia to aniołek na czterech łapkach który ma wielkie,spragnione miłości człowieka serduszko.
jest mi potwornie przykro,że ona myśli że ją porzuciłam :placz:

Posted

Dorotko, wiem co czujesz, a przynajmniej wydaje mi się, że wiem ... zapewniam Cię, że dbam o Dosię najlepiej jak potrafię, myślę, że ona to czuje, że jest już bezpieczna, nie odstępuje mnie na krok :) ... a to jej spojrzenie przez bramę uwieczniłam, bo Lenka niczego takiego nie robiła.

Dosia zaczęła jeść !!! ... odzyskała apetyt i wraca jej radość życia, np. zaczęla biegać i skakać, czego wczoraj nie robiła :)

... zjadła dzisiaj, w niewielkich porcjach, kilka posiłków - makaron z mięskiem, luksusowe suche, dużo pije i odsypia wrażenia ... jest straszny upał, wiec wszyscy trochę drzemiemy na stojąco ;)

Utrzymuje czystość w domu, kręci się i zerka na mnie porozumiewawczo i wiem, że chce wyjść, robi siku i sama wraca z tego upału do domu. Poczekamy do wieczora na dłuższy spacerek, może choć trochę się ochłodzi.

Jeszcze z pierwszych obserwacji:
ma ciemny wyciek z prawego oczka, o łupieżu już Dota wspominała ... no i jak na elegantkę przystało, ma prawdziwe tipsy :D

Posted

kochana Ewanko,wiem że dbasz o Dosieńkę,że u Was ma super warunki jakich ja nie mogłabym jej zapewnić (mieszkam w kamienicy brrr)
pokochałam to stworzenie od pierwszej chwili,od spotkania na wybiegu jeszcze w schronisku.urzekł mnie jej charakter-mimo wszystko chce kochać człowieka.
dobrze,że dziewczynie wrócił apetyt :)
w sobotę oba oczka miała załzawione-ciemne bruzdy przez cały pyszczek.myślałam że to łezki.pazurki faktycznie ma długaśne,ale siostra nie miała na wyposażeniu odpowiednich cążek dlatego nie wykonałam Dosi manicure ;)
a jak układają się relacje między dziewczynkami?(Dosią i Lenką)

Posted

Dorotko, sunie zachowują się jakby znały się od dzieciństwa ;)

... staram się troszkę izolować Dosię, zamykam się razem z nią w pokoju, bo Lenka cały czas zaprasza ją do zabawy :)

... Dosia po ostatnich dniach pełnych przeżyć, dużo odpoczywa, kladzie się, przymyka oczka i odpływa ... potem idziemy na siku , ona natychmiast wraca do domu, drzwi są non stop otwarte ... troszkę zje i znowu się kładzie pospać lub ... pomarzyć :loveu:

Posted

Boziuu jak cudownie widzieć ją taką szczęśliwą.
Ale po raz kolejny potwierdza się moja teoria, że osoby która zabiera psa z tego miejsca jakim jest schron będzie jego najlepszym przyjacielem i Panem ponad wszystko, choćby ten człowiek był tylko transportującym to zawsze pozostaje na pierwszym miejscu, przynajmniej na początku!!!

Tak, szeleczki koniecznie trzeba zmienić, zobaczę czy jakieś te z których mam będą większe od tych, ale wątpię. Ciężko tak wybrać na odległość.

A oczka...niektóre psiaki tak mają że oczka włazwią i tyle:( co do pazurków to trzeba uważać, bo jeśli Dosia ma czarne to tylko wet powinien obcinać. Bo może samego paznokcia mieć takiego długiego i wtedy obcinając zrobi się krzywdę.

Posted

Noc spokojna ... obie spały w sypialani ... :p

Dosia vel Frida vel Rita , w nocy nie chrapie, nie sapie ... śpi jak aniołek :loveu:

Dziewczyny zjadły śniadanko ... pobiegały po ogrodzie i ... poszły spać ;)

Posted

Ewanka napisał(a):
Noc spokojna ... obie spały w sypialani ... :p

Dosia vel Frida vel Rita , w nocy nie chrapie, nie sapie ... śpi jak aniołek :loveu:

Dziewczyny zjadły śniadanko ... pobiegały po ogrodzie i ... poszły spać ;)

Super się czyta takie wieści :):):).

Posted

Super :) Myślę, że niedługo można zacząć już ogłaszać Dosię, bo zanim domek się znajdzie to pewnie minie trochę czasu, a jeśli będzie wcześniej to i tak będzie musiał poczekać, aż Dosia się w pełni zaaklimatyzuję, będzie miała sterylkę, dojdzie do siebie i dopiero siup do siebie....

Posted

Odbyło się komisyjne ważenie stada ;)

Dosia waży ok. 11,5 kg

Ma rewelacyjny apetyt, można już śmialo zamówić dobrą suchą karmę (!)

... lubi również makaron (kupiłam dwa opakowania po 12,50zł) z warzywami dla psów, który dostaje dodatkowo jako tzw. "wypełniacz" ;) ... je małymi porcjami kilka razy dziennie, jak na misce jest za dużo, to zostawia i odchodzi,jak prawdziwa dama !!!
Lenka zawsze pochłania wszystko , najwyżej nadmiar zwymiotuje ... ot, różnica klas :eviltong:

Bardzo dużo pije, więcej niż reszta towarzystwa i wydaje mi się, że bardziej męczy ją upał ... je, pije, wychodzi na sekundę na siku, wraca, kładzie się i odpoczywa.

Bardzo się drapie, może zastosować Frontline, lub Fiprex ???

Nie wiem, kto decyduje i kto płaci ? ;)

... a komu mam przesłać nr konta?