Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hejka!
Mam pieska rasy westi. Ogólnie jest dobrym psiakiem, ale wczoraj dwa razy chciał mnie zaatakować. I nie tylko mnie! Zdarzało się też, że warczał i chciał dziabnąć naszych gości. A z tym wczorajszym to taki pierwszy przypadek. Nie wiem co się stało. Pogłaskałam go jak to robię często, a on zaczął na mnie warczeć i stawiać się na wszystkich. Wydaje mi się, że powodem tej agresji była zazdrość. Jazza ulubienicą jest moja mama. Sądzę, że boi się, że mama będzie wolała mnie i chce to sprawdzić bujką. A może się mylę, ale tak to wyglądało :roll: Jak sądzicie. Czy kastracja pomoże w jakimś stopniu z tym problemem? A jak działa zastrzyk z hormonów (tak to się chyba nazywa)? Czy będę mogła w ten sposób zobaczyć czy kastracja pomoże?
Dzisiaj warczał na moją koleżankę. Wszyscy się go boją! Proszę, pomóżcie!

Posted

tutaj nie jest potrzebna kastracja tylko przyzwoite wychowanie. psa nalezy traktowac jak psa a nie jak dziecko! i nie mowie tu o biciu czy jakichkolwiek represjach ale o odpowiednim traktowaniu. pies po prostu ustalil swoje zasady w domu i wy nic nie macie do gadania.
zastrzyki z hormonow tylko szkodza i maja za zadanie spowodowac bezplodnosc a nie maja wplywac na zachowanie.

Posted

Nikt nie jest przeciw kastracji czy sterylizacji ale widzę , że nie rozumiesz powyższych postów. Dopatrujesz się w zabiegu rozwiązania problemów a tak się nie stanie. Kastracja ma zmniejszyć populację kundelków , które wegetują w schroniskach kiedy pojawiają się problemy zdrowotne, przychodzą wakacje albo przestały być zabawką.

Posted

Claudia_Jazz napisał(a):
Hejka!
Wydaje mi się, że powodem tej agresji była zazdrość. Jazza ulubienicą jest moja mama. Sądzę, że boi się, że mama będzie wolała mnie i chce to sprawdzić bujką. A może się mylę

tak mylisz się
opisane zdarzenie to nie "zazdrość" ( to uczucie nie jest psom znane - takie okreslanie motywacji psa jest nieporozumieniem i nieuzasadniona antropomorfizacją)
Najprawdopodobniej wyjasnienie jest znacznie mniej złozone niż się doszukujesz -pies boi się Ciebie a jego agresja jest formą obrony.

• 9 months later...
Posted

Witam Was serdecznie,

nie chcę zakładać nowego wątku, więc podłączę się nieśmiało pod ten. Adoptowałam troszkę ponad tydzień temu 8-letniego pieska. Wolontariusze, z którymi miałam kontakt polecali kastrację, argumentując, że unikniemy nowotworu, pies przestanie znaczyć teren, będzie spokojniejszy. Tak więc umówiłam Kubę na kastrację na dziś. Pojechaliśmy do weterynarza, a ten po wykonaniu dokładnego wywiadu odstąpił od wykonania zabiegu. Kuba nie jest agresywny. Nie wykazuje zainteresowania sukami. Na spacery chodzi zawsze na smyczy i jest przeze mnie pilnowany. Lekarz stwierdził, że psu w tym wieku kastracja ani nie pomoże, ani nie zaszkodzi. Nie zmieni się już jego charakter ani zwyczaje. A skoro nie istnieje groźba spłodzenia potomstwa przez Kubę, to szkoda go okaleczać.

Mam w głowie straszny mętlik. Czy lekarz ma rację? A może szukać innego weterynarza?

Bardzo proszę o pomoc.

Posted

Jest to wcale nierzadki przypadek poglądu wet-ów w 100% płci męskiej , którzy uważają kastrację za okaleczanie, unieszczęśliwianie itp. Niestety pełnosprawność psa niehodowlanego ani jego szczęśćie nie zależy od.......jąder. Zagrożenie przy kastracji jest wtedy gdy pies ma chore serce albo jest w podeszłym wieku, ale gdy jest zagrożone jego życie np. przerost prostaty również się go wykonuje . Pozostaje Ci poszukać innego weta. A czy podpisywałaś umowę adopcyjną?, tam zwykle jest punkt w którym zobowiązuje się właściciela do wykastrowania psa.

Posted

Jeszcze nie widziałam umowy, bo właściciele zrzekli się praw do psa dopiero w dniu, kiedy był od nich zabrany. Umowa miała zostać spisana potem i przesłana do mnie. Cierpliwie na nią czekam.

Dziękuję za pomoc. Jutro przypomnę wolontariuszce o umowie. Poszukamy też innego weterynarza.