Jagusia Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 Witam pisze z zapytaniem, brat z bratowa chca w niedalekiej przyszlosci zakupic owczarka belgijskiego Tervuren z rodowodem, najlepiej za granica. Czy znacie jakies dobre hodowle za granica, najlepiej w jakis pobliskich panstwach lub slyszeliscie jakies opinie? Zalezy im na zdrowym i dobrym eksterierowo piesku, zeby nie trafic na jakas pseudo hodowle. Byliby na pewno wdzieczni za pomoc. Pozdrawiamy milosnikow tej rasy :). Jagusia Quote
MonikaSz Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 O widzę, że jesteście z Gdyni ! Mam nadzieję, że brat też z Trójmiasta :) Ja mam terwiczkę z czeskiej hodowli - w sumie na swojego szczeniaka czekałam 2 lata, ale warto było :p W miarę możliwości i posiadanej wiedzy może choć trochę Wam pomogę. Przede wszystkim zdrowie i eksterier to nie wszystko - bardzo ważny jest charakter. Zapraszam na wspólny spacer - najlepiej w tygodniu po południu, bo najbliższe weekendy mamy nieźle zawalone - rozjazdy, rodzinne spotkania, zlot itp. Proponuję zgadać się na priv-a. Co Ty na to ? P.S. A moje suczysko popularnie jest zwane Yagusią :cool3: Quote
Saba Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 http://www.agility-psi-sport.strefa.pl/ to psiak po ktorego pojechalam do Holandi, jest tam link do hodowli. Co do tego co jest najweżniejsze to zdrowie, charakter,charakter,charakter i dopiero uroda. Quote
Jagusia Posted March 13, 2006 Author Posted March 13, 2006 Dziekuje Wam za odpowiedzi i pomoc. Co do charakteru to macie calkowita racje, i jeszcze tyle czytalismy jaki jest wazny, ale o 2 w nocy to ja juz troche niemyslaca bylam ;). Saba nie moge znalesc tego linka :(. A czy moglabys podac bezposredni adres do stronki tej hodowli, czy jestes z niej zadowolona? Ja wyszukalam jakis niemicki klub owczarkow belgijskich i tam sa informacje o kryciach, czy narodzonych maluchach, ale nic mi nie mowia nazwy hodowli :(. I nawet nie wiem gdzie znalezc jakies informacje o nich, tym bardziej ze nie znam niemieckiego, no i brat tak samo :(. Pozdrowionka. Jagusia Quote
BeataG Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Jagusia, nie na nazwy hodowli należy patrzeć, tylko na rodowody rodziców szczeniąt. Zajrzałam na tę stronę klubu niemieckiego, weszłam w linki kilkunastu hodowli i mam następujące spostrzeżenia: Wiele stron od dawna nie było aktualizowanych. Na 1 stronie znalazłam cenę szczeniaka (zwykle na stronach hodowli się ceny nie podaje) i jest ona moim zdaniem mocno wygórowana - 850 - 950 euro. Trudno mi powiedzieć, czy to jest przeciętna cena w Niemczech, ale w Czechach, a nawet Belgii, Holandii, Francji można kupić szczeniaka z dobrym rodowodem znacznie taniej. Na aktualnych stronach znalazłam 3 planowane mioty tervuerenów, z czego 1 ma naprawdę niezły rodowód. Jeśli interesuje Cię ten miot, czy też jakaś konkretna niemiecka hodowla, to pisz na priva. Niemiecki znam biegle i chętnie pomogę. Sama również mam tervuerena - z polskiej hodowli, ale z francusko-belgijskim rodowodem. Chętnie więc odpowiem, na ile będę w stanie, na pytania na temat mojej ukochanej rasy. Quote
Saba Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 http://www.ofdarkbrightness.com/ Link był w opisie Bungee'ego, poczytaj też o nin Quote
MonikaSz Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Cóż - fajny jest Bungee, fajny miot - pewnie ostatni po tym tatusiu, ale jak widać tatuś w sile wieku ;) Nic dodać nic ująć :loveu: Quote
Saba Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Bungee jest prześwietny:loveu: Ojciec też super bo jak byliśmy po psa to wyprowadzili nam ojca i matkę (mam nadzieję że mówisz o ojcu ze strony www. holenderskiej, a nie o Morisie ze strony polskiej:roll: ?) Quote
Saba Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 pytam się bo ktoś wzią kiedyś Morisa za jego ojca :lol: Quote
Recommended Posts