Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam z p. Kazimierzem.
Teraz to ja już nic nie rozumiem...

Wg niego w środę ma przyjechać jakaś kobieta ze Świnoujścia, która bierze sukę dla siebie, do domu.

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

andzia69 napisał(a):
ale zawsze można sprobować do nich zadzwonić...może Greven będzie miała większą siłę przebicia...

Dzwoniłam i pan (po konsultacji z żoną) z całym przekonaniem zapewnił mnie, że suka jedzie do domu w Ściu.

Posted

Już wiem, Pani dowiedziała się z któregoś z ogłoszeń i powiedziała że jak będzie w tym tygodniu przejazdem, to zajedzie i zobaczy Eskę, jak na razie alarm odwołany, ale kobieta nie jest zdecydowana na 100 %...

Posted

Jako osoba pilotująca sprawę suki, poproś ludzi o podpisanie umowy z potrncjalną opiekunką, lub jeszcze lepiej - zrzeczenie suki na fundację, z którą potem nowy opiekun podpisze papier. W ten sposób można będzie kontrolować, co się z Eską dzieje.

Posted

Wzór umowy naszej fundacji mogę Ci przesłać, lub wstawić tutaj w post.

W tej sytuacji są dwie opcje:

- państwo zrzekają się suki na fundację, np. moją i ja podpisuję umowę adopcyjną z nowym opiekunem
- oni jako osoby prywatne podpisują umowę z nowym opiekunem, ale nie liczyłabym, że będą potem kontrolować warunki u suki (głównie ze względu na swój wiek), a o to przecież głównie tutaj chodzi

Posted

UMOWA ADOPCYJNA

Umowa podpisana _____________ 2010 roku w ______________, pomiędzy Fundacją PRO EQUO a ______________ ______________ nr PESEL _________________.

Umowa dotyczy adopcji psa:
- imię
- płeć - suka
- wiek –
- sterylizacja – wymagana w ciągu 30 dni od podpisania umowy / suka wysterylizowana
- aktualne szczepienia -
- odrobaczony -
- czipowany -

Nowy opiekun zobowiązuje się:
- powiadomić natychmiast Fundację PRO EQUO o zaginięciu w/w psa i podjąć odpowiednie kroki w celu jego odnalezienia, przez co rozumie się powiadomienie schroniska dla zwierząt, oddziału TOZ oraz lokalnych fundacji pro zwierzęcych, poszukiwania bezpośrednie, a także rozklejanie ogłoszeń i podanie komunikatu do prasy, radia oraz internetu
- w przypadku zachorowania, lub zranienia, bezzwłocznie zawieźć w/w psa do weterynarza i powiadomić o fakcie Fundację PRO EQUO
- powiadomić w ciągu 24 godzin o śmierci w/w psa, podając jej przyczyny (na życzenie Fundacji PRO EQUO wyników sekcji zwłok) i zaświadczenie od lekarza w przypadku eutanazji

Nowy opiekun przyjmuje do wiadomości, że:
- nie może psa sprzedać, ani oddać go osobą trzecim, chyba że za wiedzą i zgodą Fundacji PRO EQUO
- nie może nie zawiadomić o jego chorobie, zniknięciu, bądź śmierci
- zgadza się na wizyty podopcyjne członków Fundacji PRO EQUO, bądź osób przez nich wskazanych

Nowy opiekun zobowiązuje się:
- szczepić psa raz do roku przeciwko wściekliźnie
- odrobaczać w miarę potrzeby, tzn. nie rzadziej, niż raz do roku
- nie stosować przemocy, ani innych form dręczenia, łącznie z niestosowaniem kolczatki

Niewywiązanie się z powyższych zobowiązań przez nowego opiekuna, daje podstawy do odebrania psa przez Fundację PRO EQUO, natomiast umyślne działanie na szkodę psa spowoduje automatyczne pociągnięcie do odpowiedzialności karnej.

Dane osobowe nowego opiekuna:
- imię i nazwisko
- nr dowodu osobistego
- nr PESEL
- nr telefonu (domowy i komórkowy)
- adres posesji, na której będzie mieszkać w/w pies:

(o zmianie adresu nowy opiekun powiadomi Fundację PRO EQUO w ciągu 7 dni; nie dotyczy to wyjazdów urlopowych i okolicznościowych)

DODATKOWE INFORMACJE I ZALECENIA

Nowy opiekun bierze od Fundację PRO EQUO psa w bardzo dobrym stanie fizycznym i psychicznym, bez oznak choroby, czy lęku.

