andzia69 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 jak się wali to sie wali na całego:( Maada...to, ze jest małe dziecko i psiak - szczeniak to nic strasznego...pod warunkiem, ze dorośli wiedzą jak postępować z szczylkiem....generalnie przy małych dzieciach to nie jest problemem pies...ale właśnie brak czasu dla psa, którego jednak trzeba wychować...wychowałam 2 dzieci przy psach i psy wychowywały się przy dzieciach...i generalnie nie miałam problemów... co to znaczy, ze on jest dominujacy? co robi? w jakich sytuacjach?ile razy wychodzi na spacer? na jak długo? Erka...nawet nie wiem co powiedzieć...wiesz, ze wczoraj mnie szlag trafił prosząc o pomoc dla tej sunieczki, którą widziałam...:( Quote
Maada Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 To jest dom z ogrodem, podobno Rysiek ma caly czas mozliwosc wychodzenia i prawie caly dzien jak jest cieplo spedza na zewn. a poza tym wychodza z nim na spacer poza raz dziennie. Np gdy biega po ogrodzie i dziecko jedzie na rowerku to potrafi podbiec niespodziewanie i skubnąć zębami małego.. z tego co mowila wydaje mi sie, ze traktuje malego jak podporządkowanego szczeniaka trochę.. A jest naprawde duzy, większy juz od mojej Nuki.. Poza tym warczal tez na tę Panią i nawet ją zlapał zebami jak go spędzala z fotela. Ja tyle umiem doradzić, zeby po pierwsze pokazywac psu dobitnie kto jest wazniejszy czyli jak nie chce słuchac to za kark i się nie cackać, reagowac natychmiast jak sie rozhula przy dziecku i przynajmniej raz dziennie porzadnie zmeczyć jakąś długa zabawą czy spacerem... Co jeszcze można doradzić? Ja mam troche kiepski obraz jak sie te szczeniaki będa zachowywac w DS bo jak sa u mnie to na Nuce wyładowują wszelkie mordercze zapędy.. Zresztą ta Pani była u mnie z Ryskiem i się z Nuką ostro kotłowały cały czas, oczywiście w zabawie ale Rysiek jest już wiekszy od Nuki i np jak ja przewracal na placy to łapał za gardło a ona leżala potulnie z łapami do góry.. całkowite odwrócenie ról nastąpiło .. Quote
andzia69 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Maada - dobrze poradziłaś:) nie wygląda mi to na dominację;) jakby bawił się z innym psiakiem to też używałby zębów - więc bawiac sie z dzieckiem też ich używa - on nie wie, ze to może boleć, bo jest tylko psem. Z tym warczeniem- tu się mogę zgodzic, ze mały chce rządzić i postawić na swoim - konsekwencja w tym wypadku i sprowadzenie go na ziemię jest bardzo dobrym wyjsciem. nie pamiętam ile one mają w tej chwili...jest jeszcze wcześnie chyba na kastracje. Myślę, że jemu to minie, ale trzeba mu dac trochę czasu. A jak zrobi coś xle - np. warknie to psa za "wszarz" i np. wyprowadzic do drugiego pokoju, zeby ochłonął i dopiero zawołać go po np. pół godzinie - nie bić, ale ostro fe, za skórę i wyprowadzić. Co do "zabaw" z dzieckiem - no tu po prostu muszą obserwować i np. przekierowywać jego zapędy na jakąś zabawkę - odwrócić uwagę. Quote
divia_gg Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 tu jest swiezy ogloszeniowy - wydaje sie byc aktualny. Nie wiem jak cenowo...ALe w razie co wklejam.. http://www.dogomania.pl/threads/178334-Wielki-BAZARRRRRRO-zrobiAE-OGA-OSZENIA-Na-wrzesiA-skie-psiaki-Do-koA-ca-kwietnia-2010r/page29 Quote
