Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='fila']Dziwie sie,ze wet z Olsztyna ma uprawnienia do wpisu do rodowodu.

eee..... Olsztyn jest akurat znanym i dzialajacym od bardzo dawna osrodkiem :roll:

A Olsztyn to nie wioska na końcu świata, gdzie nie ma dobrych specjalistów

Zdecydowanie pod wzgledem medycyny weterynaryjnej nie jest to "wioska na koncu swiata" ;) :cool1:

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MateuszCCS napisał(a):
eee..... Olsztyn jest akurat znanym i dzialajacym od bardzo dawna osrodkiem :roll:

Zdecydowanie pod wzgledem medycyny weterynaryjnej nie jest to "wioska na koncu swiata" ;) :cool1:

Ale jak widać co niektórzy mają co do tego wątpliwości....

Posted

O przepraszam,ale albo wylaza Wasze kompleksy albo ogromna chec nadinterpretacji.Ja NIGDZIE nie napisalam,ze Olsztyn to wiocha,ze sa tam zli weci.Napisalam tylko co sadze o przeswietlaniu bez premedykacji i jaka wartosc ma takie rtg,a padlo na Olsztyn,bo pozozstali weci majacy uprawnienia przeswietlaja normalnie.Widocznie pan przeswietlajacy w Olsztynie ma wieksza wiedze niz wszyscy weci w Europie (nie wiem jak reszta swiata),wiec zwracam honor.

Posted

W USA przeswietla sie ponoc bez premedykacji ...

IMHO - jezeli ktos potrafi ulozyc psa do porawnego zdjecia "na zywca" - to chwala mu za to ... choc ja tego w przypadku swoich psow sobie nie wyobrazam.

Posted

Ja swojego sredniaka pierwszy raz przeswietlalam "na zywca" i pomimo,ze jest raczej grzeczny nie wyobrazam sobie,by na podstawie tak zrobionego zdjecia ktos mogl wyrokowac o stnie jego bioder.Pies byl spiety do granic niemozliwosci,a to wlasnie zafalszowuje obraz.Natomiast lokcie robilam "na zywca" u dr.Siembiedy (starszy mial i lokcie i biodra pod narkoza).

Posted

Nie zmienia to faktu co Pani napisala post wczesniej ze przeswietlenie bez premedykacji jest złe.Nie jest to prawda bo chodzi o ułozenie odpowiednio psa.Sa psy ktorym nie przeszkadza polozenie na grzbiecie i chwilowe przytrzymanie i sa psy ktore takiego stanu nie znosza.Nie jest Pani lekarzem wiec prosze nie pisac na publicznym forum o medycznych sprawach.Mozna przeswietlac w premedfykacji lub bez ale jezeli wykonane zdjecie jest mało czytelne wteduy sie je powtarza a obecnie przed wydrukowanie zdjecia jest ono na ekranie monitora wiec nie marnuje sie kliszy.Mozna zawsze powotorzyc wykonane zdjecie w danej chwili.Ja mam przeswietlane psy w kliku miejscach w Polsce i na moja prosbe psy nie mialay podanej premedykacji a zdjecia wyszly czytelne i nie sa zafałszowane w zaden sposob.A nawet jeden z psow mial robione zdjecie w znieczuleniu i wyszlo ono jako dysplazja po ponownym przeswietleniu bez znieczulenia gdzy pies lezal spokojnie wyszly na zdjeciu piekne stawy bez dysplazji.Wiec prosze Pania Dorote Fisher o nie podwazaniu kompetenci profesorow bo najpierw powinno sie poczytac na dany temat a poniej informowac publike na dogomanii.

Posted

a ja mam troche dziwne pytanie..
bo skoro pierwszy zabieg na dysplazje..zespojenie robi sie bardzo wczesnie juz w czasie 4 miesiecy to czy trzeba szczeniaka w tym czasie przeswietlic?
zawsze weci mowia ze przeswietla sie w wieku 6 miesiecy a gdzy okazuje sie ze cos jest nie tak to mowia ze na zespojenie juz za pozno! wiec jak to zrobic? kiedy te 1 przeswietlenie?

Posted

pentu napisał(a):
jeden z psow mial robione zdjecie w znieczuleniu i wyszlo ono jako dysplazja po ponownym przeswietleniu bez znieczulenia gdzy pies lezal spokojnie wyszly na zdjeciu piekne stawy bez dysplazji.

A skąd wiesz, które badanie było zafałszowane?

Posted

cuciola napisał(a):
wiec jak to zrobic? kiedy te 1 przeswietlenie?

Pierwsze przeswietlenie robi się w wieku 4 m-cy,wtedy można zrobic odpowiednie zabiegi w przypadku wykrycia dysplazji.Kolejne RTG robi sie póżniej,bo u wielu psów HD wychodzi w wieku ok.6-7m-cy i póżniej.Różnie to bywa.

