mania.m Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Ratunku może ktoś z dogomaniaków mi doradzi. Mamy 7 tyg sunie owczarka kaukaskiego. Tajga jest wspaniała... od pierwszych chwil w domu uczyliśmy ją (staraliśmy się) poprawnych zachowań. Oczywiście zdarza się susianie w domku, ale nad tym ostro pracujemy. Tajga potrafi przychodzić na komende "do mnie", potrafi zrobić "siad" i całkiem całkiem chodzi na smyczy. Ale potwornie gryzie... na początku było to do opanowania, ale jest coraz gorzej. Nie pomagają już zabawki wkładane w pyszczek (zamiast naszych rąk), nie pomaga również chowanie rąk i przerywanie zabawy.Szacunek do rąk ma wtedy, gdy wie, że coś w nich jest:cool3: Mała bestia kłapie ząbkami na oślep. A my z mężem wyglądamy jak pocięci żyletką. Wszystkie znane mi sposoby nie pomagają... Mam jeszcze jeden problem. Tajga jak chce coś wymusić, to stoi patrzy się na nas i szczeka.Przeważnie jak ktoś z nas ma coś do jedzenia. Oczywiście nie ustępujemy - Tajga też nie! Na szczekanie nie dostaje nic - jest po prostu olewana. Jak temu zaradzić? Quote
coztego Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 I o gryzieniu i o szczekaniu napisano już duuużo... Rozejrzyj się troszeczkę na forum. Np tutaj i tutaj Quote
mania.m Posted March 21, 2006 Author Posted March 21, 2006 Dziękuję, szczególnie przydały się info o szczekaniu. Mam nadzieję, że opanujemy naszą "bestię". Jednak wszystkie problemy stają się mało ważne, kiedy rano Tajga staje przy naszym łóżku i próbuje polizać nas po twarzy, albo rękach. Jeszcze raz wielkie dzięki Quote
Osoria Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Ja też mam taki problem ze swoim szczeniakiem moja gryzie nas po rękach szczeka przy jedzeniu żeby wymusić na nas danie jej kawałka. Pomocy!!!!! Quote
coztego Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Osoria napisał(a):Ja też mam taki problem ze swoim szczeniakiem moja gryzie nas po rękach szczeka przy jedzeniu żeby wymusić na nas danie jej kawałka. Pomocy!!!!! Przeczytaj to co napisano już na forum: coztego napisał(a):I o gryzieniu i o szczekaniu napisano już duuużo... Rozejrzyj się troszeczkę na forum. Np tutaj i tutaj Quote
Rzepka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Ja bym jeszcze doradziła szkolenie Tajgi od małego- już wykazuje skłonności do dominacji, im większa tym trudniej będzie ją nauczyć kto jest kim w domu. Polecam również książki- "okiem psa" i "mój pies świadczy o mnie" niski koszt a dużo wiedzy :) Quote
mania.m Posted March 27, 2006 Author Posted March 27, 2006 Przeczytałam fantastycznie napisaną książeczkę Z. Mrzewińskiej "Psim zdaniem". Pracujemy nad bestią. Fakt, już szkoleniowiec powiedział, że Tajga zapowiada się na bardzo "charakterną" damę. Wczoraj mieliśmy pierwsze szkolenie, a raczej spotkanie towarzyskie. Mamy pracować przez miesiąc z małą w domu tzn wychowywać ją (dostaliśmy wskazówki, co i jak robić). Za miesiąc mamy się ponownie spotkać i wtedy zaczniemy właściwą pracę. Mam nadzieję, że do tego czasu wytłumaczymy naszemu maleństwu, kto jest w domu ważniejszy:razz: Quote
Rzepka Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 No to świetnie :) koniecznie pisz jak Wam idzie :) trzymam kciuki :kciuki: :p Quote
Recommended Posts