Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cześć,
pokazywałam mojemu szczeniakowi jak się chodzi poprawnie na smyczy metodą tzw "drzewka" i zawracania, z efektów jak na razie jestem zadowolona, ale Roxie na każdym spacerze idzie przede mną. Nie ciągnie, po prostu zawsze mnie wyprzedza. Chciałabym to zmienić - żeby szła z boku albo z tyłu - w końcu po to smycz ma 1.5 m. I teraz pytanie jak to zrobić? Staram się nagradzać ją jak jest blisko mnie lub z tyłu za mną ( to ostatnie nie zdaża się czesto;-) ale efektów nie widać. Nie chce jej prowadzić na krótkiej smyczy bo nie o to chodzi - chce żeby miała troche swobody na smyczy (np odejśc żeby powąchać kwiatki)
Macie jakieś rady?

Posted

Możesz wprowadzić komendę równaj (chodzenie przy nodze), ale... luźna smycz to luźna smycz, więc co złego w tym że psiak wyjdzie ciut przed Ciebie skoro nie ciągnie? Ile szczenior teraz ma?

Posted

ona ma teraz 6 miesiecy. To nie jest tak ze wychodzi ciut przede mnie tylko na cale 1.5 metra - dlugosc smyczy i tak idzie. Nie chce wprowadzac komendy bo to bedzie przy chodzeniu przy nodze. Ona bedac tak daleko przede mna ma trudniej zeby mnie pilnowac. Jezeli np zakrecam musze np ja zawołac lub pociagnąc smyczą.

Posted

kasia_1982 napisał(a):
cześć,
pokazywałam mojemu szczeniakowi jak się chodzi poprawnie na smyczy metodą tzw "drzewka" i zawracania, z efektów jak na razie jestem zadowolona, ale Roxie na każdym spacerze idzie przede mną. Nie ciągnie, po prostu zawsze mnie wyprzedza. Chciałabym to zmienić - żeby szła z boku albo z tyłu - w końcu po to smycz ma 1.5 m. I teraz pytanie jak to zrobić? Staram się nagradzać ją jak jest blisko mnie lub z tyłu za mną ( to ostatnie nie zdaża się czesto;-) ale efektów nie widać. Nie chce jej prowadzić na krótkiej smyczy bo nie o to chodzi - chce żeby miała troche swobody na smyczy (np odejśc żeby powąchać kwiatki)
Macie jakieś rady?

Mysli,ze kiedy bedziesz ja spuszczac na spacerach,to bedzie biegala za toba lub obok?Raczej nie.
Naucz ja po prostu,ze kiedy np.wychodzicie z domu to jakis odcinek drogi idzie przy nodze,a po chwili,czy kiedy dojdziecie do jakiejs trawy,skweru itp. dajesz komende i luzujesz smycz.
Skoro chcesz zeby mogla swobodnie isc i weszyc,to co to za roznica z ktorej jest strony?
Poza tym taki psiak (bo to chyba ona na zdjeciu?) bedzie wymagal o wiele wiecej niz spacer na luznej smyczy.

Posted

kasia_1982 napisał(a):
Nie chce wprowadzac komendy bo to bedzie przy chodzeniu przy nodze.

Więc zacznij ją już uczyć tego chodzenia przy nodze, 6miesięcy to wcale nie jest za wcześnie.

Posted

Pies Pustyni napisał(a):
Mysli,ze kiedy bedziesz ja spuszczac na spacerach,to bedzie biegala za toba lub obok?Raczej nie.
Naucz ja po prostu,ze kiedy np.wychodzicie z domu to jakis odcinek drogi idzie przy nodze,a po chwili,czy kiedy dojdziecie do jakiejs trawy,skweru itp. dajesz komende i luzujesz smycz.
Skoro chcesz zeby mogla swobodnie isc i weszyc,to co to za roznica z ktorej jest strony?
Poza tym taki psiak (bo to chyba ona na zdjeciu?) bedzie wymagal o wiele wiecej niz spacer na luznej smyczy.

czy ja w jakimś miejscu napisałam że spuszczona ma latać koło mnie? Nie wydaje mi się. I nie rozumiem ostatniego stwierdzenia - tego o wiekszych wymaganiach. Psie pustyni - czy byłaś/eś ze mmą na spacerze że wiesz jak on wygląda. Czy wywnioskowałaś/eś to po tych moich 2 wypowiedziach w tym temacie?
Moje pytanie brzmiało jak jak nauczyć psa nie chodzić 1.5 metra przede mna.

Posted

Wywnioskowalem to po jednej twojej wypowiedzi :

Roxie na każdym spacerze idzie przede mną. Nie ciągnie, po prostu zawsze mnie wyprzedza

Nie napisalas,ze ma"latac" kolo ciebie,ale prowadzenie psa na dluzszej smyczy,jesli nie idzie przy nodze,jest namiastka "latania" luzem.Wiec jesli masz takie wymagania,to byc moze bedziesz chciala,zeby spuszczona tez szla tylko z tylu lub z boku...
A to o wiekszych wymaganiach nie bylo zlosliwe.Chyba jestes za nerwowa.

Posted

więc uszczególniam teraz moje pytanie, jak nauczyć psa idącego na lużnej smyczy żeby latała koło mnie a nie wyprzedzała mnie na 1.5 metra i na takiej odległości ode mnie zostawała ;)
a że nerwowa odrobinę jestem to fakt - przepraszam za to ;(

Posted

Moze ktos cos doradzi.Ja niestety nie wiem jak ci pomoc,bo szczerze mowiac nie widze tu zadnego problemu.
Nie ciagnie,chcesz zeby mogla isc swobodnie,"wachac kwiatki" czyli to jest jej czas "wolny" na spacerze.Skoro tak,to niech idzie jak jej pasuje.

Posted

kasia_1982 napisał(a):
więc uszczególniam teraz moje pytanie, jak nauczyć psa idącego na lużnej smyczy żeby latała koło mnie a nie wyprzedzała mnie na 1.5 metra i na takiej odległości ode mnie zostawała ;)
a że nerwowa odrobinę jestem to fakt - przepraszam za to ;(

Skrócić (w sensie chwycić bliżej np. złożoną na pół smycz) smycz na taką długość, w jakiej chcesz żeby pies szedł. Jeśli ma dobrze opanowaną luźną smycz, powinna iść ładnie. I dużo nagradzać gdy idzie blisko Ciebie. Wprowadzenie kom. na zbliżenie się do Ciebie też jest dobrym pomysłem, jak już się nauczy, będzie można wycofać.