Posted

Jureja napisał(a):
Pierwsze przeswietlenie robi się w wieku 4 m-cy,wtedy można zrobic odpowiednie zabiegi w przypadku wykrycia dysplazji.Kolejne RTG robi sie póżniej,bo u wielu psów HD wychodzi w wieku ok.6-7m-cy i póżniej.Różnie to bywa.

Dokładnie, na ogół jest coś co cię zaniepokoi i dlatego tak wczesnie robi się zdjęcie. Przynajmniej ja się tym kierowałam.

Posted

jita napisał(a):
A skąd wiesz, które badanie było zafałszowane?

Jeśli pies ma dysplazję - nie da się go ułożyć tak, aby wyszły "dobre" stawy. Natomiast dosyć łatwo z psa zdrowego zrobić dysplastyka poprzez złą techniką wykonania zdjęcia.

Posted

Cathedral napisał(a):
Jeśli pies ma dysplazję - nie da się go ułożyć tak, aby wyszły "dobre" stawy. Natomiast dosyć łatwo z psa zdrowego zrobić dysplastyka poprzez złą techniką wykonania zdjęcia.

co naszej Blue ostatnio tak zrobili i zdrowego psa chcieli ciąć :angryy:

Posted

Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o prześwietleniu na dysplazje robionym bez "głupiego Jaśia". Wręcz odwrotnie, słyszałam, że w niektórych krajach europejskich robi sie przeswietlenia pod pełną narkozą i właśnie je uznaje się za najbardziej wiarygodne. Ponieważ pies powinien być zupełnie rozlużniony, czego nie daje nawet "głupi Jaś"
Jak robiłam prześwietlenie mojej suni u dr Siembiedy, szkoda mi było ładować jej "Jaśka", ale Siembieda stwierdził, że jeżeli chce mieć poważne, miarodajne badanie z wbiciem do rodowodu to tylko pod narkozą. A przecież kompetencji uznanych autorytetów się nie podważa, prawda Pentu?

Posted

pentu napisał(a):
jezeli pies jest przyzwyczajony do polozenia na grzbiet to nie ma problemu z przeswietlaniem bez znieczulenia.Zdjecie takie jest tak samo wazne jak to z premedykacja.Prof.Nowicki jest wybitnym specjalista od chirurgii.I ma prawo wpisu do rodowodów przeswietlen na dyspalzje jako jeden z niewielu.Jezeli pies jest bardzo niecierpliwy to wtedy wskazana jest premedykacja.Ja przeswietlałam ostatnio bobtaila i obawiałam sie ze bedzie sie wiercił a spokojnie dał sie ułożyc i miał wykonane zdjecie.Nie jest prawda że musza byc zwiotczałe mięsnie gdzyż staw biodrowy nie jest mięsnizrostem ty;lko stawem typu kulistego utworzonym z głowki kosci udowej oraz panewki miednicy i zwiotczenie miesni lub tez noralny tonus miesni nie wpływa na wynik.

poczytajcie troche o budowie stawow i moze wtedy zrozumiecie co to sa miesnie a co to jest staw i czy rzeczywiscie potrzebne jest zwiotczenie

Posted

pentu napisał(a):
poczytajcie troche o budowie stawow i moze wtedy zrozumiecie co to sa miesnie a co to jest staw i czy rzeczywiscie potrzebne jest zwiotczenie

Ja tylko dopowiem - nie jest potrzebne (wyjasnienie bylo kiedys na DGM/Weterynaria). Ba - zdjecie poprawnie ulozonego psa bez zwiotczenia moze wyjsc ponoc nawet odrobinke "lepiej". Jest tylko jeden problem - DUZO latwiej zdjecie zepsuc przez zle ulozenie psa ... I to wlasnie to jest glowny powod do robienia zdjec w pemedykacji badz pod narkoza.

btw - Pentu - jezeli bedzie Ci sie chcialo szukac - daj jakies linki do materialow zrodlowych - bo ja n.p. to wiem , ale uzasadnic podpierajac sie materialami zrodlowymi na ta chwile nie potrafie.

Posted

Nie ma mozliwości właściwie prześwietlić stawów biodrowych bez znieczulenia psa. Pies układany jest na stole w pozycji dla niego niefizjologicznej. Nawet najspokojniejszy i najgrzeczniejszy pies nie jest w stanie położyć się tak jak tego wymaga badanie. Pies dostaje zastrzyk usypiający domięśniowo - odlatuje. Następnie anestezjolog sprawdza czy dany pies potrzebuje czegoś na zwiotczenie dożylnie(nie zawsze jest to potrzebne, czasem sama narkoza wystarczy). Potem pies zostaje przywiązany do stołu w odpowiedniej pozycji - tylnie łapy wyciągnięte całkiem do tyłu (pies normalnie nie przyjmie takiej pozycji), na koniec zastrzyk na wybudzenie.
Ktoś pisał o tym, że jakiś tam psiak się nie wybudził. To się zdarza tak u psów jak i u ludzi bardzo żadka(układ krążenia, słabe serduszko). Dlatego przed takim badaniem musisz podpisać zgodę - w razie komplikacji.
Badanie na dysplazję robi się po wystąpieniu objawów - np. zajączkowanie, ciężkie wstawanie, strzelane w stawach, albo gdy pies jest genetycznie obciążony. Warto zrobić je wcześniej bo jest szansa na całkowite wyleczenie. Po 6 m-cu nie ma szans na operacje. Pozostaje leczenie zachowawcze lub podcięcie nerwów (działa tylko przeciwbólowo).
Piszę to wszystko bo jestem z tematem na bieżącą. U mojego 15 - miesięcznego azjaty wykryto znaczną dysplazję. Załuję bardzo, że wcześnmiej nie zrobiliśmy badań. Zachęcam wszystkich do szybkiego diagnozowania piesków. Jeśli ktoś ma pytania o dobre lecznice jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam

