Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 malawaszko - Zuzia jest już na forum shih-tzu ;) Jedna cioteczka obiecała wpłacić grosik, inne obiecały ubranka dla golaska :) Quote
malawaszka Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 aha to super i mam nadzieję, że więcej miłośników rasy się zlituje nad kruszynką! Quote
Awit Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Czyli maleńka cały czas posikuje? A badania jak wyszły? A może ona ma nietrzymanie moczu jako powikłanie po częstych porodach, a może któryś poród z powikłaniem był, doszło do uszkodzenia pęcherza moczowego czy cewki moczowej.... Quote
malawaszka Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Awit napisał(a):Czyli maleńka cały czas posikuje? A badania jak wyszły? A może ona ma nietrzymanie moczu jako powikłanie po częstych porodach, a może któryś poród z powikłaniem był, doszło do uszkodzenia pęcherza moczowego czy cewki moczowej.... to chyba, póki co, za daleko idące wnioski - za krótko jest leczona, no i krew w moczy świadczy o zapaleniu pęcherza - dajmy lekom czasu na działanie - wierzę, że to nic poważnego bo maleńka już dość wycierpiała :kciuki: Quote
lilk_a Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 takie różowe posikiwanie przy zapaleniu pęcherza może trwać trochę , dobrze że już nie jest całkiem czerwone .... Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 Tak, mocz znów stał się różowy i Zuzik posikuje rzadziej... ufff Macałam jej brzuszek, nie jest napięty, sunia nie ucieka, nie kuli się także raczej nic ją nie boli. Mocz do analizy oddam w poniedziałek albo we wtorek... z naciskiem na wtorek, bo od poniedziałku wolę nie zaczynać... Martwię się jednak jej rogówkami, potrzebna będzie konsultacja. Rozsnułam wici gdzie się dało, liczę na to że dobrzy ludzie tutaj zajrzą i chociaż wątek podrzucą, bo to też ważne :) [quote name='Awit']Czyli maleńka cały czas posikuje? A badania jak wyszły? A może ona ma nietrzymanie moczu jako powikłanie po częstych porodach, a może któryś poród z powikłaniem był, doszło do uszkodzenia pęcherza moczowego czy cewki moczowej.... To mogę wykluczyć ja - Zuzia szuka sobie miejsca, przykuca i sika. Napina się przy tym strasznie jakby miała parcie na mocz... zupelnie tak jak u człowieka przy zapaleniu pęcherza. Musi wydusić z siebie choćby kropelkę, alezawsze ;) Co do drugiej opcji - czy to by nie wyszło na USG? Niunia miała robione USG macicy, pod kątem ciąży i ropomacicza, oraz USG nerek. Quote
matrioszka2 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Lekarzem nie jestem, ale może zasugerować wetowi Furagin.Wielu "ludzkim" lekarzom niczego zarzucić nie można :cool3: i niejednokrotnie chętnie podchwytują naszą sugestię "A może by ..." i oni wtedy : "Aha, no to spróbujmy.";) Quote
asl Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Agucho to ja maleńką cegiełeczkę - 5 zł - chciałabym na małą wpłacić. Podasz na pw nr konta? Z góry dziękuję :) Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 [quote name='matrioszka2']Lekarzem nie jestem, ale może zasugerować wetowi Furagin.Wielu "ludzkim" lekarzom niczego zarzucić nie można :cool3: i niejednokrotnie chętnie podchwytują naszą sugestię "A może by ..." i oni wtedy : "Aha, no to spróbujmy.";) Zuzia dostała antybiotyk i Synergal w tabletkach. Ma on szersze działanie bakteriobójcze i mam nadzieję, że pomoże. Dziś dopiero 2 dzień kuracji, zobaczymy co się będzie działo w kolejnych 3... Quote
jusstyna85 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Jeszcze nie miałam badania moczu...ona czuje,że sika,nie robi tego bezwiednie... Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 [quote name='Awit']A badanie moczu wyszło prawidłowe? j.w....................... [quote name='Agucha']Tak, mocz znów stał się różowy i Zuzik posikuje rzadziej... ufff Macałam jej brzuszek, nie jest napięty, sunia nie ucieka, nie kuli się także raczej nic ją nie boli. Mocz do analizy oddam w poniedziałek albo we wtorek... z naciskiem na wtorek, bo od poniedziałku wolę nie zaczynać... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To mogę wykluczyć ja - Zuzia szuka sobie miejsca, przykuca i sika. Napina się przy tym strasznie jakby miała parcie na mocz... zupelnie tak jak u człowieka przy zapaleniu pęcherza. Musi wydusić z siebie choćby kropelkę, ale zawsze ;) Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 Tytuł ucięło... spróbuj, Justyś teraz wpisać ;) Wyniszczona sunia shih-tzu-Zuzia,ma wielomocz-błagamy o wsparcie! Potrzebna diagnostyka i karma Quote
matrioszka2 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Dla ciekawych : http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/94 Mój pies dostał to (między innymi) przy babeszjozie.:shake: Wytnijcie "Zuzia" i "ma" z przecinkiem.Powinno się zmieścić.;) Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 matrioszka, to z linku jest synergal 50mg, a Zuzanka dostaje dawkę 250mg dziennie... http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/95 Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 Warto wierzyć w ludzi!!! Dziękuję Kochani! :loveu::loveu::loveu: Wszystko zmierza w dobrym kierunku, zrobimy wszelkie badania żeby wykluczyć niepożądane schorzenia i mam nadzieję, że sunia będzie miała już tylko z górki!:multi: Quote
matrioszka2 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='Agucha']matrioszka, to z linku jest synergal 50mg, a Zuzanka dostaje dawkę 250mg dziennie... http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/95 Okej, wszystko w porządku.;)Wkleiłam link tylko dlatego, że tam jest opis co to jest i na co to jest.Ja , na przykład , lubię wiedzieć.Może są tu podobni do mnie ?:p Wet wie, co robi.Skoro badania jasne i przejrzyste.Uda się.Przecież to początek drogi. Quote
Agucha Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 Ach, no to chyba że to ku oświeceniu miało prowadzić ;) Ja już wszystkiego się dowiedziałam przedwczoraj :D Quote
matrioszka2 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Oczywiście, że "ku oświeceniu".Daleka jestem od dawania " bardzo dobrych" rad. Trzymam kciuki za malutką.I za Ciebie, żeby wystarczyło Ci cierpliwości i żebyś miała wiele radości , kiedy piesek na Twoich oczach będzie zdrowiał i piękniał. Quote
Magda & Zicko Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Agucha ona jest u Ciebie na dt czy juz na ds zostanie?:) dziewczyno jak chcesz to u nas na forum zrobie cos a'la skarpete.. zeby zbierać na Zuzie/Mini/ Minutke bo juz sama nie wiem jak ja nazywasz :), tylko uzgodnie z reszta moderatorów. Quote
A.Matyja-Mierzecka Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Agucha z zaproszenia zaglądam na wątek i podnosze w góre, trzymam mocno za badania i za sunieczkę :) Quote
basiapron Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 ten piesek długo w tym schronisku był ? hmmm jakiś bazarek zrobię. Dajcie mi troszkę czasu. Quote
Recommended Posts