Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wiesiołek na pewno jej można podać.Sprawdź czy jest cynk w karmie.Jeżeli jest , to na pewno dawka profilaktyczna ,a ona potrzebuje dawkę leczniczą.

• Replies 725
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agucha napisał(a):
Na co ten cynk jest, że zalecana jest aż dawka lecznicza?

na skórę, jest bardzo ważnym mikroelementem w chorobach skóry

Posted

Problemem jest jedynie naciągnięcie i wysuszenie. Nie ma żadnych ran ani zmian bakteryjnych/pasożytniczych.

Maścią cynkową faktycznie smarowało się zajady albo wypryski, żeby je "zasuszyć".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byłyśmy dziś u weta skonsultować oczka... widać lekką poprawę, ale do całkowitego wyleczenia jeszcze potrzeba czasu :shake: Rogówka się jeszcze nie zaczęła regenerować, ale łzawienie i zaczerwienienie ustało.

Ponad to, wymacałam u Zuzi mikro-czip, dziwnie umiejscowiony z lewej strony szyi... u nas nikt już raczej tak nie wszczepia...
Nr czipa nie jest NIGDZIE zarejestrowany, sprawdzałam w bazie ogólnopolskiej i Międzynarodowej :roll:

Tak samo 3pierwsze cyfry, oznaczające producenta nie odpowiadają żadnej firmie, która udostępnia mikro-czipy w PL...

Początek numeru - 276 - prawdopodobnie jest z Niemiec!!

Nie chcę myśleć w jaki sposób sunieczka pojawiła się u nas i co przeżyła...

Posted

Przeleciałam 4 bazy danych, w tym Międzynarodową i jedną Ogólnopolską... Czip nie jest zarejestrowany...
Zaraz wyślę Wam na priv.

Ps. Nawet gdyby coś się znalazło - NIE ODDAM JEJ! Wczoraj siedziałąm pół nocy i szukałam ogłoszen o kradzieży albo zaginięciu takiej suni - NIE BYŁO NIC! Pewnie nikt jej nie szzukał :angryy:

Posted

o matko az mi włosy dęba wstały, że ten skrzywdzony okruszek ma chip... ona nie mogła zostać tak zaniedbana bo sie błąkała - wtedy myślę, że szybko by ją ktoś przygarnął zanim by doszło do takiego stanu, ona musiała być przetrzymywana i długo długo zaniedbywana

Posted

cynk stosowany bezpośrednio na skórę, a właściwie tlenek cynku ma działanie osuszające, natomiast stosowany doustnie ma działanie regenerujące skórę.Naprawdę możecie mi wierzyć, ciut znam się na tym

Posted

[quote name='malawaszka']ostatnio brałam psy z Palucha i z Łodzi - tam są chipowane i te chipy sa zarejestrowane w bazie http://www.safe-animal.eu/

i np weterynarz w zawierciu też w tej bazie sprawdzał, więc wynika mi z tego, ze jest to popularna baza bo mazowsze, łódzkie i śląsk ją zna
Malawaszko, w tej bazie również sprawdzałam - NIE MA...

Sprawdzałam też na:
http://www.nasza-baza.pl/
http://www.europetnet.com/

Ale to i dobrze... niech się ta "menda" (tak "menda" bo inaczej typa, ktory naraził ja na takie przejścia nie nazwę!) - w D*** teraz ugryzie... a najlepiej niech Zuzia to zrobi :angryy:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KODY PRODUCENTÓW MIKROCZIPÓW

[FONT=&quot] Z uwagi na ciągle pojawiający się problem odnajdywania przez Schroniska i Fundacje zwierząt z mikroczipem nie zarejestrowanym w żadnej bazie danych, poniżej przedstawiamy listę niektórych producentów mikroczipów. Trzy pierwsze cyfry mikroczipa zawsze wskazują producenta. Stąd też gdy nie znajdujemy rekordu w bazie danych wiemy, z kim z jaką firmą należy kontaktować się w celu uzyskania informacji, dokąd dany mikroczip został sprzedany. Każdy z producentów czy dystrybutorów powinien prowadzić ewidencję sprzedaży w której umieszcza numery mikroczipów przekazane danemu odbiorcy.

941 FELIXCAN
947 BELCAM
956 TROVAN
968 AEG
972 PLANET ID
977 AVID
981 DATAMARS
982 ALLFLEX
985 DESTRON FEARING/MERIAL
953 CROMASA
967 EASY TRACK

Przykład numeru 953000005135189
Pies z tym numerem przebywa w Fundacji MEDOR w Zgierzu. Nie został zarejestrowany w bazie danych, co wyklucza możliwość odnalezienia jego właściciela.

Zuzi nr czipa zaczyna sie od 276...

[/FONT]

Posted

Poker napisał(a):
cynk stosowany bezpośrednio na skórę, a właściwie tlenek cynku ma działanie osuszające, natomiast stosowany doustnie ma działanie regenerujące skórę.Naprawdę możecie mi wierzyć, ciut znam się na tym

To nie było powątpiewanie a zdziwienie ;)
Jadę wieczorem do weta z Pinusiem to zapytam
Dziękuję za rady ;)

monika083 napisał(a):
moze byla gdzies w schronisku? Mojego psa zaczipowali w schronie tez po lewej stronie szyi

W jeszcze innym jak to w Rudzie Śląskiej??
Nie załamujcie mnie! :-(

Posted

A może sunia jest z Czech? Moj pies jest z Czech, jestem zaprzyjaźniona z hodowczynią.Jak chcesz, podaj mi numer, to mogę ją poprosić, żeby tam poszukała.

Posted

Mówiłam, że czip jest z Niemiec!

Po co dzwonić? Co chcesz się dowiedzieć?
Ja i tak jej nie oddam...

Search Results

• Results from the Europetnet databaseNo results found.

• More results from the Internet
    (Currently connected databases)
    Found in: (click on association name for details)
  • GERMANY
    TASSO

Click here to view Internet search details

Use this form if you want to send us comment about the search result.
Please let us know which country you are from and your email address.

Posted

ktoś jej szuka??? suka w takim stanie?? Zero ogłoszeń... a ja mam ją lekką ręką oddać?

Możesz zadzwonić, zapytac czy zgłaszano kradzież... bo jak niby dostałaby się do PL??
Ewentualnie zaginięcie... ale wczoraj siedziałam pół nocy i wertowałam net w poszukiwaniu ogłoszen...

Posted

No wlasnie mialam pisac, ze moze ktos wlascicielom ja ukradl i ktos po niej placz. A moze wcale nie miec nic wspolnego z zaniedbaniem. Nigdy nie wiadomo. Najlepszy przyklad to aga34, ktora szuka swojej suczki ukradzione. Mysle ze warto jedna sprawdzic...Bo jak ma czipa to komus na niej zalezalo...A zlodziei rasowcow nie brakuje. ALe to takie moje skromne zdanie, zrobicie jak chcecie...Po prostu jest tez drugi punkt widzenia...

A niemieckie ogloszenia o poszukiwaniach przejrzalyscie...??Moze tez to bylo juz jakis czas temu i ktos sie pogodzil ze strata. Wiele przypadkow jest jednak...I roznie sie uklada...