Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Behawirystka Ola radzi ją złapać siłą, obławą. Nigdy tego nie robiłam........ Każdy dzień jej wolności utwierdza ją w przekonaniu, ze tak jest lepiej i nie da się już złapać po dobroci... I tak nie dała, więc za kilka dni tym bardziej.

• Replies 770
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O Jeju,ale sie porobiło.Pewnie,przy podobnej ucieczce wpadła pod samochód ...Malagos,wyobrażam sobie Twoje nerwy,ale takie rzeczy zdarzają się.Trudno wyczuć co siedzi w jej głowie.To szczęście,że masz ogród,sad...to dla niej szansa.Wierze,że przyjdzie sama i naprawdę mi przykro,że wystawiła Was na taką próbę:-(

Posted

malagos napisał(a):
Behawirystka Ola radzi ją złapać siłą, obławą. Nigdy tego nie robiłam........ Każdy dzień jej wolności utwierdza ją w przekonaniu, ze tak jest lepiej i nie da się już złapać po dobroci... I tak nie dała, więc za kilka dni tym bardziej.

Ale to ja też utwierdzi w przekonaniu, że człowiek jest jednak zły. Chyba lepiej jak nie Ty ją będziesz łapać.

Posted

Ale do takiej obławy potrzeba więcej osób,ktoś Ci pomoże?Może lepiej poczekać na ten środek,zamykając ją dla bezpieczeństwa w sadzie?Nie wiem,które zło lepsze:shake:

Posted

Przy pomocy środka napewno przeżyłaby mniej stresu,ale też należy pamiętać,że jutro wolny poniedziałek.
Może przemycić jej w parówce jakąś tabletkę uspokajającą,żeby ją lekko wyciszyło i wtedy spróbować podejść.

Posted

tyklo może jednak coś innego niż sedalin - tyle już było o tym syfie... zresztą nawet w przeciwwskazaniach jest "znaczne podniecenie zwierząt" - czyli wg mnie stan stresu, strachu jest przeciwwskazaniem - często czytałam, że psy w ogóle nie reagowały jak były już przerażone, a jak zadziała zwiotczając mięśnie, a nie uspokajając głowy to dopiero sunia przeżyje stres nie mogąc się ruszyć :( ja nie lubię sedalinu po tym co czytałam choćby na dogomanii...

może hydroxyzyna?

Posted

śliczności kochane :)

takie coś znalazłam - acepromazyna to własnie sedalin:

Acepromazyna: Zastanów się dwa razy
Acepromazyna to środek często przepisywany przez lekarza weterynarii do podawania w pojedynczych sytuacjach lękowych. Jednak jak twierdzi dr Karen Overall: „Acepromazyna jest neuroleptykiem, co oznacza, że zaburza ona percepcję. Zadaj sobie sam pytanie, czy utrudnienie percepcji poprawi, czy pogorszy samopoczucie nerwowego lub niepewnie czującego się psa. Zawsze pogarsza, a stosując ten środek u wielu, jeśli nie u większości psów, zwiększamy ich wrażliwość na burzę. Częściowo wynika to również z tego, że pod wpływem tego środka podwyższona jest wrażliwość na dźwięki".
Dr Patricia McConnell dokonywała zapisów fal mózgowych psów po podaniu im acepromazyny i mówi: „Ich mózgi pracowały z prędkością ponaddźwiękową". Dlatego, mimo że pies wydawaje się wyciszony i spokojny, stan jego umysłu może być całkowicie przeciwny. Acepromazyna czasem także obniża ciśnienie krwi i intensyfikuje zachowania agresywne. Istnieją również doniesienia świadczące o tym, że u bokserów acepromazyna może wywołać arytmię serca, która bywa śmiertelna. Bez względu na rasę twojego psa, zachowaj ostrożność z tym lekarstwem.

Posted

Uffff, jest!

