Marycha35 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 To mordeczka nasza, kochane, jednak bardzo delikatne i wrażliwe ciałko! Quote
Ewanka Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 [quote name='Marycha35']Ewanko a jaki to test? Na czym polega? To domowy sposób na badanie enzymów trzustki, oczywiście należy potwierdzić to specjalistycznymi badaniami. Jak Dosia była u nas, to jej robiłam i było ok!!! Instrukcja obsługi domowego testu: ze zwykła naświetlonej kliszy (np. rtg złamanej ręki czy płuc), trzeba wyciąć pasek w czarnym miejscu (naświetlonym!) i zanurzyć w kupie psiaka i całość zamknąć w słoiku, niektórzy trzymają to w lodówce ... na drugi dzień kliszę wyjmujemy i myjemy. Jeśli klisza jest przezroczysta wynik jest OK, enzymy działają, jeśli enzymy nie "zeżarły" czarnej powłoki, problemy z trzustką są bardzo prawdopodobne, należy rozpocząć dalszą diagnostykę. Trzymam kciuki za zdrowie Dosinki !!! Quote
Marycha35 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 GENIALNE:) Dzięki Ewanko:) Tanio, skutecznie, szybko, no może troszku obrzydliwie, ale kupa naszej Hrabianki kochanej na bank subtelna;) Quote
piechcia15 Posted October 7, 2013 Author Posted October 7, 2013 serce i brak apetytu są ściśle związane ze sobą. Mój Fuks chory ciężko na serce jak miał załamki to momentalnie przestawał jeść i traciliśmy trudem uzbierane kg, więc nie sugerujcie tu trzustek i innych zaniedbań szukam transportu jak mogę, nic narazie mi z tego nie wychodzi. Lida jeśli tobie by się udało to byłabym mega wdzięczna. Wizytę musi umówić osoba, która będzie z nią jechała, tak żeby jej pasowało a nie nam, bo nam to jest obojętne.Stawiałabym na dr Niziołka, ale on nie przyjmuje w soboty, a podobno żona Garncarza jest też kardiologiem i oni chyba przyjmują w soboty. Wolałabym Niziołka jednak. Myślę, że nie ma sensu wozić DOsi do Żyrardowa czy gdziekolwiek indziej, skoro zwykły wet już ją widział. I tak trzeba wymyślec transport i tak. Dosia bierze leki, ponoć póki co serce lepiej pracuje, ale do ideału daleko. Raczej do końca życia będzie na lekach. Quote
Marycha35 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 (edited) Magduś, ale tu nikt nic nie sugeruje, jeno doradza:) Bo Dosię lubi, nic więcej, wyluzuj, odetchnij, nie gryź, auć!!! Edited October 7, 2013 by Marycha35 Quote
Ewanka Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 [quote name='Marycha35']Magduś, ale tu nikt nic nie sugeruje, jeno doradza:) Bo Dosię lubi, nic więcej, wyluzuj, odetchnij, nie gryź, auć!!![/QUOTE] Dzięki Marycha, że rozumiesz moje intencje .... nie przyszło mi nawet do głowy cokolwiek "sugerować". To już dość wiekowa, bardzo wrażliwa sunia, po wielu trudnych przejściach i bardzo możliwe, że ma chore serducho, to smutne, bo leki do końca życia i radość życia już nie taka jak dotąd, ale do wizyty lekarskiej jest, jak rozumiem, minimum kilka dni, więc można w tym czasie ewentualnie wykluczyć (lub nie) trzustkę. Bardzo się martwię o hrabiankę :-( Quote
inka33 Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 [quote name='Czorcik']ona zawsze była niejadkiem i była szczuplutka, weterynarz powiedziała że ona może chudnąć przez to serce, bo tzreba jej podawać leki na odwodnienie żeby serca nie obciążać . Jak by co to Guli może dopiero w poniedziałek za tydzień, tak koło 19-19:30 byłby z nią w Warszawie, jeżeli Lida może wcześniej byłoby super.[/QUOTE] Dobrze, że udało Ci się go namówić! Ja nie mam takiej mocy... :oops: Quote
Marycha35 Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 [quote name='Ewanka']Dzięki Marycha, że rozumiesz moje intencje .... nie przyszło mi nawet do głowy cokolwiek "sugerować". To już dość wiekowa, bardzo wrażliwa sunia, po wielu trudnych przejściach i bardzo możliwe, że ma chore serducho, to smutne, bo leki do końca życia i radość życia już nie taka jak dotąd, ale do wizyty lekarskiej jest, jak rozumiem, minimum kilka dni, więc można w tym czasie ewentualnie wykluczyć (lub nie) trzustkę. Bardzo się martwię o hrabiankę :-([/QUOTE] Tym bardziej, że nasza Dosieńka brzucho ma delikatne, do tej pory problemy z trzuchą były! Test prosty, tani, nic tylko robić, suni pomóc;) Quote