kika22 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Andzia masz duzo racji. Ja mam wrazanie, ze tu malcowi pozwolono na wszystko bo przeciez jest malutki. A tu troszke podrosł i nie moga sobie z nim poradzic. Warto by psiakowi pokazac co mu wolno, a co nie i konsekwentnie egzekwowac. Oczywiscie nagradzajac dobre zachowanie. Tylko zastanawiam sie, co bedzie pozniej jak teraz nie moga sobie poradzic ze szczeniakiem? Quote
Jaaga Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Wydaje mi się, że szczeniak zachowuje się normalnie, jak na ten wiek. Każdy próbuje na ile może sobie pozwolić. Tu problemem jest podejście ludzi. Może jednak szukac mu innego domu, bo z czasem moze byc coraz gorzej i po pół roku wróci całkowice niewychowany, rozbuchany, rządzący pies, który bedzie wiedział, jak wykorzystać swój spory rozmiar. wtedy bedzie problem. Oddadzą go i tak, jesli zacznie się bać go dziecko. Nikt nie bedzie patrzył, jak maluch płacze ze strachu i unika psa. Zawsze ludziom mówie, że dla małych dzieci najlepszy jest dorosły, kilkuletni, sprawdzony pies. Szczeniaka trzeba umiec wychować, tak jak dziecko, a ludziom najcześciej przy dzieciach brakuje na to sił, wiec szczenię wychowuje sie samo wg swoich zasad. Quote
GoskaGoska Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 aha ludzie to nie wiem myślą, że szczeniak to pluszowa zabawka - to , że on gdzieś zadrapie dziecko czy dorosłego to przeciez normalne - jest młody i nieokrzesany - a do tego pełen energii jak to szczyl - ja też bym mu szukała innego domu. Quote
erka Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Mam chociaz jedną dobrą wiadomość . Jedna kobieta przygarnęłą tą małą suczkę, która z cieczką biegała w Sitkówce. Prosiła tylko o pomoc w sterylizacji, bo oczywiście sunia zaciążona. Juz umówiłam wstępnie termin sterylki na sobotę. Ale bardzo proszę o pomoc dla tej młodej kudłatej suczki, która wyląduje na ulicy, jak do soboty nic sie nie znajdzie. Quote
divia_gg Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 No i ja narazie tez - sunia spod cmentarza ta onka jest na chwilowym dt u dziewczyny z osiedla. Podobno wykapana nawet juz. Bedziemy niebawem sterylkowac, bo mam podejrzenia ze sunia zaciazona. Jutro jade zrobic zdjecia do ogloszen. A tu kolejny ogloszeniowy bazarek. Moze ktorys psiak sie zalapie: http://www.dogomania.pl/threads/182929-OGA-OSZENIA-25-x-2-tylko-10-zA-na-Pitka-co-ma-tylko-10-zA-do-koA-ca-kwietnia Quote
erka Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 To budujące, że jest jeszcze trochę wrażliwych ludzi :). Quote
erka Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Dzisiaj dostałyśmy worek karmy dla psiaków od Państwa Pilipczuków, bardzo serdecznie dziekujemy!:loveu::loveu: Quote
divia_gg Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Pamietajcie ze u mnie tez jest ok 20 kg ;) Quote
divia_gg Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Bylam dzis zrobic zdjecia suni spod cmentarza - nazwalam ja Lara. Sunia jest od wczoraj u tej dziewczyny w Checinach. Dziewczyna mowi, ze moze u niej zostac ile bedzie trzeba, ale wiadomo jak to bywa. Zawsze jest obawa, jak sie kogos nie zna. Sunia w mieszkaniu ogolnie sie odnajduje. Nic jeszcze nie zdarzylo jej sie zrobic w sensie toalety. Wczoraj byla wykapana, ale jeszcze z raz by ja mozna przekapac...Sinia jest odrobaczona. We wtorek jestesmy umowione na sterylke. Najprawdopodobniej jeszcze nie miala cieczki. Ma ok 7 miesiecy na moje oko. Taki szczeniak z niej jeszcze. Ciagle by sie bawila. Ma niszczycielskie zapedy, no ale to wlasnie z braku zajecia. Wlasciwie w zeby wpada jej wszystko od miska po suszarke :evil_lol: Zaproponowalam dziewczynie to upchanie karmy do butelki. Moze tym sie jakos by zajela. Do dzieci idelana. Dziewczyna ma brata w wieku ok 10-11 lat i sunia sie z nim bawi. Jest ogolnie taka nieokrzesana troszke, ale to wlasnie taki wiek. A teraz mam pytanie do Was, bo nigdy nie wiem ktore zdjecia dac. Wkleje wszystkie z nr i piszcie ktore na wasze oko najbardziej chwytaja za serce;) 1 2 3 4 5 Quote
