Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Już mnie trafia z tymi siuśkami! W każdy z możliwych sposobów... po nocach mi się chyba zaczną śnić...

Wczoraj rano, dupinke umyłam, Zuzkę wzięłam pod pachę, pojemnik w drugą rękę i idę na trawę...ZŁAPAŁAM! ... AŻ łyżeczkę... no nic, jadę z tym do weta i zapytam czy się nada do czegokolwiek. Okazało się, że pocałowałam klamkę, a jak zadzwoniłam do niego to odebrał telefon ... ze szpitala. Ma być dopiero dzisiaj, ale dopiero po 12...

Zadzwoniłam do laboratorium zapytać jak długo można trzymać w pojemniczku mocz do badania - okazało się, że do 2h... i po ptokach! Wróciłam z niczym...

Dzisiaj znów wstałam rano, nawet wcześniej niż wczoraj bo o 6 i od razu dawaj na dwór z Zuzką - powtórka z rozrywki- tyle co kot napłakał. Nie dałam za wygraną, pojechałam do laboratorium i powiedziałam, że mocz dopiero co złapany, oczywiście nie przyznałam się, że to psi... DZIŚ SIĘ OKAZAŁO, ŻE JEST GO ZA MAŁO I NIC Z TYM NIE ZROBIĄ!

Nerwa mam strasznego, nie wiem jak to zrobić :( Pojadę do weta i zobaczymy czy on coś zaradzi...

Zuzia sika co chwilę w bardzo małych ilościach, obawiam się że sama nie nazbieram tego moczu w wystarczającej ilości...

• Replies 725
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie wróciliśmy od weta... Zuzia była napojona przed wizytą i specjalnie dopilnowana, żeby nie wysiurała sie po drodze. Ani "wyduszanie" z pęcherza ani cewnikowanie nic nie dało - Zuziny pęcherz był praktycznie pusty...:cry::wallbash:

Kupiłam po drodze woreczki dla niemowląt, założę jej jutro rano i będziemy zbierać po kropelce... Wet powiedział, że to chyba jedyne wyjście bo inaczej musiałaby u niego być pod cewnikiem chyba z pół dnia żeby się uzbierało coś...

Ewentualnie można zastosować specjalny żwirek dla kotów, na który się ponoć mocz zbiera... ale co to jest, gdzie to kupić, jak Zuzkę zmusić żeby na to nasikała - nie wiem...

Pokładam nadzieję w tych woreczkach i jutrzejszym przedpołudniu...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co do testów na Zespół Cushinga - wet powiedział, że nie rozumie takiego uporu.
Pies nie ma żadnych objawów wskazujących na to schorzenie!
Badania są dość drogie, on u siebie ich nie wykonuje i trzeba by jechać do kliniki. W klinice testy zrobią, bo czemu by nie... kasa się wszędzie przyda, tym bardziej że zobaczą że pies bezobjawowy... a tego typu padań nie robi się codziennie:roll:

Jeżeli nadal ktoś twierdzi, że testy sa wskazane i zgadza się pokryć koszta tychże badań - pojadę i zrobię.

Druga rzecz - badanie moczu i posiew:
- posiew można zrobić, z tym że teraz są antybiotyki o tak szerokim spektrum działania, że wybiją wszystkie niepotrzebne bakterie. Można wykonać posiew jedynie po to, żeby wiedzieć jakie sunia nosi w układzie moczowym...

- zwykłe badanie moczu - pokaże czy Zuzia nie ma przypadkiem piasku w pęcherzu i nerkach, itp Piasek na USG może nie wyjść, jedynie w analizie moczu...

Dostała Furagin, który zaczniemy podawać zaraz po pobraniu tych nieszczęsnych siuśków...
=======================================================

14.IV
Ciotka Agucha się wzięła na sposób i założyła Zuzi na noc woreczek dla niemowląt, a na woreczek pampersa:razz: Zuzia przez całą noc nie wypuściła nawet kropelki,pewnie przez to że czuła worek i nie wiedziała co jest grane :evil_lol:

Rano pobrałyśmy mocz i jest już badany.

Wyniki podstawowego badania mają być jutro ok. południa. Posiew też pod warunkiem, że nic nie wykryje i nie trzeba będzie robić biogramu. Jeżeli jednak zajdzie potrzeba - na wyniki trzeba będzie czekać ok. tygodnia.

Koszt badania - 18zł -
Jeżeli dojdzie biogram trzeba będzie dopłacić kolejne 18zł.

Zużytych sterylnych pojemniczków i woreczków nie liczę.

Ps. Zaktualizowałam post rozliczeniowy.

