Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Obiecałam znajomej pomóc w znalezieniu domów dla piesków jej znajomego.

8 szczeniaczków czeka na nowych właścicieli
Do oddania będą za jakieś 3-4 tygodnie.
Matka jest mieszańcem bernardyna, a ojciec mieszańcem owczarka niemieckiego.
Będą to spore pieski, dlatego proszę o rozważne decyzje.
Szczeniaki mieszkają pod Kolnem. (w. podlaskie)

Mam naprawdę szczerą nadzieję, że ktoś je pokocha, bo są wspaniałe
Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Posted

Nie mniej wspaniałe od tych zdychających w schroniskach...Gdyby tak chociaż piątka została z właścicielem conajmniej pół roku :) Skoro są takie cudowne. Może potem pomyśli dwa razy zanim rozmnoży drugi raz...

Posted

Bakteria napisał(a):
Nie mniej wspaniałe od tych zdychających w schroniskach...Gdyby tak chociaż piątka została z właścicielem conajmniej pół roku :) Skoro są takie cudowne. Może potem pomyśli dwa razy zanim rozmnoży drugi raz...

eh...watpie ze pomysli...tak rozmawiajac z ludzmi to dla wiekszosci to jest normalne ze suka jak ma cieczke to psy przychodza i potem ma szczeniaki...nawet nie probuja temu zapobiec. ostatnio rozmawialm z kolezanka z pracy ktora ma psa, i mowila ze sasiedzi maja suke i ich pies zawsze tam ucieka do niej kiedy ta ma cieczke i "majstruje"...no ale przeciez to nie jest jej zmartwienie tylko wlasciciela suki. i tak przynajmniej raz w roku rodza sie szczeniaki, tylko mowi ze pieski jakos po ludziach rozda ten wlasciciel suni ale suczki to zawsze gina w nienanych okolicznosciach...

Posted

Umieściłam tu ogłoszenie za radą znajomych z innego forum - bywalców tego. Podobno to forum miłośników psów?
Nie mnie oceniać właściciela szczeniaków. Pieski są i tego faktu nic nie zmieni.
Miałam nadzieję, że znajdą się tu osoby, które zechcą stworzyć im dom.

Posted

Znając życie za pół roku/rok znów będzie zdjęcie suni z pieskami :( Pytałaś się właściciela suczki o sterylizację? Kolno to chyba nie jest mała miejscowość i znajdzie się weterynarz ....

Posted

Narine napisał(a):
Umieściłam tu ogłoszenie za radą znajomych z innego forum - bywalców tego. Podobno to forum miłośników psów?
Nie mnie oceniać właściciela szczeniaków. Pieski są i tego faktu nic nie zmieni.
Miałam nadzieję, że znajdą się tu osoby, które zechcą stworzyć im dom.

Narine nie ma potrzeby się unosić. Wstawiłaś tu ogłoszenia ale chyba nie zapoznałaś się z tematyką forum. Owszem są tu miłośnicy psów, którzy szukają psom domów, ratują w chorobie i bezdomności ale również walczą o ograniczenie liczby bezdomnych psó. Bezmyślne powoływanie szczeniąt na świat jest czymś czego tu nie pochwalamy. Jeśli właściciel suki był na tyle nieodpowiedzialny że nie zabezpieczył jej przed ciążą to powinien przynajmniej teraz posłuchać głosu rozsądku i wysterylizować sukę. To będzie gwarancją, że za jakiś czas nie ukarze się tu znowu zdjęcie tej suki ze szczeniętami. Wszyscy ci tu chętnie pomogą ale pod warunkiem, że suka zostanie wysterylizowana. Porozmawiaj z właścicielem, to najlepsze co dla niej może zrobić.

Posted

Może rzeczywiście zareagowałam zbyt emocjonalnie. Osobiście mam 2 psiaki. Suka po pierwszej ciąży została wysterylizowana. Miała być wysterylizowana po pierwszej cieczce, ale niestety nie upilnowałam jej - adorator wskoczył przez płot (wysoki) na moją działkę... Ja byłam na drugim końcu wyrzucić zielsko na kompost i dosłownie na kilka minut straciłam ją z oczu. Niestety czasami wcale nie wynika to z bezmyślności...
Pomijając resztę sama sterylizacja to duży koszt i zapewne dlatego wiele osób nie bierze tego pod uwagę.
Sama dowiadywałam się najpierw w schronisku czy jest możliwość bezpłatnej lub tańszej sterylizacji. Oficjalnie nie było. Jedyna droga - oddać psa do schroniska, że niby się przybłąkał. Potem odebranie go już wysterylizowanego (pod innym nazwiskiem - że niby adoptuję psa ze schroniska)... Ja na to się nie zdobyłam - nie mogłabym tego zrobić mojemu psu, żeby siedział kilka tygodni w schronisku... Pomogli znajomi i udało się zebrać potrzebna kwotę.

Ja nie znam właściciela psów - nie będę wiec go tłumaczyć - tylko pośredniczę na prośbę znajomej. Oczywiście przekażę Jej Wasze uwagi i zapewne porozmawia z właścicielem.

Posted

W niektórych lecznicach można płacić na raty. Poza tym jeszcze niedawno była akcja sterylizacji za darmo na Zielonogórskiej. Chętnych na pewno było dużo, ale może są jeszcze wolne miejsca.

Posted

Bakteria napisał(a):
W niektórych lecznicach można płacić na raty. Poza tym jeszcze niedawno była akcja sterylizacji za darmo na Zielonogórskiej. Chętnych na pewno było dużo, ale może są jeszcze wolne miejsca.

Można spróbować na Zielonogórskiej, albo poprosić o spłatę w ratach. Jest też możliwość tańszej sterylizacji w zamian za odprowadzenie 1% na białostocki TOZ. Szkoda, że wcześniej nie pomyślano ... ale teraz można zapobiec na przyszłość.