xaniutkax Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Mam pytanie.Co zrobic ze szczeniaczkami, których nie sprzedaliśmy? Quote
Patka Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 dziwne pytanie ogłaszać i szukać domów obniżyć cenę dac na warunek jeśli to wartościowy psiak Quote
xaniutkax Posted March 4, 2010 Author Posted March 4, 2010 Dzięki!Niedawno kupiłam sunie buldozka francuskiego i dlatego pytam. Quote
Patka Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 to kupiłaś psa a nie sprzedajesz nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego kupiłaś podrostka?? Quote
karjo2 Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 Bo moze chodzi o plany rozmnazania. Na poczatek proponuje sie wybrac do Zwiazku Kynologicznego, wyrobic rodowod, doczytac w regulaminie, jak zalozyc hodowle, zrobic suce co najmniej uprawnienia hodowlane, badania, dobrze wychowac i douczyc sie, co do dobierania skojarzen, ryzyka krycia i rozrodu, prowadzenia ciazy i odchowu, zapoznac sie z kosztami imprezy (tymi ukrytymi tez), obliczyc, czy bedzie sie mialo ok. 2 m-cy urlopu na porod i odchowanie mlodych, ich socjalizacje, znalezienie wlasciwych nabywcow ( czy w ogole bedzie zainteresowanie), czas na remont domu po szczeniorach... tyle na poczatek :). A potem jeszcze liczyc sie z realna mozliwoscia zwiekszenia stada psow, jesli nabywcy na szczenieta sie nie znajda, badz znajda po nastu m-cach, kiedy koszty utrzymania przewyzsza znacznie kwote mozliwa do uzyskania (starsze psiaki = duzo tansze psy, chyba, ze odniesiesz z nimi duze sukcesy wystawowe). Quote
Greven Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 [quote name='karjo2'](starsze psiaki = duzo tansze psy (...)[/QUOTE] Niekoniecznie. Nie wiem, czy jest to już praktykowane w Polsce, ale w niektórych zagranicznych hodowlach odchowane szczeniaki i młodzież, a nawet psy ok roczne, wcale nie tracą na wartości - a wręcz przeciwnie. Dla mnie to logiczne i nastawiając się na kupno psa rokującego wystawowo/hodowlano, zdecydowanie rozglądałabym się za starszym osobnikiem. Nie każdy ma 30 lat doświadczenia w hodowli i "na oko" wie, co z 8 tyg. szczeniaka wyrośnie. Ponadto nie wszystkie ewentualne wady i zalety da się wychwycić u maluszka, a u podrostka - owszem. I dotyczy to zarówno eksterieru, jak i psychiki. Quote
karjo2 Posted March 6, 2010 Posted March 6, 2010 No tak, tyle, ze to w na ogol w hodowlach z tradycjami, gdzie skojarzenie jest mocno przemyslane, prowadzenie szczeniat - madre (wspomniane szkolenia, wystawy itp.), a nie w przypadku pytan z 1 i 3 postu ;). Quote
Recommended Posts