Posted

tomcug napisał(a):
Ależ sunia wypiękniała, cudna metamorfoza.:loveu:

Staramy się ;) Oby jeszcze tylko Zuzik zaczął jeść normalnie i przybierać na wadze to by było dobrze :) Strasznie wybredna się zrobiła:mad:

DG32 napisał(a):

A co do badania moczu to się nie zgadzam uważam że wet powinien zrobić badania po kuracji antybiotykiem od razu żeby stwierdzić że infekcja została zwalczona do końca.

Jeszcze taka ciekawostka - teoria mojego weta była w pełni trafna - podczas kuracji antybiotykowej, ani zaraz po niej - dopóki organizm nie oczyści się z antybiotyku - nie wykonuje się badań moczu, bo może wyjść przekłamanie.

Dziś byłam w laboratorium analitycznym i dokładnie to samo powiedzieli mi laboranci...

Posted

JOMA napisał(a):
A u mnie na jednego małego wybredziolka bardzo dobrze podziałało towarzystwo drugiego - schroniskowy odkurzacz !

U mnie jest odwrotnie - moja sprząta wszystko a schroniskowy odkurzacz wybrzydza :D Nawet jej 2 konkurentów nie przeszkadza - ona ma czas i poczeka az się w końcu ktoś namyśli i da jej coś lepszego :)

Wiecie co, wydaje mi się że Zuzia ma o wiele więcej lat niż jej przypisywano. Może to tylko domysły, ale pychol jak jej zarósł jest bardzo posiwiały i to raczej nie jest takie umaszczenie, kamień ma nawet na przednich ząbkach na tej wysuniętej szczęce, jest cicha, spokojna, nie interesują ją zabawy, inne psy... taka babuleńka :)

Posted

U Zuzi wszystko OK :) Furagin zadziałał natychmiastowo, problemy z siusianiem skończyły się praktycznie od razu.
Wyniki będą dopiero pod koniec tygodnia, bo w posiewie coś wyszło i będą robić biogram. Czeka się na wyniki biogramu ok. tygodnia.

Posted

kochana jakbyś była jutro na dogo to przypomnij mi na priwa zebym wysłaął ci sweterek,bo mam urwanie gł0owy i ciagle zapominam-a to wet z Lili i jej wypadającą rzepka,a to działkę kupiliśmy-ciągle coś sie dzieje
fajno,że furagin pomógł,oby wyniki były dobre

Posted

Dobrze Cioteczko :)
Ja też mam urwanie głowy i kupę zjedzonych nerwów przez ostatnie dni :( Pewnie słyszałyście o zwrocie Pinusia z adopcji...

Niebawem chciałabym Zuzię zaszczepić, ale muszę skonsultować z wetem czy już można czy jeszcze lepiej poczekać.

Posted

no słyszałam i jestem zdruzgotana-ale nie martw się,znajdzie sie jeszcze ktos kto go pokocha całym sercem
no dobrze by było ja zastrzepić,ale z drugiej storny może byc za wczesnie-zresztą wet ci powie

Posted

Wklejam wyniki badania moczu... tutaj, bo w pierwszym poście już nie ma miejsca... muszę go przerobić troszkę.

Niestety laboranci stwierdzili, że mocz nie wystarczająco sterylnie został pobrany i posiew nie wyszedł...:angryy: Niestety nie mogłam się przyznać, że to nie mój tylko psi...
Ja już nie wiem w takim razie jak to zrobić wystarczająco sterylnie...:shake:

POSIEW:

Mało co widać, taki dziwny wydruk. Starałam się przerobić w PhotoFiltrze, ale mało to dało.
Cytuję więc: "Hodowla bakteryjna niejednorodna (HBN) 1027 bak. w 1ml moczu. Mocz pobrano niesterylnie".

OGÓLNE BADANIE MOCZU:

Posted

no to chyba znaczy, że dużo bakterii ma w moczu - ja bym to zbadała w jakiejś lecznicy gdzie nie robią w ludzkim labie - bo może po prostu tyle bakterii co ona ma w moczu nie występuje u ludzi i stąd ich wniosek i złym pobraniu? tak tylko rozważam

Posted

malawaszka napisał(a):
no to chyba znaczy, że dużo bakterii ma w moczu - ja bym to zbadała w jakiejś lecznicy gdzie nie robią w ludzkim labie - bo może po prostu tyle bakterii co ona ma w moczu nie występuje u ludzi i stąd ich wniosek i złym pobraniu? tak tylko rozważam

Nie wiem czy któraś lecznica w Rybniku ma takie laboratorium "na stanie", zazwyczaj wożą mocz do ludzkich analityków.
Poszukam, może coś mi się uda znaleźć :)

Posted

Wygląda na to ,że wynik moczu jest niestety zły.W moczu jest białko i leukocyty a to zdaje się wskazuje na zaplenie nerek.Może trzeba Zuzi zrobic usg nerek.