Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 9 tygodniową suczke bernenczyka. Od piątku jest w domu i juz chyba sie zadomowiła.
Chce wiedzieć czego ma od niej wymagać w ramach socjalizacji. Na uczenie jest jeszcze za wcześnie, narazie ustalanie hierarchi.
Mieszkam na wsi, więc nie ma kontaktu z hałasem, duża iloscia ludzi i samochodów. A suczka będzie wystawiana i moze będzie uprawiać psie sporty.

Mala bardzo kurczowo sie nas trzyma, najwyraźnei boi się niekiedy ludzie. Przewaznie mężczyzn. Boi sie mojego dziadka i wujka mimo, że częstują ją jej ulubionymi smakołykami. Co należy jeszcze zrobić?
Teraz ma kwaranntanne i ona niestety pochłania okres socjalizacji. CZyli proste pytanie:
Jak socjalizować mimo kwaranntany?

Posted

Ja też mieszkam na wsi i nie postarałam się o częste wyjazdy do miasta z moim Juniorem, skończyło się na tym że pies, nigdzie nie wyjeżdza bo jest agresywny i jak czasem odwiedzał miasto (np. miał ok. roku) popiskiwał ze strachu. Nie zależało mi aby za wszelką cenę był z socjalizowany bo i tak miał pilnować domu.
Więc jak najczęściej bywaj ze szczeniakiem w mieście, conajmniej raz w tyg (ale to naprawde minimum ! )

Co do socjalizacji i kwarantanny, ja radzę Ci zabierać szczeniaka do miasta ale w ruchliwych miejscach noś go na rękach, stawiaj go tam gdzie malo psów chodzi i pilnuj aby nic nie brał do pyszczka.

Na naukę nie jast zawcześnie ! Taki psiak spokojnie może umieć już siad i leżeć.

Posted

ja przynajmniej w wieku szczeniecym nie zaniedbalam tego najwazniejszego-socjalizacji- specjalnie jezdzilam do Warszawy co chwila z Tosca, by sie oswoila z ruchem ulicznym masa ludzi(czeste przebywanie pod marketami kiedy rodzina robila zakupy:cool3: ), oraz pierwsze wakacje na wsi u kuzynki, ktora mieszka w duzym domu, czesto zapraszanych jest duzo gosci, rowniez male dzieci, dzieki temu bardzo dobrze zostala zsocjalizowana :) z czego sie ciesze. i do psow rowniez.

Wiec Atena, jak najwiecej kontaktow ze wszystkim :) i jak poradzila Saba- narazie moze byc to na rekach, jesli ma kwarantanne. Im wczesniej tym lepiej. W momencie krytycznym to jest miedzy 9-12 tyg trzeba uwazac na czynniki stresujace i mogace wywolac lek u psa, bo w tym okresie moze je bardziej zapamietac na dlugo, niz wczesniej czy pozniej. Pozniej tez, ale w tym wieku najbardziej.

Posted

Atena napisał(a):
Chce wiedzieć czego ma od niej wymagać w ramach socjalizacji. Na uczenie jest jeszcze za wcześnie, narazie ustalanie hierarchi.

Na uczenie nie jest za wczesnie. Prace zaczyna sie juz z duzo mlodszymi szczeniaczkami - oczywiscie musi byc ona dostosowana do wieku i mozliwosci pieska - duzo zabawy i nagrod.
A jak zaczniesz z psem pracowac to ustalanie hierarchi nie bedzie potrzebne, pies znajdzie swoje miejsce. Co w ogole masz na mysli piszac "ustalanie hierarchii"??
Co do socjalizacji to jak juz wczesniej zostalo powiedziane. Pieska w plecak i do roboty:lol: .