divia_gg Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 [FONT=Times New Roman]16. [/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] 17. [/FONT][FONT=Times New Roman]Moze nie do ogloszen ale slodziutkie;) [/FONT] [FONT=Times New Roman] 18. [/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]No i tyle... I czy tekst moze byc? [/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman]Lara jest młodą sunią, którą los doświadczył jak wiele innych. Błąkała się na jednym z podkieleckich osiedli. Tam dokarmiana, ale i przeganiana łasiła się do wszystkich.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman]Lara ma ok. 7-8 miesięcy. Jest młodziutka i pełna ufności do ludzi. Uwielbia dzieci – na osiedlu grała z nimi w piłkę i bardzo do nich lgnęła. Bardzo przyjazna i łagodna. Rozdaje całusy. Ma jeszcze w sobie urok szczeniaczka – mimo złych doświadczeń, które już na nią spadły.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] Sunia jest odrobaczona i wysterylizowana. Będzie zaszczepiona. Ma książeczkę zdrowia.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman]Nadaje się do domu z ogrodem, ale i do bloku – otoczona miłością i opieką na pewno odda ją z nawiązką.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] Musi mieć zapewnioną odpowiednią dawkę ruchu, gdyż jest bardzo żywiołowym psem...Jak to szczeniak.[/FONT] [/FONT] Quote
Jaaga Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Moja Minia właśnie oglada zdjęcia i powiedziała: jaki cudowny piesek. Mozemy go sobie wziąć ?:evil_lol: Za mało ma chyba psów :eviltong:;). Quote
divia_gg Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Narazie nie ma takiej potrzeby - i oby nie bylo;) A poziom zapsienia macie chyba przekroczony. Ale Jaaga pamietaj o tej suni jakby ktos cos:) Moze na slasku szal onkowy czy onkowopodobny trwa:) Quote
Jaaga Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Tym razem tata odmówiłby nawet Miniusi. Dałam tylko przykład dogomaniactwa we wczesnym okresie życia. Niestety, u nas szał onkowy minął. Nie ma go na jakiekolwiek psy. Przez nasze własne szczeniory chyba zwariuję. Quote
Linssi Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 U was dogo to tez teraz Bulletin? dogo chce mnie wykonczyc... kurdeeeee... Aha! Dziewczyny, pamietajcie, ze musimy zaczac trzymac kciuki za Ewelinke_m, ktora wkrotce zmierzy sie z egzaminem dojrzalosci :) A wracajac do tematu, to pamietajcie, ze u mnie troche karmy tez jeszcze jest. Quote
erka Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 Pamiętamy,pamiętamy o ewelince_m:p, na razie wspieramy ją dobrymi myślami i mamy pewność,że taka zdolna dziewczyna poradzi sobie bez problemu:loveu::loveu: . Quote
Kashdog Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 Również pamiętam :diabloti: I chciałam przypomnieć, że w razie czego ja mam trochę karmy dla szczeniąt ;) Quote
karolciasz28 Posted April 15, 2010 Posted April 15, 2010 Witam. Gosiu postaram się o jak najszybsze ukazanie się Lary w Metrze...:cool1: Quote
Recommended Posts