Posted

margot26 napisał(a):
Po 6 m-cu nie ma szans na operacje. Pozostaje leczenie zachowawcze lub podcięcie nerwów (działa tylko przeciwbólowo).
Piszę to wszystko bo jestem z tematem na bieżącą. U mojego 15 - miesięcznego azjaty wykryto znaczną dysplazję. Załuję bardzo, że wcześnmiej nie zrobiliśmy badań. Zachęcam wszystkich do szybkiego diagnozowania piesków. Jeśli ktoś ma pytania o dobre lecznice jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam

są..;) ..ale z wiekiem coraz droższe i bardziej ingerencyjne. Nasza też była dośc późno zdiagnozowana (biega obecnie ze śrubami w biodrach), dlatego pierwsza wizyta z drugim psem u weta była polączona z RTG bioder (w wieku 4 m-cy)
A jeśli chodzi o lecznice to poproszę..co prawda na szczęscie teraz nie potrzebujemy, ale z racji przejść jakie były z naszą dysplatyczką i jej chorobą tematem jestem zainteresowana.

Posted

margot26 napisał(a):
Po 6 m-cu nie ma szans na operacje. Pozostaje leczenie zachowawcze

Jeśli ktoś ma pytania o dobre lecznice jestem do dyspozycji.

Te dwa stwierdzenia sie wykluczaja.

Troszke informacji o leczeniu operacyjnym jest chocby tutaj : http://lancet.pl/dysplazja.html (link przypadkowy - do mowienia ze ta lecznica jest akurat dobra jest mi daleko)

Proponuje zerknac na:
- Zespolenie spojenia łonowego.
- Potrójna osteotomia miednicy.
- Endoproteza stawu biodrowego.

Bo to sa nowoczesne metody proponowane w dobrych lecznicach.

Posted

Jasne jak ma się dużo pieniędzy to i endoprotezę można wstawić:lol: gdzieś w Polsce pewnie by to zrobiono.
Polecam dr Sterna na Nowoursynowskiej i dr Wiśniewskiego na Gagarina

Posted

margot26 napisał(a):
Jasne jak ma się dużo pieniędzy to i endoprotezę można wstawić:lol: gdzieś w Polsce pewnie by to zrobiono.

dzięki temu pierwszemu mój pies biega ;) , także tu się zgadzam z opinią

Posted

margot26 napisał(a):

To sa normalnie dostepne dzis (na cale szczescie !!!) metody leczenia.

Endoproteze mozna jak najbardziej tutaj :) Drugiego wymienionego weta nie znam (choc chyba pozytywnie kojarze), a pierwszego (jak i dr Degorska) z czystym sumieniem sam polecam :cool1: (rok temu operowali naszego psa - TPO)

• 4 weeks later...
Posted

Jadę dzisiaj! :lol:
Stres jest - troszkę, pies od wczoraj nie je, właśnie mu zabrałam wodę (jedziemy na 15). Prześwietlenie mamy w Gdyni, tam gdzie robiła Amok, wysyłane jest do Poznania :lol: Po

Posted

Kopiuje to co napisałam na LMG, bo nie chce mi się pisać jeszcze raz :lol:

Aaaah, juz PO :) "Na oko" jest wszytsko dobrze. Zdjecia lokci i
bioder beda wyslane do dr Siembiedy, wiec na wyniki trzeba
poczekac.
Testy kliszowego dzsiaj sie zrobic nie udalo (pies sie nie
chcial...no wiecie :)), ale to nadrobimy za tydzien.
Serce (USG, EKG) zdrowe :)

A z takiej czysto amatorskiej strony widzenia - pies jak nacpany...
Oczy mial taaaaaakie czerwone ze SZOK :) SIe kiwal, nie mógl
chodzic i nawet sie do weterynarza przytulil (!), a to u niego
niespotykane, bo wetów darzy odwieczna nienawiscia. Cóz, Ci byli
fajny, to zmienil zasady :)

Teraz te dwa-trzy tegodnie oczekiwania... Aaah :lol: Wklejać foty?