Czorcik Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 [quote name='inka33']Dobrze, że udało Ci się go namówić! Ja nie mam takiej mocy... :oops:[/QUOTE] to nie chodzi o namawianie, bo namawiać Go nie trzeba, tylko trzeba było poprzekładać inne sprawy. Quote
Lida Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 Mogę zabrać Dosię do lekarza w czwartek po południu lub w piątek. Rozmawiałam już z p. Małgosią z hoteliku. Dziś już nie zdążyłam umówić wizyty. Napiszcie proszę, gdzie dokładnie przyjmuje dr Niziołek, bo rozumiem, że do niego mam ją przewieźć. Transport do lekarza i z powrotem do hotelikumacie za darmo. To mój wkład w leczenie Dosi. Prosiłabym jednak o opłacenie wizyty. Czy mam brać fakturę? Na kogo? Dane poproszę. Czy mam od razu wykupić leki? Czy robić badania które zaleci dr Niziołek? I proszę też o jak najwięcej informacji o zdrowiu Dosi z przeszości. O teraźniejszości będę wiedzieć od p. Małgosi. Poprosiłam też, zeby mi spisała na kartce, jakie leki i w jakich dawkach bierze teraz Dosia. Quote
piechcia15 Posted October 8, 2013 Author Posted October 8, 2013 jeju spadasz nam z nieba. To tel. do kliniki Niziołka 224155560 to jeśli możesz to zadzwoń tam proszę i umów was jak ci pasuje. Bo mogłabym ja zadzwonić ale nie wiem jakie godziny ci odpowiadają. To ponoć jest gdzieś na Pradze Oczywiście za wizytę zapłacimy. Faktura na fundację, trzeba by zapytać od razu czy można zapłacić przelewem? wsiąść by ich na litość że to bezdomniak jest itp :) robić wszystko co jest konieczne i zaleci lekarz, badania,leki itp kiedyś Dosia miała epizod z trzustką, brała leki ale już nie pamiętam jakie. Teraz od bardzo dawna nie bierze już nic (od kilku lat) i z trawieniem też lepiej. JUż może jeść większość karm, a nie tak jak kiedyś jedną. Quote
Lida Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 A fakturę to na jaką fundację? Poproszę o dane na pw. Quote
Marycha35 Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Na wszelaki wklejam: [quote name='sleepingbyday']Za cezara trzymam kciuki. słuchajcie, mam możliwość załatwienia darmowych usg jamy brzusznej w sękocinie pod wawą w ramach warsztatów dla weterynarzy. w grę wchodza psy bezdomne i domne, no ale trzeba tam dojechac na konkretne godziny. jesli chcecie przebadać swoich podopiecznych, dajcie mi znać.[/QUOTE] Quote
piechcia15 Posted October 9, 2013 Author Posted October 9, 2013 oo ciekawe może udałoby się to jakoś zgrać i dosia załapałaby się na badania, tylko pytanie czy to po drodze, żeby już nie trzaskac km wizyta umówiona na wtorek godz.14. Lida pojedzie z Dosią za co bardzo jej dziękuję ! Quote
inka33 Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 Z głaskami i kciukami przychodzę, o: :glaszcze: i :kciuki: Lida! :Rose: Quote
Lida Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 [quote name='inka33']Z głaskami i kciukami przychodzę, o: :glaszcze: i :kciuki: Lida! :Rose:[/QUOTE] Inka, możesz do nas podjechać do lecznicy. Będziemy we wtorek o 14 u dr. Niziołka. To jest chyba na Kijowskiej. Jeszcze nie sprawdzalam Quote
inka33 Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 (edited) [quote name='Lida']Inka, możesz do nas podjechać do lecznicy. Będziemy we wtorek o 14 u dr. Niziołka. To jest chyba na Kijowskiej. Jeszcze nie sprawdzalam Jak będę miała na bilet... :oops: Jak na Kijowskiej, to w bloku p. Ewy niedoszłej, hehe... :/ Edit: Coś mi pożarło kawałek zdania...! :angryy: Powinno być: Jak na Kijowskiej, to w bloku naprzeciwko bloku p. Ewy niedoszłej, hehe... :/ Edited October 14, 2013 by inka33 Quote
Poprawna Posted October 11, 2013 Posted October 11, 2013 Nie ma lepszego psiego kardiologa w W-wie jak Rafał Niziołek. Quote
Marycha35 Posted October 11, 2013 Posted October 11, 2013 Dosieńko, mus i być dobrze:) A tu ku pokrzepieniu;) :stormy-sad::bye::bye: Quote
Recommended Posts