Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam nadzieje ze w dobrym dziale zadam pytanie proszac o rade:)
Otoz- mam w domu 2 briardy, sunie i psa. Sunia to szczylek - 4 miesace, starszy jest juz doroslym psem. Psiaki sie swietnie zgraly, spia, bawia sie razem. Sielanka! Ale...I tu problem... briard jest , jak kazdy z Was wie, psem dlugowlosym, co akurat doskonale sie sprawdza u starszego:) z czego jestem niezmiernie dumna. Ale! Mala, kochany trzpiot, bawiac sie z nim - "atakuje" wyrywajac wlosy na uszach swego starszego brata. Uszy sa poprostu ogolacane:(
Dlatego pytam - czy macie jakies pomysly na zabezpieczenie wlosow przed wyrywaniem lub jaki preparat zastosowac, aby mala zrazila sie do wyszarpywnia wlosow. Znalazlam w necie :
http://www.kacikpupila.pl/beaphar-stop-odstraszacz-100ml-12551-p-2618.html
lecz nie wiem, czy bedzie dobry na tyle, zeby bezpiecznie i bezbolesnie zrazil Buffy do "atakow" na uszy Gucia, na jego frotke, ktora z pasja wyszarpuje, kiedy ten ma zwiazane w kucyk wlosy na glowie. Ona wrecz poluje na te frotke:) Moze macie jakies inne sposoby? Wiem, szczeniak ma swoje prawa, oki, ale zauwazylam, ze Gucia to rwanie tez wprawia w dyskomfort, lecz on nie "wymierzy " malej, by po psiemy wytlumaczyc jej, ze go to boli. On ma do niej niebianska cierpliwosc...taki typ. Powinnam sie cieszyc.
Przeciez nie jestem w stanie caly czas to bractwo pilnowac i stac na stazy gutkowych kudelkow:)
Bardzo bede wdzieczna za wszelkie rady!

Posted

Ja stosowałam podobny preparat dr Saidla na meble itp i jak szczyl był spokojny to działał ale kiedy dostawał głupawki np. podczas zabawy to miał to głęboko w ..... Po za tym te preparaty bardzo intensywnie " pachną" więc nie wiem czy Gucio będzie szczęśliwy nosząc taką śmierdzącą frotkę na sobie...

Posted

Witaj sota36!
Mam pytanie ..w sumie nie mnie to pytanie zadawac,bo zero doświadczenia..mimo,ze posiadam dwa kundle .Jeden niewiadomego pochodzenia wiek okolo 4 lat ii idrugi kundel z "krzywym "rodowodem"..tzn miał byc rasowy ..wyszedl pól rasowy.
A więc pytanie moje brzmi czy te wyrywanie kudeł starszemu psu to ZABAWA?? czy może zła SOCJALIZACJA??

Może to nadmiar energi suczke roznosi??
Wiesz szczeniak to szczeniak..ja np z moim pól kundlem codziennie 3-4 godziny spedzałam na polach.No, ale miałam świadomośc tego,że biorę szczeniaka...do tego będzie dużym psem ,więc czasu i energi trzeba poświecic więcej.
Wydaje mi sie ,ze to brak granic w wychowaniu..tzn...zaniedbania wychowawcze.

Powinnas z problemem zwrócić sie do hodowli.:multi:
Albo jest super forum mopomania.....to forum tylko i wyłącznie psów rasy briard.Oczywiście forum uznaje akcje R=R ..tam są miłośnicy rasy..Twoj problem nie pozostanie im obojętny i udzielą Ci wyczerpujących porad.:loveu:

Posted

No wlasnie - taki zapaszek to tez dyskomfort dla Gucia.
Taaaaaa, "czapka" fajna, malej sie spodoba, bo to w koncu kobitka:) . Dzieki za sensowna porade, anetto, juz mi ja proponowano:) na "zakazanym" forum;) (puli - siostra w "nieszczesciu", ktora spotkal podobny "problem"), pocieszajac rowniez, ze to cena za wychowanie mlodszego pokolenia:)

