Jump to content
Dogomania

Pomocy!!!!!!... rak czy kastracja wnętra!!!!!!!

Recommended Posts

Posted

Mam owczarka niemieckiego i jest wnętrem obustronnym. Ma cztery lata, zamierzeam go wykastrowac. Weterynarz twierdzi, ze jest to bardzo niebezpieczna operacja, powiem szczerze,ze sie troche obawiam. Byc moze ktos sie spotkał z takim przypadkiem i mógł mi udzielic kilku rad. Prosze wypowiadajcie się, chciałabym poznac wasze zdanie;) :shake:

Posted

BeataSabra napisał(a):
I 4 Lata Na Kastracje Czekałaś ????????????

Obustronnego wnętra powinno się wykastrować natychmiast po zakończeniu okresu wzrostu. Też jestem ciekawa, co cię powstrzymało przed operacją...

Posted

Kastracja wnetra jest tak samo niebezpieczna jak sterylizacja suki. Jesli pies bedzie mial raka ( a duze prawdopodobienstwo, ze bedzie mial) to i tak bedziesz musiala go wykastrowac. Sama, na logike pomysl co jest leprze?? Operacja zdrowego, w pelni sil czy chorego, starszego, oslabionego choroba psa?? W tym drugim przypadku dodaj jeszcze niebezpieczenstwo zwiazane z ewentualnymi przezutami i rachunek powinien byc latwy.

Posted

zgadzam się z tym co napisane wyżej - zdecydowanie kastracja zdrowego psa (nowotwory często wiążą się przecież z przerzutami)
może pokusić sie wcześniej o poszukanie jąder usg? czasem udaje się zlokalizowac i zabieg łatwiejszy

• 11 months later...
Posted

W schronisku w którym jestem wolontariuszką zawsze kastruje się psy, które sa wnęterami, jeszcze nigdy żadnemu nic się nie stało.... :roll: Każdy zabieg z narkozą niesie jakies niebezpieczeństwo, ale jesli Twój psiak zostnie dokładnie przebadany przed kastracją to wszystko powinno być w porządku.