Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej! Za 2 miesiące przyjedzie do mnie mój mały, wymarzony od 15 lat Alaskan Malamute :multi:
Dlatego też proszę osoby, które mają już przyjazd szczeniaka za sobą, aby pomogły mi w skompletowaniu wyprawki. Wydaje się to niby łatwe, ale nie chciałabym o niczym zapomnieć ani niczego pominąć. Bo przyjedzie pies a tu się okazuje że czegoś nie ma....
Więc proszę, podzielcie się, jakie rzeczy kupowaliście w oczekiwaniu na Maleństwo :)

Posted

Witaj

ja za dwa tygodnie odbieram moje szczęśćie - suczkę teriera walijskiego. Co prawda jest to inna rasa niż Twoja ale potrzeby psiaki mają takie same.

Ja zakupiłam:

legowisko (na razie tańsze ... takie na pierwsze miesiące aby mała miała gdzie się położyć w dzień ale żeby nie było i go szkoda jak zniszczy:razz:),

obroża + smycz (kupiłam dwa rozmiary - S na pierwsze tygodnie i M na następne ... Ty zapewne będziesz musiała zacząć od rozm. M - ja kupowałam z firmy red dingo),

identyfikator do wygrawerowania nr telefonu

miski ceramiczne (dwie - jedna na wodę, druga na jedzonko)

zabawki i gryzaki (kupowałam firmy Petstages - orki ze sznurkami, piłki pluszowe, gryzaki i firmy KONG specjalne dla szczeniaków)

kocyk i ręczniki

przybory do pielęgnacji sierści - ja jadę do psiego salonu - mój psiak wymaga trymowania i nie chcę sama się za to zabierać więc polegam na fachowcu i tam zakupię jedynie szczotki do domowego czesania psiaka a trymowanie pozostawię specjaliście

jest tego sporo ... ale jakie to przyjemne;)

• 2 weeks later...
Posted

• Jedzenie, dobra karma(żadne marketówki!), hodowca powinien Ci powiedzieć, jaką daje psiakom ;) Jakieś smakołyki.
  • Bezpieczne dla szczeniaka zabawki.
  • Jakiś szampon i ew. odżywka do kąpania psa(chyba, że malamuty nie wymagają kąpieli z szamponem, nie wiem, nie znam się na rasie).
  • Legowisko.
  • Smycz i obroża/szelki(dla szczeniaka podobno lepsze jest to drugie).
  • Przydałaby się adresówka.
  • Szczotka/grzebień.
  • Miski.
Możliwe, że o czymś zapomniałam...chociaż najlepiej by było, gdybyś spytał(a) hodowcy, on powinien to wiedzieć najlepiej ;)

• 1 month later...
Posted

Cześć! Do mnie też niedługo przyjedzie maluch;D Robiłam więc ostatnio kosztorys i uwzględniłam takie rzeczy:
1. Smycz
2. Obroża
3. Preparat do nauki czystości (nie wiem czy to się sprawdza;-)
4.Legowisko
5. Miski (2)
6. Gryzaki
7. Zabawki
8. Witaminy
9. Pasta i szczoteczka do zębów
10. Kojec dla szczeniąt
11. Transporter
Mam nadzieję, że pomogłam;-) Życzę sukcesywnego wychowywania pieska;-)

Posted

Ja odbieram malucha jutro i mamy już :
- legowisko
- kocyk (2 na wymianę) + dostanę jeszcze w wyprawce kocyk "śmierdzący" domkiem ;)
- zabawki (piłki, pluszaki, gumowe)
- smycz
- obroża
- identyfikator (szczeniak będzie miał wszczepianego chipa, ale mimo to lepiej żeby miał adresówkę)
- pieluchy dla szczeniąt (u hodowcy są nauczone korzystania z pieluch, więc żeby zapobiec wypadkom kupiłam też 2 paczki na czas nauki czystości)
- szczotkę
- grzebień
- karma (inna niż u hodowcy, tam jedzą RC starter i dostanę trochę tej karmy w wyprawce i będę przestawiać na Bozite)
- miski (kupiłam metalowe, bo często wyjeżdżam, więc będą lepsze w drodze - mam pewność że nie pobije ;) )
- kliker
- smaki
- maszynka do golenia (biorę pudla ;) )
- woreczki na kupki ;)

Szamponu i odżywki nie kupowałam, na razie nie są potrzebne, później będziemy dobierać do sierści - hodowca strzyże psy, więc pewnie na razie tam będziemy jeździć żeby wypielęgnować psiaka, a później czeka mnie kupno nożyczek, szamponu, odżywki i czegoś do rozczesywania kudłów.

Klatkę mam - połowa szczurzej klatki, która już nie jest używana - wyczyszczona i wyparzona - 75x80x80
transporter mam też dla szczurów (koci cargo) ale na razie i pies może z niego korzystać, bo jest na tyle mały, jak podrośnie kupi się klatkę materiałową.

Posted

No ja już też jakieś zakupy zrobiłam więc się pochwalę co już mam:
- legowisko 115x95
- miski metalowe na gumie x 2
- szczotka z włosia
- szczotka druciana
- smycz x 2 (jedna krótsza i węższa, druga dłuższa i szersza)
- obroża x2 (jedna dłuższa, druga krótsza, jedna na zatrzask, a druga na dziurki)
- identyfikator z imieniem i nr telefonu x2
- kliker
- zabawki (kong, piszczące, sznurek do żarcia)

No i chyba tyle.... mam zamiar jeszcze dokupić kocyk, karmę (ale hodowczyni kazała się na razie wstrzymać), smaczki, inne zabawki (kula smakula i jakiś gryzak masujący dziąsła), co do pieluch to nie bardzo wiem jak to działa i liczę że jakoś tradycyjnymi sposobami (typu wychodzenie co chwilkę i chwalenie) uda nam się nauczyć czystości =)

Posted

pieluchy to takie "maty" rozkładasz na podłodze i wchłaniają siuśki - u mnie się to przyda, bo pracuję - nie mogę z psem być non stop a nie wymagam żeby taki maluch od razu wytrzymywał te 6-8h beze mnie - a podłoga w domu droga i szkoda jej :P zwłaszcza że Lenny już wie że jak robić siku to tylko na pieluszkę ;)