Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

erka napisał(a):
Divia_gg, a przymierzasz się do łapania psiura w ten weekend?

Dobrze by było go zapędzić na to podwórko, gdzie jak mówiłaś czasami wchodził, tylko pewnie wtedy by chcieli go zatrzymac, a jak to niedobre miejsce, to lepiej nie ryzykować.

Co do obroży, to tak jak pisze ladySwallow, na poczatku można na dwóch smyczach.

No to zanim zlapiemy go to musze sie w szelki i obroze zaopatrzyc. JAki sklep polecacie? Jest jakis "fajny" w Kielcach. Bo ja w temacie obrozowo szelkowym jestem zielona. Moje maja jakies zwykle smyczki i obroze, coby kawaleczek po ulicy przejsc czy do weta przetransportowac z samochodu:)
A co do DONka to w weekend nie da rady bo nie dodzwonilam sie do weta o sedalin, no a poza tym za bardzo nie dam rady... Moze w pon, wtorek jakby dziewczyny mialy czasu kawalek:)?? A na to podworko co mowilam ze wchodzi to niby mozna go zagonic, ale nic to nie da bo on skacze od razu przez ogrodzenie. Mysle ze taktyka musi byc jednak sedalinowa - do uspienia. Przeniesc go do mnie i wtedy sie martwic:) Bo nawet jak bedzie na podworku, nieuspiony to nie da do siebie podejsc...
A jeszcze co do tych Panstwa co oni go najwiecej dokarmiaja, to oni nie sa zli, bo u nich zawsze psy mialy dobrze. Tylko to sa starsi ludzie i boje sie ze z dzikim psem sobie by nie poradzili. Ale jakby sie pies okazal jednak psem fajnym:) i gdyby sie domy o niego nie bily to moglby tam isc. No i jak pisze to sa starsi ludzie, wiec mozliwe ze jednak pies po jakims czasie by jednak szukal znow domu...Ten Pan jest ok 80, wiec sami widzicie...Oczywiscie mega sprawny i w ogole, ale jednak 80 lat to juz wiek znaczny.
Ale teraz priorytetem jest zlapanie, oswojenie, wykarmienie i sterylizacja, bo to konieczne przy takim pieknym psie;) Napisalam do gminy czy w jakis sposob poczuwaja sie do pomocy w sterylce i szczepieniach, zobaczymy co napisza...

A jakby mi sie u tego weta sedalinu nie udalo kupic jednak czy ma ktos mozliwosc zakupu? Linnsi Ty chyba wiesz ile by potrzeba go, bo ja to sie slabo orientuje ile na niego by trzeba.

Posted

Divia, wiadro sedalinu ;)

A tak serio to postaram sie znalezc czas w przyszlym tygodniu. Ostatnio dostal 4 ml i nic! Nie mam pojecia ile mu podac... 6 ml? najwyzej bedzie spal 2 dni :P
Divia nie martw sie, o takiego psa zawsze domy sie bija ;)

Posted

Wygladowo sie nie boje, ale nie wiem jaki charakter biedak/biedaczka pokaze. Oby sie otworzyl i okazal swietnym psiakiem;) Jakos sie zgadamy w przyszlym tyg. Na pewno czwartek odpada, ale moze wtorek po poludniu - jakby sie udalo zdobyc sedalin? Bo teraz trzeba od razu dac wiadro, nie ganiac, nie chodzic tylko poczekac i zebrac;)

Posted

Słuchajcie, podobno jeszcze dzisiaj można zrobić Allegro wyróżnione w promocyjnych cenach. Ja nie mam pojęcia o Allegro, czy mógłby ktos zrobić je Albince?

Posted

[quote name='erka']Właśnie chciałam wsatwić linka

http://allegro.pl/albinka-psi-aniol-psi-ideal-za-darmo-i1555543108.html

Choc juz zastanawiam się,czy nie trzeba jakiegos bardziej dramatycznego tekstu napisac, bo jak do tej pory bez odzewu.

