Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 634
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[FONT=Times New Roman]No to teraz na spokojnie. Łata sama nie wchodzi do auta, trzeba ja wnosić co czasami jest kłopotliwe swoja wagę ma, :pale na te 500 km co przejechała była super grzeczna nie miałem z nią większych problemów. Na początki trochę była zestresowana dyszała strasznie ale jak już zapadł zmrok było tylko lepiej.[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Co do kasy za transport resztę proszę przeznaczyć dla łaty na jedzenie czy inne potrzeby.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Sorry ze tak późno byłem ale miałem trochę opóźnienia na starcie (ciężki dzień w pracy) ale I tak udało mi się nadrobić prawie 50 minut. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Jeżeli będę mógł jeszcze jakoś pomóc dajcie znać[/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J;)[/FONT][/FONT]

Posted

slay - wujaszku kochany dziękujemy bardzo :loveu:
Gosiu - a jak ona do dzieci ? bo do ludzi widze że pieszczoch niesamowity

robie jej galerię na benkowym forum, co by wszystkie fotki były w jednym miejscu :D
zakładam tam wątek ( bo chyba jeszcze nie ma )
i wrzucam na stronkę ;)

Posted

nie ma pojęcia jak ona do dzieci :roll:na pewno do malutkich bym jej nie dawała, bo ona siada i podaje czasami nagminnie łapę a ma ciężką więc nawet niechcący by w ten sposób mogła zrobić krzywdę
ale lepiej , zeby była z psem niz z suczką , bo widzę ze robi się zazdrosna i do mojej tez sam zaczyna - nic zobaczymy w sumie 48h nie minęło - tak w mieszkaniu jak się nie zwraca uwagi na nie to teraz ona na balkonie leży a moja w sypialni. czasami się wąchają i nic żadnej reakcji, a tak jakby o dostęp do człowieka były zazdrosne - więc trzeba jednocześnie je głaskać ale jedna u tz a druga u mnie i jak się ma przysmak w ręce - trzeba mieć w dwóch rękach:cool3:3 szt by nie przeszły - rąk za mało hehehe
na teraz samych w mieszkaniu bym ich nie zostawiła

Posted

a ja do niej mówię Berta w sumie tak samo reaguje a jakos lepiej mi do niej pasuje w książeczce mówiłam zeby nie wypisywali jej żadnego imienia.
Kurde już 3 kleszcze wyciągnięte a nawet jej nie sprawdzałam bardziej no nic mam nadzieję ze po tym środku jej odpadną same co jeszcze są

Posted

Dziekujemy wszystkim za pomoc!:):):)

Widać, jak Berta bardzo jest spragniona obecności człowieka. Przecież na tej wsi ona była zupełnie sama, tyle co ci ludzie byli tam co drugi dzień zawieźc jedzenie.

Aż sie dziwię,że ona taka pro ludzka sie uchowała, nie boi sie , nie stresuje.
Może to benie tak mają.:p

Posted

haha no benia wpakowała się na łóżko korzystając z chwili nieuwagi ale byłam zła ciotka i ją wygoniłam.

niestety na spacerze z moją znów miały spięcie i skoczył do siebie z zębami i tym razem to benia zaczęła chociaż była na smyczy a moją mogłam złapać za szelki to tak ciężko było je rozdzielić - żadna z nich nie chce ustąpić i dwie uparte walczą -troszkę mi moje szkoda, bo jest u siebie, ale jak benika gdzieś leży to moja koło niej nie przejdzie i taka trochę przygaszona - czego o beni nie można powiedzieć , bo ona się czuje jakby tu była latami. Właśnie kropiłam jej uszy i ona naprawdę przy sobie da zrobić wszystko i tylko zaczepia żeby ją głaskać. Myślę ze z domkiem stałym nie będzie dla niej problemu.

Posted

erka napisał(a):

Aż sie dziwię,że ona taka pro ludzka sie uchowała, nie boi sie , nie stresuje.
Może to benie tak mają.:p

Ja mam blade pojęcie o tej rasie, ale też jestem pozytywnie zaskoczona.

Posted

A ja nie ;) wiekszośc benków jest dość zrównoważona, bardzo proludzka i szybko się aklimatyzuje. Poza tym to psy, które są w pewnym sensie mało podatne na stersy i traumy. Bywa tak, że inny pies po podobnych przejściach byłby trudnym przypadkiem, a bernardyn jak tylko poczuje że jest dobrze, to sie odpręża. Oczywiście zdarzają się wyjątki i da się benka "skrzywić", ale o wiele tudniej niż psa innej, pobudliwszej i delikatniejszej rasy... Jednoczesnie potrafią być pamiętliwe wobec kogoś, kto je skrzywdził. Uczą się dość szybko- rzeczy wygodnych dla nich (czyli np. czystosci, jazdy autem, smyczy itd- ze szkoleniem zaawansowanym bywa trudniej, chociaż widziałam filmik z benkiem w agility) .
A człowieka potrzebują strasznie, to takie wielkie puchatki do mizianka Bywa, że pełnogabarytowy ben ładuje sie "na kolanka" :)

Posted

ulvhedinn masz racje- my zabieralismy naszego benka od rodziny, ktora go chciala oddac w tzw. dobre rece ;-) Byl niekastrowany, wiec spieszylismy sie z dziewczynami przed pseudohodowcami i
smalcarzami :roll:. Nie chcial za bardzo wejsc do obcego samochodu, ale juz na pierwszym postoju szalal z nami po sniegu. Od pierwszego dnia byl "nasz" :) Ale sa nieprzekupne- burcza na kazdego obcego ;-)

Gosia, trzeba by cos wymyslec- tak, to bedzie dla was uciazliwe... Bernardynki nie da sie nie zauwazyc w mieszkaniu- twoja psiunia cierpi, to jasne...
Nie doczytalam, czy benia jest zdrowa? Moze ja tu oglosic- u nas nie ma az tak duzo benkow... i jest tez specjalna str. dla molosow.
Potrzebuje tylko z grubsza dane- jaka jest i do kogo sie nadaje.
Moze na watku to jest, ale wlasnie nadrabiam nasze ogloszenia, bo zostalam troche w tyle...
Bo wiecie, jak zaczne czytac caly watek, to wiem, ze sie wczytuje i godz. mi uciekaja ;-)

Posted

dzisiaj już moj tz zdążył wyciąganąć jej 2 gigantyczne kleszcze - wczoraj jeszcze weta ( bo znów musiałam lecieć na wizytę) się pytałam czy może dodatkowo obroże dać - ale powiedział , żeby odczekać 48h to powinno zacząć działać ...no nic zobaczymy - bo wszystkich kleszcze tak nie da się zauważyć nawet jak się robi "przegląd"
dziś rano benia za przysmakiem sama wskoczyła do auta :multi: niestety zapomniałam na powrót zaopatrzyć się w przysmaki - jednak po wsadzeniu jej przednich łap łaskawie podkoczyła resztą ciała:evil_lol:.
A benia naprawdę jest do ludzi bardzo grzeczna - gdzie jej się położy posłanie tam śpi - poza tym miała próbę ognia i zostałam sama przez 15-20 min -hm ja nawet nie wiem czy ona zauważyła ze nas nie ma - bo jak wróciliśmy -to leżała w tym samym miejscu i tylko głowę podniosła.