Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dostałam zaproszenie na bazarek dla psiaków, wiec zaglądam tu również.
Czy Kamel nie miał wczesniej swojego wątku? Jakoś kojarzy mi się.

8 lat w schronie :-(. Jak wziełam swoją Sarę po 9 latach w schronisku, to przez kilka miesięcy jeszcze wyobrażałam sobie, jakie musiały być te lata. 9 mroźnych zim i upalnych lat w budzie, zero miłości, kontaktu, troski :shake:.

Gdybym miała własny dom, to wziełabym chłopaków bez zastanowienia. Starsze psy są idealne. Mądre, zrównoważone, spokojne. Same zalety. Szkoda, że ludzie tak rzadko to dostrzegają :roll:.

Posted

Mnie też to dziwi... Rozumiem, że młodzi ludzie wolą szczeniaki, bo sami prowadzą na ogół bardzo aktywne życie, ale dla ludzi w średnim wieku i starszych - to idealne rozwiązanie... Mam cały czas nadzieję, że ktoś da tym psiakom prawdziwy dom ....

Posted

_Goldenek2 napisał(a):
Mnie też to dziwi... Rozumiem, że młodzi ludzie wolą szczeniaki, bo sami prowadzą na ogół bardzo aktywne życie, ale dla ludzi w średnim wieku i starszych - to idealne rozwiązanie... Mam cały czas nadzieję, że ktoś da tym psiakom prawdziwy dom ....

Szczeniak do aktywnego życia tez często nie pasuje, bo brakuje czasu na jego wychowanie, naukę czystości. Taki starszy pies jest idealny, już wychowany. Zazwyczaj nie niszczą, zachowują czystość, nie są jazgotliwe. Nie sprawiają wiekszych problemów, a za okazane im serce oddają sie całkowicie. Moje dzieci nawiazują lepszy kontakt z dorosłymi psami, niż ze szczeniakami, które czasem moga być męczące.

Starszych osób zupełnie nie rozumiem. Dzwonią o szczeniaki i egoistycznie nie pomyślą, co się stanie w przyszłości, jak ich zabraknie z tymi wypieszczonymi, wychuchanymi psami.

Swoją Sarę przestałam ogłaszać po pół roku. Wszyscy mówili, że miła i bez wad, ale za stara i nie chcą szybko przeżywać tragedii rozstania. Uzasadnienie bez sensu. Lepiej, żeby pies wegetował w schronie, niż mu dać dom na ostatnie lata. Rzeczywiscie głębia uczuć :diabloti:.

Posted

Jaaga, dobrze kojarzysz Kamelek miał swój wątek ;)

Wiecie co ja przez wiele lat w schronisku zauważyłam, że to głównie młodzi ludzie dają szansę staruszką i psim kaleką. Większość weteranów, którym szukałam domu trafiło do młodych osób, część z nich już niestety odeszła za TM, ale wiem, ze miały na prawde cudowne ostatnie miesiące, lata swojego życia... A niestety ludzie starsi z reguły chcą szczeniaki, psy młode.

Posted

Znowu chwile mnie nie było, a tu tyle do czytania :eviltong: ale bardzo mnie to cieszy :lol: Dziękuję wszystkim, którzy odwiedzają ten wątek. Jesteście kochani :loveu:

Przypomnę deklaracje:

Stałe:
5zł - Bjuta
10zł - Olena84
5zł - Zofija
75zł - anonim
10zł - Szarotka
20zł - mamamuminka
10zł - czerda
10zł - RenW
5zł - _Lara
30zł - kiziamizia1110
20zł - kathrby
5zł - kas999
20zł - iwna5702
20zł- Goldenek2
20zł - Ladymonia0610
30zł - kmurdz
20zł - Jolanta08
30zł - bruce lee
10zł - ARDNAS
10zł - mąż ARDNAS

Razem: 365zł

Jednorazowe:
30zł - malawaszka
50zł - bico
50zł - Olena84
50zł - kiziamizia1110
10zł - furciaczek
25zł - spadek po Mili
20zł - ciotkaE
30zł - Poker

Razem: 265zł

Czyli brakuje jeszcze 235zł...

Posted

Jaaga napisał(a):
Szczeniak do aktywnego życia tez często nie pasuje, bo brakuje czasu na jego wychowanie, naukę czystości. Taki starszy pies jest idealny, już wychowany. Zazwyczaj nie niszczą, zachowują czystość, nie są jazgotliwe. Nie sprawiają wiekszych problemów, a za okazane im serce oddają sie całkowicie. Moje dzieci nawiazują lepszy kontakt z dorosłymi psami, niż ze szczeniakami, które czasem moga być męczące.

Starszych osób zupełnie nie rozumiem. Dzwonią o szczeniaki i egoistycznie nie pomyślą, co się stanie w przyszłości, jak ich zabraknie z tymi wypieszczonymi, wychuchanymi psami.

Swoją Sarę przestałam ogłaszać po pół roku. Wszyscy mówili, że miła i bez wad, ale za stara i nie chcą szybko przeżywać tragedii rozstania. Uzasadnienie bez sensu. Lepiej, żeby pies wegetował w schronie, niż mu dać dom na ostatnie lata. Rzeczywiscie głębia uczuć :diabloti:.

Częściowo się z Wami zgadzam ,ale w dużym stopniu się nie zgadzam i zaraz wytłumaczę dlaczego.
1. Starsi ludzie inaczej patrzą na swoje chylące się ku schyłkowi życie.Ciężej im przeżywać śmierć przyjaciela przypomina im ,że niedługo może ich też spotkać śmierć. Być może ktoś został sam śmierci współmałżonka i nie chce szybko przeżywać 2. raz śmierci w krótkim czasie.
Chcą przy sobie mieć trochę optymizmu ,życia . Więc lęk starszego człowieka przed przeżywaniem śmierci psa wcale nie jest uzasadnieniem bez sensu.
2.Starsze psy częściej chorują niż młode, nie każdego emeryta stać na leczenie psa, kupowanie specjalistycznej karmy.Nie każdy ma siłę nosić na rękach w miarę choroby ,a tak bywa często.
3.Załóżmy ,że osoba 70.letnia weźmie 10 letniego psa.Pan umrze po 3 latach, pies wtedy ma 13 lat , rodzina nie chce go i co wtedy? kto go weźmie, gdzie wyląduje? Gdy weźmie młodszego psa , kilkuletniego , to ma on jeszcze szansę na adopcję.
Jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie oceniajcie tak kategorycznie starszych ludzi.

Posted

Szarotka napisał(a):
Dogo sie poprawilo, ale nie wiem czemu mi wsadzili nad awatorem te ogniska ???????/

To na znak, że jestś zasłużoną dogomaniczką! Matko!!!! Szarotko! Ty jesteś na dogo10 miesięcy i natłukłaś 10 tys postów????!!!!
Szarotko! Odwyk! :mad: :eviltong:

Posted

Bjuta napisał(a):
To na znak, że jestś zasłużoną dogomaniczką! Matko!!!! Szarotko! Ty jesteś na dogo10 miesięcy i natłukłaś 10 tys postów????!!!!
Szarotko! Odwyk! :mad: :eviltong:

No wiem. Odwyk i to bez zawieszenia :):) na forum podhalana, mam najwiecje postow :):)

Posted

Szarotka napisał(a):
No wiem. Odwyk i to bez zawieszenia :):) na forum podhalana, mam najwiecje postow :):)

Szarotka sie udziela !
A ja mam tylko jedno ognisko:placz:

Musze sie bardziej strac .