Wg mnie dramatyczne teksty już dawno nie działają na ludzi , trzeba jasno i rzetelnie informować o psie i czekać na szczęście , niestety ...

Ale Ziutka ma dobrą rękę więc mam nadzieję że Albince się w końcu uda :)

Posted

Może , jak bedzie miała jakąś chwilę wolną:razz:.

Zadzwoniła dzisiaj do mnie kobieta z Nowin, znalazła tel w Głosie Nowin, gdzie divia-gg ogłasza nasze psiaki. Efekt właśnie taki,ze jeszce chcą nam dołóżyć:eviltong:.

W Nowinach , na ul.Przemysłowej 14 pod jakimis płytami betonowymi jest bezdomna sunia z 7 szczeniaczkami! Szczeniaczki juz chodzące, chyba głodne,bo matka zasuszona, pewnie juz nie karmi, bo nie ma czym. Jest tam jeszcze ojciec tych szczeniaczków . Psów nikt nie dokarmia, bo tam nie ma domów w pobliżu, tylko jakieś zakłady.
Syn tej pani był na spacerze i zobaczył te psiaki. Ona dzoniłą dzisiaj po pomoc do gminy, ale oczywiścei, jak zwykle powiedzieli ,zeby szukała pomocy na włąsną rękę, bo oni nie maja możliwości:diabloti::diabloti::angryy:.

Divia_gg, czy byłabyś w stanie zobaczyć , jak to tam wygląda. MOże kupic troche jedzenia dla szceniorów i dorosłych/odbierzesz z bazarku/.
Najlepiej by było zabrać sunie z małymi, ale gdzie???
Jak sie ich szybko nie weźmie, to zdziczeją, bo juz teraz uciekają przed człowiekiem.

Bardzo tez prosze dzwońcie do gminy, trzeba ich nękac, niech chociaz kase dadzą.

Posted

Poniewaz kobieta, ktorej mialam przekazac pol worka karmy po Rozie dla psow spod wyciagu nie odezwala sie, to moge zaoferowac te pol worka, ktore mam.

Inna sprawa...

Oficjalnie oglaszam sezon wysypu ONkow. W zwiazku z tym, ze nie pozdejmowalam jeszcze (i nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi sie pojechac i pozdejmowac) oglaszen dot. Rozy, zwonia do mnie luzie w jej sprawie. Jednak powtarza sie caly czas sygnal o bezpanskim ONku, w okolicach Belna (kolo Makoszyna, Skorzeszyc). Jesli to ten sam, to jest to prawdopodobnie dlugowlosy ON. Strasznie mi go zal, ale nie wiem co robic. Jedziemy na dlugach, a ja sama w hotelu nie dam rady go utrzymac...jesli dalby sie zlapac oczywiscie. Jakies pomysly? Nie mam jeszcze zdjec ani nic.

Posted

No to rzeczywiscie efekt oczekiwany ogloszen... Jedyne miejsce ktore kojarze to miejsce na tzw Skale, co kiedys psiaki byly. Ale wczoraj tam bylam na rowerze i nic nie widzialam. Oczywiscie moge kupic karme i zawiezc - tylko zebym wiedziala gdzie.

Co do psiakow to masakra. Teraz jeszcze jeden pojawil sie u mnie w miejscowosci. Przyszedl tez do suki z cieczka, co to sasiedzi maja...No powystrzelac dziadow no (tzn nie psy, a wlascicieli). Taki kundel zawodowy. Mysle ze moze jak minie cieczka to wroci do domu jeszcze. Poczekamy zobaczymy. Narazie obralam cel - DONEK. I chyba na wiecej rodziny w najblizszym czasie nie skusze na inna zgode tymczasu...
Bede jeszcze dzwonic do gminy, narazie napisalam zapytanie do Wojta czy wlasnie do DONKA doloza kasy na kastracje i szczepienia chociaz - zobaczymy co odpisze. A DONEK to na 90 % pies - wczoraj widzialam dokladniej:D

Posted

No to chyba nawet lepiej?
Erka, Divia na Skalistej moze kupic sedalin w zelu za ok. 30 zl, na Bp. Kaczmarka 10 ml jest za ok. 45 zl (cala tubka). Kupic na zapas czy darowac sobie?

