Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Podziwiam Panią Sabinę i gratuluję pomyslu i życzę wytrwałości. Chętnie dowiedziałabym się dokładniej do których służb są oddane dotychczasowe psy myślę o dokładnych adresach i konntaktach w Szwecji jak również szkoły którą Pani ukończyla. Proszę się nie zniechęcać naszymi wątpliwościam i zrozumieć naszą ostrożność, ale historia niejednokrotnie pokazywała, że "Polak potrafi". Po za tym chętnie dowiem się czegoś więcej na temat rozwiązywania problemów agresywnych psów. Interesują mnie sposoby i metody stosowane przez Państwa, można gdzieś o tym poczytać?
pozdrawiam

Posted

Wywóz do Szwecji, wcale nie jest łatwy.pies musi miec czip, paszport, szczepienie wscieklizny, i oznaczony poziom przeciwciał na wscieklizne miesiac po szczepieniu. Koszt tych przeciwciał to 250 zł, czip+paszport to okol100zł, wscieklizna 20 zl, do tego odrobaczanie.

Posted

therion, nie miesiac, a 120 dni pozniej, czyli 4 miesiace. do tego do kosztu badania w pulawach (277 zl) dochodzi kurier z probka (50 zl) + koszty przesylki zwrotnej.

AM

Posted

Aleksa - wielkie dzieki za odpowiedź! niestety takie czasy, że lepiej byc podejrzliwym.
U nas w schronisku mamy zaczipowanego rottka, agresywny, zdecydowanie trudny przypadek. I ma swój kojec, nie uśpią go, więc jest gdzie go trzymać przez te 4 miesiące. No i młody. To głównie o naszym Logosie myslałam, gdy zakładałam ten wątek. Wszystko przekazałam wolontariuszce, która zajmuje się rottkami. Może to szansa dla niego.
Dzięki

Posted

Morisowa! My też mamy takiego rottka na dożywotni azyl w Korabiewicach.
No, oprócz niego mamy jeszcze chyba z sześć innych, ale te można zwyczajnie oswajać i socializować. Fajnie, że założyłaś wątek, dzięki :lol:

Posted

boshe,dlaczego w Polsce nie ma takiego osrodka,który pomagałby w pracy nad trudnymi psami,którym potem można by znaleźć domy....Chyba wiem - u nas psów jak mrówków i guzik to kogo obchodzi, tu nie szanuje się psa i tyle. Tam, gdzie jest mało psów to mają jakis szacunek do nich. Chyba....

Guest Mrzewinska
Posted

andzia69 napisał(a):
boshe,dlaczego w Polsce nie ma takiego osrodka,który pomagałby w pracy nad trudnymi psami,którym potem można by znaleźć domy....Chyba wiem - u nas psów jak mrówków i guzik to kogo obchodzi, tu nie szanuje się psa i tyle. Tam, gdzie jest mało psów to mają jakis szacunek do nich. Chyba....

Po pierwsze - nie ma na to pieniedzy, gdyby to miala byc dzialalnosc charytatywna. Po drugie - nie ma chetnych odpowiedzialnych domow. Po trzecie - i w Polsce skupuje sie aportujace, twarde mlode psy z przeznaczeniem na sprzedaz do osrodkow poza naszymi granicami (w Holandii chocby), gdzie psy sa doszkalane i sprzedawane na wszystkie kontynenty np do pilnowania. I jest to dzialalnosc biznesowa, nie charytatywna. Po czwarte - za naszymi zachodnimi granicami jest nieco inne pojecie agresji i odpowiedzialnosci. Pies w cywilnych rekach nie ma prawa w publicznych miejscach przejawic jakiejkolwiek agresji.

