Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szamanka napisał(a):
No wiec jak to jest: czy wymagane są pasy dla psa? i gdzie jest taki paragraf?

podobno są wymagane :roll: a paragraf chyba też jakiś się znajdzie :roll:

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szamanka napisał(a):

Gdzieś na Dogo było to poruszane... :hmmmm: Podobno istnieje tylko paragraf o tym, że pies musi być tak zabezpieczony, żeby nie przeszkadzał kierującemu. Więc wydaje mi się, że jeśli ktoś siedzi z psem z tyłu to jest wystarczające zabezpieczenie...
Oczywiście dla bezpieczeństwa psa warto kupić pasy. Ja jak na razie pasów nie mam, w samochodzie siedzę z suką z tyłu i podpinam smycz do moich pasów, żeby nie mogła mi wypaść z ręki. A sucz jest w szelkach, więc się nie poddusi w razie szarpnięcia.

Posted

Szamanka napisał(a):

Takich przepisów nie ma..Psiak ma jedynie nie stwarzać zagrożenia (czyli teoretycznie może być kombi z kratą, klatka odpowiednio umiejscowiona..etc.). Ręce właściela już niekoniecznie..nie ma szans na utrzymanie.

Posted

coztego napisał(a):
Gdzieś na Dogo było to poruszane... :hmmmm: Podobno istnieje tylko paragraf o tym, że pies musi być tak zabezpieczony, żeby nie przeszkadzał kierującemu. Więc wydaje mi się, że jeśli ktoś siedzi z psem z tyłu to jest wystarczające zabezpieczenie...
Oczywiście dla bezpieczeństwa psa warto kupić pasy. Ja jak na razie pasów nie mam, w samochodzie siedzę z suką z tyłu i podpinam smycz do moich pasów, żeby nie mogła mi wypaść z ręki. A sucz jest w szelkach, więc się nie poddusi w razie szarpnięcia.

to kup jej tylko sama tą wtyczke do pasów jeśli szelki masz:) zwykłe mogą być:) wiem z doświadczenia:)

Posted

policjant musiałby być baaardzo złośliwy, żeby taki mandat wystawić (którego zresztą nie trzeba przyjmować, można udowodnić przed sądem, że pies zagrożenia nie stwarzał); mój bubel na początku był przypinany do szelek, bo przeskakiwał mi na kolana, ale bardzo szybko się nauczył i już szelki nie są potrzebne, nawet 3 godziny jazdy bardzo grzecznie spędza na tylnim siedzeniu (zabezpieczam tylko przestrzeń między przednimi a tylnimi siedzeniami, żeby nie spadł)

Posted

MoniŚ napisał(a):
Dziękuje wszystkim :)

Ehh jak te pasy wyglądają? Ile to kosztuje? Gdzie mozna je kupic? Musze kupic :shake:

Pasy znajdziesz na allegro, także w sklepach internetowych, na Wystawach psów, i jak poszukasz to w zwykłym sklepie zoologicznym też można kupić. ;)
marmara_19 napisał(a):
to kup jej tylko sama tą wtyczke do pasów jeśli szelki masz

Taki właśnie mam plan ;)