Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co zrobic jeśli hodowca nie chce wydać metryki szczeniaka?
Nie powiedziano mi dosłownie że nie dostanę metryki ale upominałam sie juz kilka razy a hodowca ciagle odkłada date przesłania dokumentu na 'później'. czy w momencie kiedy jednak nie dostane metryki a chciałabym ja mieć, mogę zgłosic sie do związku kynologicznego i uzyskać duplikat?

Posted

Oj, ja tu wietrzę duze oszustwo hodowcy:angryy: Szczenię powinno być wydane razem z metryczką!!!!!!!To prawda,że czasami czeka się na metryki 1-2tygodnie w ZK, ale ponieważ przegląd hodowlany robi sie w wieku 6 tygodni,a szczenię wydaje w wieku 8 tygodni, to mało prawdopodobne,zeby tych metryk nie było. Na twoim miejscu martwiłabym się, czy zwierzaczek kupiony przez ciebie ma takowy dokument w ogóle. Sprawdz w swoim oddziale tę hodowlę i rób raban!!!!!
Podpisałeś umowę?
Bo jeśli nie ma metryczki, to czasami w umowie zawiera się punkt,ze metryka dojdzie tego i tego dnia....

Posted

moja historia wygląda następująco,
psa nie kupiłam prosto od hodowcy lecz od właścicielki reproduktora, która prawdopodobnie otrzymała szczenię jako zapłatę.
To ona kontaktuje sie z hodowca i z jej relacji wynika, że metryka lada dzień powinna byc u niej lecz hodowca zwleka z wysłaniem.
Zadna umowa nie została spisana. Jest to pierwszy rodowodowy pies jakiego posiadam, niestety nie zainteresowałam sie szczegółami transakcji przy kupnie rodowodowego szczeniaka. Oczywiście pani od której mamy psa mówiła, że dostaniemy metrykę.
Suczka ma na brzuchu zielony tatuaz z nr.

moze, rzeczywiście hodowca ma 'problemy' z wystawieniem metryczek, będę czekać. Przyjmuje jednak najgorsza z opcji juz na poczatku zeby potem wiedziec co zrobic. licze na uczciwości hodowcy.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

Posted

to juz cos wiemy ze szczeniecu ta metryczka przysluguje :)
oddzialy zwiazku wystawiaja metryki maksymalnie do 2 tygodni po przegladzie miotu wiec jesli minal ten czas to znaczy ze albo hodowca ma ja u siebie albo jeszcze nie odebral ich z oddzialu, mozesz zadzwonic do wlasciwego oddzialu zwiazku i zapytac czy metryki nadal u nich sa czy nie, byc moze hodowca nie ma czasu podjechac po dokumenty lub nie ma pieniedzy na ich wykupienie i dlatego zwleka ( w niektorych oddzialach placi sie za metryki przy odbirze )
zwiazki moga wystawiac duplikat metryki - musisz zlozyc w tym celu pismo do oddzialu w ktorym zarejestrowany jest miot i odpowiednio to uzasadnic - moze wplniecie takiego pisma przyspieszy dzialania hodowcy ?

Posted

[quote name='suenos']moja historia wygląda następująco,
psa nie kupiłam prosto od hodowcy lecz od właścicielki reproduktora, która prawdopodobnie otrzymała szczenię jako zapłatę.
To ona kontaktuje sie z hodowca i z jej relacji wynika, że metryka lada dzień powinna byc u niej lecz hodowca zwleka z wysłaniem.

CZasem wydajac szczeniaka hodowca nie wydaje metryk, bo ich nie ma:(
Biurokracja naszego Zwiazku jest ogromna i na metryki czeka sie dluzej niz regulaminowe 2 tyg. Zwlaszcza jezeli w danym oddziale rodzi sie duzo szczeniat. Niestety to duzy problem :(
Na pocieszenie powiem, ze znajoma na rodowod psa z Ukrainy czekala 2 lata!!!!!!!!!!!!!
Jezeli Twoja suczka na tatoo. Odczytaj nr i zadzwon do wlasciwego oddzialu. Dowiesz sie czy metryki zostaly oplacone, wypisane, odebrane przez hodowce. Jesli tak pozostaje czekac
Mozesz poprosic o pomoc wlasciciela reproduktora. I czekac. A w ostatecznosci napisac do Zarzadu Oddzialu, ze metryka dla psa o nr tatoo zgubilas i prosisz o duplikat.

Posted

Dziękuję za odpowiedz, uspokoiłaś mnie trochę. Poczekam jeszcze troszkę, jeśli dalej nie uzyskam metryki skontaktuje sie z odpowiednim oddzialem ZK.

Mam jeszcze pytanko odnośnie tatuazu, czy te cyferki/literki znaczą coś konkretnego? przypuszczam, że nie zostały wybrane losowo :)

Posted

suenos napisał(a):

Mam jeszcze pytanko odnośnie tatuazu, czy te cyferki/literki znaczą coś konkretnego? przypuszczam, że nie zostały wybrane losowo :)

kazdemu oddzialowi jest przypisana konkretna literka wiec na jej podstawie mozna dojsc do tego z jakiego oddzialu pochodzi szczeniak a cyferki to kolejny numer szczeniecia danej rasy urodzony w danym oddziale

Posted

PANGEA napisał(a):
A w ostatecznosci napisac do Zarzadu Oddzialu, ze metryka dla psa o nr tatoo zgubilas i prosisz o duplikat.

A po co ściemniać, trzeba prawdę powiedzieć:p

Posted

r_2005 napisał(a):
A po co ściemniać, trzeba prawdę powiedzieć:p

Prawdomownosc, to piekna cecha;) Jesli chodzi o kontakty z Zwiazkiem niestety nieuzyteczna:(

Posted

PANGEA napisał(a):
Prawdomownosc, to piekna cecha;) Jesli chodzi o kontakty z Zwiazkiem niestety nieuzyteczna:(

Ha, ha, a ja bym właśnie prawdę powiedziała, może by się przy okazji flegmatycznemu hodowcy dostało:evil_lol:

Posted

Eurasierka napisał(a):
A dlaczego ten tatuaż jest zielony? :crazyeye:
To zielone też są? :crazyeye:

Kolor tatoo zalezy od koloru tuszu.
Zazwyczaj jest zielony lub czarny

Posted

Ja uzyskałam później metrykę, ponieważ w metryce były błędy. Hodowca pokazał mi, że metryka jest z błędami i odesłał ją do poprawy. :lol:

Guest Mrzewinska
Posted

Natychmiast przedstawilabym cala sprawe w Zwiazku, w oddziale hodowcy. Na pismie. Nie czekajac dluzej ani jednego dnia.
Lub w oddziale wlascicielki reproduktora, zawiadamniajac identycznym pismem oddzial hodowcy.

Zofia

• 2 weeks later...