Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Grażynko w lasku była dość wyluzowana bo ludzisków nie było choć cały czas czujna bo w oddali słyszała głosy dzieci jeżdżących na rolkach na drodze
Spotkałyśmy w lesie pana z dwoma psiakami, spanielkiem i psiakiem ciut większym od spaniela ale całkowicie przypominającym afgana, Mona nawet na luzie była, nie spięła się i nie trzęsła choć obserwowała gościa który był kawałek dalej

później polazłyśmy zerknąć na plac zabaw, był tam też pan spotkany w lesie i jego psy
Mona ogon pod doopę, czołganko, a śmietnika tak się wystraszyła że się o mały włos nie zabiła na smyczy

Posted

fionka, mona jest w tym okresie dorastania,że boi się nietypowych kształtów napotkanych na drodze. Wyrośnie z tego. Najważniejsze aby w takiej sytuacji nie zwracać uwagi psu na to, typu: no chodź, zobacz to tylko śmietnik, a ty się boisz. takie zachowanie ponoć daję zupełnie odwrotne działanie. czytałam o tym we wspaniałej książce pt "okiem psa"-polecam gorąco. właśnie ją pożyczyłam koledze. z dosią przechodziłam to samo, każdy korzeń powodował lęk,a potem był mocno obszczekiwany.

Posted

docha napisał(a):
fionka, mona jest w tym okresie dorastania,że boi się nietypowych kształtów napotkanych na drodze. Wyrośnie z tego. Najważniejsze aby w takiej sytuacji nie zwracać uwagi psu na to, typu: no chodź, zobacz to tylko śmietnik, a ty się boisz. takie zachowanie ponoć daję zupełnie odwrotne działanie. czytałam o tym we wspaniałej książce pt "okiem psa"-polecam gorąco. właśnie ją pożyczyłam koledze. z dosią przechodziłam to samo, każdy korzeń powodował lęk,a potem był mocno obszczekiwany.

"Okiem psa" można sobie wyrzucić do kosza, ewentualnie traktować jako ciekawostkę historyczną w rozwijaniu się kynologii - teoria dominacji to bzdura na kółkach, w dodatku obalona przez autora przed jego śmiercią (niestety, to już do naszego narodu nie dotarło, a szkoda). Zamiast ignorowania przedmiotu powodującego lęk, najlepiej jest w miarę możliwości podejść, dotknąć, pogłaskać, pokazać psu, że ten straszny potwór to tylko śmietnik, słupek czy reklamówka.

Asia, fotki góralskie bomba - nawet nie wiem, którą zacytować ;)

Posted

za odwiedzinki Wszystkim pięknie dziękujemy :p
za rady też dziękujemy :p

evel to samo mówił nam szkoleniowiec (szkoli pozytywnie) w zeszłym roku jak zasięgaliśmy porady co robić żeby nie zwariować ;)
wtedy też "otworzył" nam oczy i wyjaśnił skąd cały problem Mony

jeśli boi się śmietnika, siadam jak najbliżej "strasznego kosza" i komendą przywołuję laskę, jak podejdzie dość blisko pochwała, próba ucieczki "fe"
jakoś dajemy radę z rzeczami martwymi ... z ludźmi nie do przebrnięcia niestety :shake:

i trochę Łaciatej

Posted

później powlekliśmy się do cioci i poznałam 14 letniego Scotiego

Moniśka usiłowała zobaczyć cokolwiek przez balkon ... wzrościku laluni brakuje ... nasza rottka Sarusia nie miała problemów ;)

Posted

[FONT="Georgia"]witajcie dziewczęta :)

świetne jest to zdjęcie :loveu::loveu:
http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_10792.jpg

Mam też problem z tym że Salsa boi się wielu rzeczy. Niestety ja na początku sądziłam że jej to z czasem przejdzie a było wręcz odwrotnie, lęki się pogłębiły i teraz jest ciężej nad tym pracować. Z rzeczami martwymi podobnie jak u Was nie ma aż takiego problemu co z ludźmi oraz zwierzętami pojawiającymi się znienacka na drodze.
[/FONT]

Posted

[quote name='Alicja']:lol:
http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_1113.jpg

fajniutki Scoti ..supcio wygląda w wieku 14 latek

nooo Scoti trzyma się nieźle choć z chodzeniem ma już problemy ale jego Pan nie pozwala aby kości się zastały i tuptają tak sobie na spacery kilka razy dziennie, znmęczą się to odpoczną i tuptają dalej
fajny psiak i Pan mówi o nim tak jak o własnym dziecku ... to takie budujące jak ma się okazję takich ludzi spotykać

[quote name='hankasanok']jakie wielkie rosołki u Was lataja!:cool3::evil_lol:;)

noooo rosoły wypasione jak trzeba ;)

[quote name='jonQuilla'][FONT="Georgia"]witajcie dziewczęta :)

świetne jest to zdjęcie :loveu::loveu:
http://i1134.photobucket.com/albums/m604/nitka31/Mona/IMG_10792.jpg

Mam też problem z tym że Salsa boi się wielu rzeczy. Niestety ja na początku sądziłam że jej to z czasem przejdzie a było wręcz odwrotnie, lęki się pogłębiły i teraz jest ciężej nad tym pracować. Z rzeczami martwymi podobnie jak u Was nie ma aż takiego problemu co z ludźmi oraz zwierzętami pojawiającymi się znienacka na drodze.
[/FONT]

witaj dziewczę ;)
wiele "strachów" zostało przełamanych ale niestety dla Mony smycz to coś co "trzyma jej psychikę", wie że ucieczka w grę nie wchodzi i to ją paraliżuje
człowiek to dla niej coś nie do ogarnięcia niestety

[quote name='rufusowa']piękne foteczki u Was! :)
i zima przeplata się z wiosną...

Pozdrawiam cieplutko!

taki pogodowy kalejdoskop ;)