[SIZE=2]Poszliśmy w 4 osoby do sadu, powoli, rozmawiając,tymczasem Ninka szła w stronę furtki. Trochę niespokojna, ale bez paniki. Schowała sie w rogu działki, pod sosną. Uklękłam i po prostu zapięłam jej obrożę.
Zaraz też poszliśmy do gabinetu na zdjęcie szwów i obcięcie paznokci, bo bardzo miała długie.
Teraz zamknęłam ją w kuchni, dostała obiad i bardzo chętnie go zjadła.

Posted

Wiec wróciliśmy do stanu sprzed ucieczki - siedzi sobie w kuchni na swoim posłanku, albo drzemie, albo nas obserwuje. Została wygłaskana przez moją siostrę, męża syna, któremu się takie biedaki bardzo podobają. Ninka nie reaguje jakoś inaczej na mężczyzn, co jest dobrym znakiem.
Kąpiel przełożona na jutro, ale muszę przyznać, ze ta doba w sadzie zmniejszyła smrodek do maleńkich rozmiarów :)

Posted

Malawaszko, specjalistko od sznaucerków, na twoje oko, na ile Ninka ma w sobie rasę? no, czy można ją uznać za sznaucera?
aha, z tego wszystkiego nie napisałam, że już kilka dni temu wpłynęły pieniądze na pierwszy miesiąc tymczasowania.

Posted

[quote name='malagos']Malawaszko, specjalistko od sznaucerków, na twoje oko, na ile Ninka ma w sobie rasę? no, czy można ją uznać za sznaucera?
aha, z tego wszystkiego nie napisałam, że już kilka dni temu wpłynęły pieniądze na pierwszy miesiąc tymczasowania.[/QUOTE]

za sznaucera jako takiego to raczej nie ale mix sznaucerka może być, chociaż nie musi - ale ona jest cudowna sama w sobie i ja myślę, ze będzie piękna i jako kudłaczka i obcięta na extra oryginalnego sznupka bo na tych obciętych fotkach ma takie cudowne dropeczki :)

Posted

Dla mnie tez jest najśliczniejsza pod słońcem, ale ludzie czasem snobistycznie pytają, pod jaką rasę podciągnąć.

Ninusia panicznie boi sie ruchu reki, jakby się coś rzucało, nie daj Boże zwiać przy niej patyk do ręki ( a siedziałyśmy sobie na ławce przy maleńkim ognisku, my z siostrą przy ogniu, Ninusia leżała w trawie na całą długość smyczy, a na siegnięcie po gałązkę reagowała ucieczką...)

Posted

Na spacerach poza schronem,nie wydawała się aż tak bojażliwa:shake:.Jednak tam są zupełnie inne warunki.Interesowały ja zapachy,załatwiała swoje potrzeby i wracałyśmy...Jednym słowem miała szczęście,że opuściła schron,bo zdziczałaby całkowicie...

Posted

Moja sunia nawet po 3 latach bezpiecznego życia, potrafi nagle zerwać się do ucieczki, poza ogólną niechęcią do ludzi i większości psów, jest psim idealem. Ninkę trzeba pokochać oby znalazł się taki domek stały, który rozumie psie lęki.

Posted

Już minęło 9 dni pobytu Ninki. Na razie postępów 0. Daje się czesać, ale lęk jest niemal wyczuwalny. Podobnie głaskanie i wychodzenie na spacer. Jedno co dobre, że robi siusiu już 3 razy dziennie, a i kupelek sie zdarzy częsciej niz na początku. Podaję jej witaminy (multi comlpex) bo nadal jest chudzieńka.
Z kąpieli zrezygnowałam, mam wrażenie że chyba by umarła ze strachu pod prysznicem.
Bardzo, bardzo ta psychoika jest zeszmacona...
A czy to nie Ninka na stronie Palucha w przyjętych psach z nr 3170/09 z 13.12.2009 roku?

[url]http://www.psy.warszawa.pl/[/url]