Posted

Kupcie całą tubke Sedalinu, zawsze sie przyda, faktura na AFN.

Linssi, a cos wiadomo o tamtym ON-ku, czy tez nieufny, czy dałby sie złapać?
Zaraz zrobię rozliczenie, zobaczę , jak stoimy finansowo, może jakos by sie udało mu pomóc.
Ale te biedne zagłodzone szczeniaki i ich mama, tez mi siedzą w głowie.

Divia_gg, wysle Ci na pw nr tel tej pani, co to zgłaszała, to ona Ci wytłumaczy , gdzie sa. MIała mi wysłać zdjęcia szczeniaków, ale przyszła sama wiadomość, bez zdjęć.

Posted

Nic nie wiem o tym onku. Jak bedzie cos wiadomo co do finansow, to moze uda mi sie tam pojechac i sie za nim rozejrzec. Kolezanka z pracy, ktora mieszka w tej miejscowosci mowila mi o tym onku, a dzis dzwonila babka, ze widziala tam takiego. Moge poprosic znajoma zeby sprobowala zaobserwowac plec, moze zdjecie zrobic. Watpie czy bedzie chciala do niego podejsc, ale przynajmniej moze ua sie dowiedziec, gdzie najwiecej przebywa. Strasznie mi go szkoda :(

Posted

Wyglądają na ok. 6-8 tyg. , można ogłosić, może sie ktoś zlituje, choć nie liczę na to przed świętami.
Jeżeli sie ich nie zabierze, to mogą nie przeżyć, bo przeceiz nie mają co jeść:(.
Ich mama jest suczką średniej wielkości, taka , jak ten szczeniaczek z białym, czyli tricolorka chyba.

Posted

Wzięłabym ze dwa maluchy do ogrodu, ale mają przyjechać sunia po sterylce aborcyjnej i labradorka. Gdyby nie było zupełnie żadnego miejsca dla nich, a byłby trasport, to wzięłabym 2. Dałabym je do budy od Oskara i zagródkami metalowyymi ogrodziła w koło.

• Downvote 1
Posted

Erka, a p.Iza nie dalaby rady ich wziac? Nie wiem czy tamte maluszki juz poszly wszystkie do nowych domkow, a tak to przynajmniej troche karmy dla szczeniat u niej jest....Tak tylko sie zastanawiam, co z nimi zrobic...

Posted

Dzis redaktor z Glosu Nowin mi napisal o nich - ten co daje tam ogloszenia. Zapytal jak mozna pomoc psiakom. Napisalam mu ze bez pomocy gminy to nie mozna...A jakby Gmina jakos pomogla finansowo to myslicie ze do hoteliku dziady by mozna dac? No bo chyba inaczej sie nie da nic zrobic....Dzis kupie karme tylko dajcie znac jaka jest dobra dal takich maluchow, No i jutro zrobie zdjecia, moze takie do ogloszen juz. Linssi, Ewelinka pisalybyscie sie na sesje? Po pracy bede jechac...

Linssi co do DONKA tego "mojego" To przeanalizowalam i we wtorek za tydzien wezme sobie wolne i wtedy bede go usypiac:) Bo teraz po poludniami to jestem ale jakby nie nie bylo, potem swieta to tez nie bede miala dla niego duzo czasu, do tego w tym tyg mamy ekipe na podworku wiec jest zamieszanie, brama w te i we wte otwierana, zamieszanie. A w przyszlym tyg bedzie spokoj bo lawy beda schly wiec i dla DONKa bedzie lepiej. Bo dla niego to i tak stres bedzie ogromny.
No i Hubert jest w delegacji, a wolalabym zeby jednak mi cosik pomogl przy nim...