Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

10.06.10 Buli został wyadoptowany ze schroniska. Powodzenia!!

W jednym ze schronisk na południu kraju od jesieni mieszka astkowaty, bullowaty, czy tam pitkowaty psiak. Młodzik, dwulatek. Nie siedzi w kojcu na końcu schronu, więc ma szanse na wypatrzenie go przez oglądających, zwiedzających. Ale co z tego? Skoro on siedzxi w kojcu z samymi agresorami, którzy rzucają się do krat na widok człowieka i do siebie nawzajem, że kto tylko stanie obok, od razu czmycha dalej, nie zauważając takiego malucha? Bo jego koelsie to typy onkowate, jeden mieszka w schronie na pewno już kilka lat, innych nie kojarzę tyle czasu.
Buli jest wystraszony, nawet podejśc do krat nie próbuje, stoi zawsze z daleka, ze skulonymi uszkami, któe de facto już są pogryzione na końcach! A to taka kochana i niewinna mordka. Boję się o niego naprawdę, nie wiem, dokąd go wyciągnąć?

Proszę o jakiś domowy dt, u sympatyka podobnych psów, za darmo lub za same wyżywienie. Tak ciężko będzie uzbierać deklaracji na normalny hotel :(

Buli, jak Ci pomóc?

edit:
Buli miał już dt załatwiony, ale został ze schronu wyadoptowany. Jak się okazało wrócił z powodów rodzinnych. Znó jest w schronie. Nadal szukamy mu dt, ogłoszeń z tymi niewieloma fotkami.
Buli jest kastratem od niedawna

w poście nr 4 i na stronie 31 jest więcej fotek nowych. jaka różnica w wyglądzie, od czasu przybycia do schronu :(

• Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wyszło tak:
Blod jest studentką zaoczną, mieszka w domku jednorodzinnym z rodzicami. Ma 2 dodatkowe domki letnie, z których jeden może być na psiaka przeznaczony. Ocieplony i wyremontowany, acz nieumeblowany. W tej chwili Blood ma 2 psiaki na dt i swoje 2 i 1 kota. W pobliżu duży park, no i własny ogród. Blod ma doświadczenie z dobermanami.
Potrzeba nam tylko kasy na:
wyżywienie całomiesięczne
kaganiec
transport
leczenie, ewentualne

Jak pisałą mi fioneczka, taki psiak je 500gr karmy suchej dziennie, licząc jakąs tanią i dobr a karmę, wychodzi 100zl miesięcznie za suchą karmę

A Blood karmi psy i sychym i gotowanym

Więc potrzeba minimum:
100zl na suchą karmę
50zl na kaganiec
100-150zl na transport (chyba,że jakiś darmowy się znajdzie, albo i za 30zl czyli nasz dowóz pkp do wrocławia, a może stamtąd jakiś student zabierze pkp dalej okazjonalnie)

czyli 300zl max plus leczenie (ale ona raczej zdrowy, tylko te rany po pogryzieniach i do odrobaczenia, do kontroli u weta, do grzybicy uszu ewentualnie leczenia, jeśli ma), to może na weta też z 50zł

stałych deklaracji 100-150zł potrzeba. A jednorazowych 100-200?

Posted

co wet się sypnie? nie rozumiem

ja kastracji nie przewiduję jeszcze. nie biorę tego w ogóle pod uwagę. Dla mnie to nie jest konieczność do adopcji. Wystarczy dobry ds i kastracj inie trzeba.
U weta- szczepienia ma. odrobaczenie to grosze. Grzybica ewentualna to 30zł. Takie zwykłę badanie podstawowe to 20-40zl?

Rany na uszach leczone w domu łądnie się zagoją bez wielkiej interwencji.

Posted

mam, mam. ojjj mam...
przewidują ctrzeba by mieć uzbierane z 1000złna jednego psa, na wszelki wypadek. A to nierealne.
Zbiera się, ile się realnie zakłąda, a potem się resztę kołuje, jak jest potrzeba.

Stałych deklaracji musi Buli mieć minimum 100zł

ja mogę dać na teraz 20zł jedynie :(

Posted

kora78 ja napisałam 0,5 kg tak mniej więcej bo uwierz mi że ja na prawdę pojęcia nie mam ile suchego idzie ... zawsze psiakom gotowałam a chrupki na przekąskę były ;) i zaproponowałam Brit-a bo słyszałam pozytywne opinie że karma tania i dość dobra.

moja Fioneczka była na diecie vet suchej RC ... niby miała zjadać tego 35 dag dziennie ale ile zjadała nie wiem bo raz więcej raz mniej .

Posted

no ja tak teoretycznie zakłądam.
buli będzie też jadł gotowany rosół z jarzynkami, a to już obliczyć ciężko, bo nie wiadomo, jaki apetyt będzie miał. Na pewno na początku będzie musiał jeść ryż z marchwią i kurczakiem, to też jest droższe, bo piesri, czy udka są dość drogie.

chyba wszystko dopiero w praniu wyjdzie. Ale tak wstępnie trzenba jakoś ustalić, ile ogólnie kasy trzeba na deklaracjach zbierać. Te 100zl to minimum na żywienie, może się okazać, że więcej, do 130-150....

Posted

kizimizi napisał(a):
Niech Blood sama napisze ile potrzebuje na miesiac na utrzymanie.

A wet pewnei sie sypnie i jak znam życie wiecej ni byśmy chcieli.

Gadalysmy z kora i podliczamy razem ;)..;)
Potrzebuje tyle zeby bylo na to jedzenie i weta i ten kaganiec jak pisala juz bo chcec i miejsce mam ale mam teraz 2 malutkie nieplatne tymczasiki i zdazyla sie niefajna sytuacja w domu wiec nie bylo by mnie stac na duzy wydatek...

Posted

Kora prosze o Twoj nr. tel. zeby ewentualnie dograc dowoz, psiny do Chorzowa. Wstepnie wiem ze bede wracac z Berlina w przyszlym tygodniu, poniedzialek lub wtorek, jade autostrada A4 wiec mozemy dograc spotkanie, ale rowniez z Blod odbior psiaka w Chorzowie.

Posted

Ada jeje super by było, ale niestety to się nie uda tak szybko :(
po pierwsze- Blod musi wydac najpierw swoje 2 tymczasiki malutkie
a po drugie nie zdążę chyba w 4 dni deklaracji uzbierać, a w ciemno psa wysłać nie chcę. Bo co będzie, jak się kasy nie uzbiera?

A Ty jeździsz na tej trasie regularnie???
Do A4 mam super dojazd, jeszcze przed Wrocławiem.

To by chyba było przeznaczenie, gdyby się okazało, że jeździsz regularnie i jak już będzie można u Blod to byś mogłą go wtedy podrzucić

Mam deklarację od Moni0610 na 20zł :) dziękuję ślicznie :)

Posted

Raczej nie regularnie a nawet dosc rzadko, nie mniej jezeli tylko bede jechac nastepnym razem lub moj syn dam znac. No i jeszcze moja rada wpisz w pierwszym poscie osoby ktore deklaruja wplaty bedzie przejrzyscie dla Ciebie i dla innych ktorzy zechca wspomoc psiaka.

Posted

O a to by bylo za 4 dni;(nie doczytalam....;( slepota ze mnie;/

Ale jak zapowiedzialam jesli cos sie zacznie dziac to brac go - boje sie o pogryzienie;(Niedawno pies jeden zostal zagryziony w schronisku;( Mam teraz stracha....