franc_monika Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 moaj prawie 7miesiaczna sunia od jakiegos tygodnia strasznie dyszy tzn raz dyszy szybko jakby przebiegla dosc duzy odcinek bardzo szybko a za chwile ciezko jakby z trudem lapala powietrze...czy ktos moze wie co to jest, lub mial opdabny problem?? bylysmy z tym u weta dal zastrzyk uspokajajocy ale bez EKg sie nie obedzie nietsety wtedy nie mailam na to fundusza tzn jakies 4 dni temu;) do weta idziemy we wtorek... Quote
ksara Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 Dyszenie może oznaczać też,że sunię coś bardzo boli. Quote
freda Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 jeżeli dyszenie to nie objaw bólu (jak w wątku wyżej) zrób koniecznie badania krwi - morfologię u mojej Rudej dyszenie było objawem babeszjozy (rozpad czerwonych krwinek pod wpływem rozmnażającej się w nich babeszji) czyli bardzo silnej anemii - możesz też obejrzeć śluzówki - czy nie są blade wet niezbędny Quote
potek Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 te dyszenie jest ciągłe czy zadyszy raz i potem za pare godzin? Quote
franc_monika Posted March 13, 2006 Author Posted March 13, 2006 w sumie dyszy dosc czesto, ale nie caly czas, np w nocy nie dyszy wogole...boshe ten pies mnie wykonczy chcialam zeby miala dobrze ale ja jako osoba uczaca sie i sama utrzymujaca psa za kieszonkowe powoli nie jestem w stanie jej utrzymac...ona przynajmniej dwa razy w miesiacu MUSI mnie wyciagnac do weterynarza:( w tym miesiacu bedzie juz 3 wizyta + zabieg usuwania grudek z pod 3 powieki:( Quote
franc_monika Posted March 14, 2006 Author Posted March 14, 2006 no i okazalo sie ze dyszenie spowodowane jest lekka arytmia prawej komory:( Quote
coztego Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 franc_monika napisał(a):no i okazalo sie ze dyszenie spowodowane jest lekka arytmia prawej komory:( I co dalej? Byłaś u zwykłego weta czy u kardiologa? Jakieś zalecenia? Quote
franc_monika Posted March 15, 2006 Author Posted March 15, 2006 wet stwierdzil ze nie wiadomo na ile ten stan jest wywolany prrzez wiek szczeniecy i ze moze przejsc z wiekiem....zapisal tabletki poprawiajace krazenie czy cos tam takiego i kazal nie przemeczac za bardzo psa...jak dorosnie EKG zostanie powtorzone, i wtedy bedziemy sie martwic... Quote
madziara1983 Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Witam. U mojego Białasa dyszenie równiez okazało sie silnym powiększeniem lewej komory serca. Ale proponuje wybrać się do dobrego kardiologa i zrobić dokładne badania bo niestety okres letni nie sprzyja zwierzaką z chorymi serduchami. Przedewszyskim u mnie odpadły spacery w słońcu i ciepłe dni tylko szybciutko co tzreba i do domu no i zabawy tz wariactwa takie męczace psinke też, trzeba oszczedzać żeby nie dyszała bo to może doprowadzic do czegoś bardziej nie bezpiecznego.... Quote
Recommended Posts