Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej mam problem :( bo około 1,5 roku temu przygarnęłam psa sunię Sarę była wyrzucona no i wiem że była bita bo jak zobaczy patyk to ucieka :( nie mogę jej przekonać :/ jak się ją dotykało w tyłek to uciekała ale ją do tego przekonałam bo ja klepnę w tyłek to chce się bawić ale z patykiem gorzej :( znacie jakieś pomysły żeby ją przekonać. Jak mam malutkiego cieńkiego patyczka to aportuje i gania za nim ale on lata tylko na 3 m :/ i chciałam jakiegoś grubego żeby dalej polatał ale ucieka przed nim. A nawet ja często noszę patyki w ręce bo mam dziki w zagrodzie i muszę do nich wchodzić a odyniec jest troszkę agresywny (ćwiczę nad nim ) więc macie jakieś pomysły ?

Posted

pysiunia133 napisał(a):
Hej mam problem :( bo około 1,5 roku temu przygarnęłam psa sunię Sarę była wyrzucona no i wiem że była bita bo jak zobaczy patyk to ucieka :( nie mogę jej przekonać :/ jak się ją dotykało w tyłek to uciekała ale ją do tego przekonałam bo ja klepnę w tyłek to chce się bawić ale z patykiem gorzej :( znacie jakieś pomysły żeby ją przekonać. Jak mam malutkiego cieńkiego patyczka to aportuje i gania za nim ale on lata tylko na 3 m :/ i chciałam jakiegoś grubego żeby dalej polatał ale ucieka przed nim. A nawet ja często noszę patyki w ręce bo mam dziki w zagrodzie i muszę do nich wchodzić a odyniec jest troszkę agresywny (ćwiczę nad nim ) więc macie jakieś pomysły ?

to może nie rzucaj patykiem od razu. może napierw jakiś latający gałgan, albo plastikowa butelka czymś pachnąca, albo rzuć dużą kością, jak załapie to niepostrzeżenie rzuć patyk. może nie od razu w 1 tyg rzucania.
czy suka misi ci towarzyszyć w "ćwiczeniach" na odycu?musi cię oglądać jak go okładasz?

Posted

le bon napisał(a):
czy suka misi ci towarzyszyć w "ćwiczeniach" na odycu?musi cię oglądać jak go okładasz?

Też miałam o to zapytać po przeczytaniu ;).

A dlaczego ma biegać akurat za patykiem? Jest tyle zabawek do wyboru, że patyki można odstawić. Do aportowania dobre są piłki na sznurku - daleko latają i się odbijają, wszelkie gumowe/lateksowe zabawki (podłużne mogą przypominać psu patyk i na takiej zabawce możesz oswajać z widokiem czegoś 'patykowatego', ale wszystko cierpliwie i powoli), sznury, itp.

Posted

Ech, bo Wy sie nie znacie i juz. W jednym hodowla dzikow, przez zagrode ktorych dzieciak musi przejsc z psem, laczona z schroniskiem (w planach, wiec z czasem takie drobiazgi, jak bojazliwy pies, beda rozwiazane behawioralnie):
http://www.dogomania.pl/threads/182233-Schronisko
Ja sie tylko zastanawiam, gdzie sa rodzice, opiekunkowie i dzieciaka i zwierzat, to chyba oni przede wszystkim powinni byc zaangazowani w temat?

Posted

No tak, na nicka nie zwróciłam uwagi :roll:. Ale może się kiedyś ktoś będzie szukał rad odnośnie obawy przed patykiem ;).

My się bawiliśmy w dom czy w ganianego/chowanego/podchody, graliśmy w piłkę, a teraz dzieci mają komputery i na nich sobie zabawy wymyślają :shake:.