Posted

Cóż nie wiem właściwie jak temu skutecznie zaradzić. Ale myślę że powinieneś cos z tym zrobić bo znam 2 przypadki gdzie szczeniak nie wyrósł z takich zachowań i jako dorosły pies nadal maltretuje uszy starszego. Nie chodzi tu juz nawet o względy estetyczne, to może, choc nie musi prowadzić do poważnych konfliktów między psami w przyszłości. Jedyne co mi przychodzi dop głowy to karcenie małej za takie zachowania np. przeryanie zabawy psów w monencie gdy szarpie gucia za uszy. Wiem że to trudne do wykonania, ale chyba jedyny dość skuteczny sposób.

A czapka może się sprawdzić, o ile mała nie obieże jej za cel:evil_lol:

Posted

matt33 - cierpliwosc Gucia jest nieoceniona:), ale jest coraz lepiej z dnia na dzien - mala podrasta, skonczyla juz 4 miesiace, to i chyba fiu - bdziu powoli wyparowuje z jej kudlatego lba:) i choc temperament ma ( po tatusiu) przeogromny - w koncu sportowiec z niej :) - zaczela bardzo ograniczac "ataki" na frotke mlodego:) Poza tym celnie reaguje na haslo "fe" ( forma "karcenia" ) i kiedy za bardzo sie "nakreca" , przekierowujemy ja na zabawe w aport , co uwielbia, bo to kobra lub ja poprostu wyciszamy. Szczeniaki maja swoje prawa, a nam sie tylko wypada cieszyc, ze Gucio to zrownowazny psiak, ktory zaakcetowal mala w 100%.
A o rady dalej prosze, bo i inni maja podobne "problemiki":) , wycelowane nie tylko w uszy, ale i w portki, przednie lapy, czy ogon, wiec przekaze "naszej grupie wsparcia".

Posted

Moje co prawda krótkowłose, ale młoda też lubi sobie powisieć na szyi Hexy. Jak Hexolina ma obrożę to sryl za nią łapie, kładzie się i tak sobie wisi, a Hexa stoi jak ciapa i nic sobie z tego nie robi (na jej miejscu bym wpierdziel gnojowi spuściła :roll:). Ja używam 'fe', a jak młoda się rozkręci to ją zabieram i albo zajmuję zabawą ze mną albo psy rozdzielam (np. po jedzeniu muszę je odizolować). Czasami też daję im zabawkę do przeciągania i wtedy Shina się na niej koncentruje i to ją szarpie. Ostatnio nawet przez okno widziałam jak się tak same z siebie sflaczałą piłką bawiły :razz: (jak są same na podwórku to zawsze ganiam od okna do okna ;)).

Posted

matt33 - cierpliwosc Gucia jest nieoceniona, ale jest coraz lepiej z dnia na dzien - mala podrasta, skonczyla juz 4 miesiace, to i chyba fiu - bdziu powoli wyparowuje z jej kudlatego lba i choc temperament ma ( po tatusiu) przeogromny - w koncu sportowiec z niej - zaczela bardzo ograniczac "ataki" na frotke mlodego Poza tym celnie reaguje na haslo "fe" ( forma "karcenia" ) i kiedy za bardzo sie "nakreca" , przekierowujemy ja na zabawe w aport , co uwielbia, bo to kobra lub ja poprostu wyciszamy. Szczeniaki maja swoje prawa, a nam sie tylko wypada cieszyc, ze Gucio to zrownowazny psiak, ktory zaakcetowal mala w 100%.

No to fajnie widzę że jednak jesteście na dobrej drodze do rozwiązania problemu. Fajnie że Gucio jest taki cierpliwy, mój Max ma tak samo pozwala się szarpac za uszy i futko nawet znajomym dorosłym psom, w zabawie.