Zofia

Posted

Witam Pani Zofio!
Chcę tylko powiedzieć, ze pies ON, którego skazał Pani na uśpienie w jedynm z wątków, nie dając mu żadnej sznasy, a ktorego my odebralismy wąłscicelom myślącym poodbnie jak Pani czuje sie świetnie, jest w nowym domu i nie wykazuje żadnej agresji :))
Pozdrawiam

Posted

A i trwa to już chyba ponad pół roku...Więc chyba niesttey my, niedoświadczei i emocjonalnie podchopdzący do sprawy, jak nas Pani wówczas nazwała, mieliśmy tym razem rację :)
Oby więcej takich jak my, to moze i te psiaki z tego wątku będa miały szansę :multi:
Wiem, zę sa w PL ludzie zajmujacy sie takimi psami. koszty tez są wysokie, a szkolenie wielomiesieczne...Rozważałam to juz dla naszego rotka, ale nie stać nas na to. Chociaż nadal kombinujemy sobie...Może coś sie uda...

Posted

Ja osobiscie nie znam szczegolow tego szkolenia, a z kolei Sabina ma dosyc sporo pracy i nie moze sledzic wszystkich watkow. Poprosze, zeby tu zajrzala w wolnej chwili. Najlepiej kontaktowac sie z nia e-mailem, tak mozna tez zglaszac pieski. Z tego co wiem, to ten osrodek szkoleniowy dysponuje samochodem odpowiednim do przewozu wiekszej ilosci psow. Dal nich pewnie najlepiej byloby przyjechac raz na jakis czas i zabrac z Polski kilka psow naraz. W przypadku schronisk najlepiej, zeby cala akcje koordynowali konkretni wolontariusze, wiadomo jak jest w schroniskach- jak uslysza, ile to roboty z przygotowaniami, to sie zniechca. A ktos musi wszystkiego dopilnowac...

Posted

Viktorija napisał(a):
Witam Pani Zofio!
Chcę tylko powiedzieć, ze pies ON, którego skazał Pani na uśpienie w jedynm z wątków, nie dając mu żadnej sznasy, a ktorego my odebralismy wąłscicelom myślącym poodbnie jak Pani czuje sie świetnie, jest w nowym domu i nie wykazuje żadnej agresji :))
Pozdrawiam

Popieram viktorija- pani Zofia raczej nie daje żadnej szansy psom "trudnym" - wszędzie widać jej opinię na ten temat.
Bo w sumie po co takim pomagać - skoro jest tyle łagodnych, bezdomnych psów, NO NIE????

Posted

andzia69 napisał(a):
pani Zofia raczej nie daje żadnej szansy psom "trudnym" - wszędzie widać jej opinię na ten temat.
Bo w sumie po co takim pomagać - skoro jest tyle łagodnych, bezdomnych psów, NO NIE????
Andziu69, na Twoim miejscu, zanim zaczęłabym krytykowac czyjes poglądy, najpierw postarałabym się je ZROZUMIEĆ :roll:

Posted

stare, kalekie, albo spaczone prze ludzi, choć młode i rokujące nadzieję - wszystkie pod igłe!!! ;) A co, szkoda czasu ;)
ja akurat zetknełam się z postawą Pani Zofii osoboiście i od razu odpowiedziałam,zę trudno przez net szafować wyroki o usypianiu jakiegoś psa nidgy go nie widząc i nazywac kogoś osobą nieodpowiedzialna, jesli pomaga takiemu psu. Bo tak sie zachowała Pani Zofia. Ja widac, na szczęście nia ma racji!!!
czy ktoś moze napisac w 2-3 zdaniach co sie teraz dzieje z tą stroną i co mozna już przysyłac, bo mamy oczywiscie kilku kandydatów na stronę o starych i kalekich psach w schronisku, a jeden przebywa w tymczasowym domu u mnie. mam straszny za...w pracy i zaleglosci schroniskowe w związku z tym i nie dam rady przeczytac wątku.
Byłabym wdzieczna za pomoc.

• Margo changed the title to Szwedzka fundacja - pomoc trudnym/agresywnym