Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i to mój pierwszy post.

Mam 13 miesięczną suczke SH. Od czasu jej zakupu dostałem hopla na punkcie zaprzęgow. Nie brałem jeszcze udziału w zawodach ale jest to kwestją czasu.

Trenujemy ostro Velo i to z dobrymi wynikami - przynajmiej tak myśle.

Suczka jest mocnej budowy i jest bardzo silna. Waże 80 kg + rower 12 kg.

Nasz najlepszy wynik to średnia 24.6 km/h na dystansie 4.6 km który poknaliśmy w 11 min. Nie wiem jak Wy ale ja uważam, że jak na rocznego psa to całkiem dobrze biorąc pod uwagę, że ani razu nie przekręciłem korbą.

Chcialbym bardzo podłączyć ją do jakiegoś zaprzęgu (na trening), żeby nauczyła się pracy w zespole. Stąd moja prośba do Was, czy ktoś nie zgodziłby sie na taki trening i podłączenie mojego psa to któregoś zaprzęgu.

Bardzo mi na tym zależy.

Mieszkam w Żarach koło Zielonej Góry i ze względów transportowych zależy mi aby ewentualnie ten ktoś mieszkał w tej części Polski tj. Pomorze zachodnie, wielkopolska, dolny śląsk, ziemia lubuska.

Można pisać również na gadu gadu nr 1446713

pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

waldek

Posted

Metro, nie dawaj?? Jak ma nie dawac, skoro jego sunia tak pedzi. Pies sam sobie dawkuje wysilek, jezeli nie dawalaby rady nie ciagnelaby.....

Giziu, skad jest twoja psina (hodowla)?

Ja jestem z Poznania, ale nie sadze zeby ci sie chcialo jechac na trening taki kawal......

Posted

15 kg to jest obciążenie w pulce na wózek tz. wózek lub sanki razem z balastem maja ważyc 15 kg. Dla psa 20 kg.

W zaprzęgu przyjmuje sie o wiele wiecej.

Ja oczywiscie pomagam swojemu psu w treningu. Mamy tylko jedna płaską traskę w której nie trzeba jej zbytnio pomagać.

W lesie i cięższym terenie pomagam jej często.

Ale ona jest naprawde bardzo silna i gdy widzi coś z przodu to pędzi na maxsa.

Trenujemy 4-5 razy w tygodniu na trasach 5-8km

Raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie trenujemy na dłuzszym odcinku nawet do 20 km. W tedy ona tylko biegnie prawie nic nie ciągnac, ja cały czas pedałuje.

Pisząc o tym, że tyle uciągneła z taką średnią chciałem podkreślic o jej predyzpozycjach.

Zastanawiam się jeszcze czy szykowć ją do sprintu czy midów.

Jak uważacie. Z taką budową i siłą do czego jest predysponowana bardziej. Czekam na opinie.

jak bym załatwił transport to mogę jechać na trening nawet daleko. poznań wchodzi w gre.

Sonia pochodzi z opla. Chodowla opolskie tarlisko.

matka jest Czech - Chelsie z udoli polarnych vlku.

ojciec Canadian manio cs.

90 procent jej rodowodu to psy z czech.

pozdrawiam.

Posted

Jezeli mowisz, ze jest silna to pewnie nadaje sie bardziej do srednich dystansow, tyle, ze do srednich dystansow potrzeba wiekszej ilosci psow.

Najlepiej jakbys poszukal w swoich okolicach jakis milosnikow zaprzegowcow i sprobowal namowic ich na wspolny trening

Posted

kurde na moim terenie nie ma miłośników zaprzegów, przynajmiej takich nie znalazłem.

sic. przewazają miłosnicy niebieskich oczek dla ktorych brązowooki hysky to nie husky.

Chodza z pieskami wkoło bloków tzn. psy ciąną swoich właścicieli.

Gdy to ciąganie im się znudzi oddają je bo nagle dostaja alergi na sierść.

Dlaczego ludzie kupują zwierzęta (wszystkie) nic o nich nie wiedząc - bo im sie podobają a po miesiącu im się nudzą.

Tak własnie jest w moim mieście.

Żebyście wiedzieli w jakich warunkach widziałem trzymane husky -płakać się chce.

Czytałem tu posty dziewczyny z lubina to niedaleko mnie.

może by tak sie zpiknąć.

pozdrawiam.

Posted

próbowałem gadać z jednym gościem, był na początku chętny.

dzwoniłem do niego pare razy żeby sie umówic

nie dało się z nim spotkać

nie lubie jak mnie ktoś ciągle zwodzi.

• Margo changed the title to Trening