W celu nawiązania jak najlepszego kontaktu z psem, opiekunowi zaleca się udanie na kilka sesji ze szkoleniowcem, bądź regularne szkolenie. Sugerowany specjalista: ____________ _____________ ______________ i/lub ____________ ____________ ______________ .

Nowy opiekun będzie przysyłał co najmniej raz na dwa miesiące zdjęcia psa na adres proequo@gmail.com

Podpis opiekuna:

Na rzecz Fundacji PRO EQUO przekazana zostaje darowizna w wysokości _____________________ zł.
Nr konta: 97 1030 0019 0109 8518 0228 8549

KONTAKT: 798 442 668 WWW.PROEQUO.PL

Posted

Tu jest przykładowa umowa adopcyjna: http://209.85.135.132/search?q=cache:7n2BXtl97wYJ:afn.pl/pliki/umowa_adopcyjna_psa.doc+umowa+adopcyjna+psa&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&lr=lang_pl

a w tym wątku: http://www.dogomania.pl/threads/25135-ABC-ADOPCJI-PRZEZ-DOGO-w-zarysie-VADEMECUM-ADOPCYJNE-jak-ustrzec-sie-przed-bledami/page19 znajdziesz ankietę przedadopcyjną, która też jest bardzo ważna.
Przed adopcją należy też przeprowadzić wizytę przedadopcyjną, żeby sprawdzić w jakich warunkach pies ma zamieszkać.

Posted

Wizyta przed adopcyjna jest niemożliwa, niestety... :(
Pani jest ze Świnoujścia...

A umowę adopcyjną zaraz wydrukuję i dostarczę, aby była spisana.
Dziękuję za pomoc Greven i Cudak :)

Posted

blacky, jak to wizyta w Ściu niemożliwa? Nie ma rzeczy niemożliwych ;)
Znajdź na mapie pomocy dogo osoby ze Ścia i poproś o pomoc w sprawdzeniu domu.

Justynka, może ktoś z miau, jak myślisz?

Posted

Greven napisał(a):
Justynka, może ktoś z miau, jak myślisz?

Mogę podać namiary na Panią Monikę z KD, jest tam sporo wolontariuszy, na pewno ktoś się znajdzie, żeby przeprowadzić wizytę przedadopcyjną :)

Blacky wysłać Ci na pw nr gg i tel? Skontaktujesz się?

Posted

Gdyby ta osoba nie była odpowiednia, by adoptować suńkę, to wydaje mi się, że państwo zdecydują się jeszcze trochę ją przytrzymać u siebie, zaopatrzeni w karmę. Takie w każdym razie odniosłam wrażenie. Jeśli suka ma tam faktycznie dobre warunki, a państo żyją z emerytury, czy renty i im się nie przelewa, to można zaproponować gratyfikację finansową za pozostawienie psa.

W razie czego podjadę z nimi pogadać na żywo, bo przez telefon to nie rozmowa.

Pośpiech jest wskazany podczas łapania pcheł ;)
Często by mądrze wyadoptować psa, potrzeba czasu. Ugrajmy go trochę.

Posted

Dzisiaj dzwonił jakiś facet ze Stargardu Szczecińskiego, ale niestety starsi Państwo nie mają
ani jego numeru ani jej. Umowę im wysłałam i uczuliłam aby zapisywali numery
potencjalnych przyszłych właścicieli.

Posted

blacky764 napisał(a):
Dzisiaj dzwonił jakiś facet ze Stargardu Szczecińskiego, ale niestety starsi Państwo nie mają
ani jego numeru ani jej. Umowę im wysłałam i uczuliłam aby zapisywali numery
potencjalnych przyszłych właścicieli.

Jeżeli Stargard się odezwie ponownie, biorę na siebie sprawdzenie domu!

Posted

Ci Państwo są ciągle w domu, także jak ktoś mówi że przyjedzie wtedy i wtedy psa to oni się zgadzają...
A ludzie nie pomyślą, żeby jakiś kontakt zostawić