Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Welsh, jeszcze tylko chwilkę, jeszcze troszkę i do hoteliku będziesz śmigał, a potem może jakieś ładniejsze fotki będą, to znów ci zrobię pakiecik ogłoszeń i może wtedy ktoś się w tobie tak na prawdę zakocha :)

Posted

Bardzo dziękuję za wpłaty, bedę je na bieżąco uzupełniać w pierwszym poście...
To już jutro............. Boję się, jak cholera, bo muszę jechać sama po Welsha.... Trochę sie obawiam, bo nie znam psa.....jak sie zachowa w aucie, czy mnie nie zje, czy będzie spokojny, czy będzie wariował, rzygał itp........ trochę nerwów jet ale czego sie nie robi dla psiaków.......

Posted

anawa napisał(a):
To już jutro............. Boję się, jak cholera, bo muszę jechać sama po Welsha.... Trochę sie obawiam, bo nie znam psa.....jak sie zachowa w aucie, czy mnie nie zje, czy będzie spokojny, czy będzie wariował, rzygał itp........ trochę nerwów jet ale czego sie nie robi dla psiaków.......

miejmy nadzieję, że będzie wszystko dobrze i zarówno Ty jak i Welsh zajedziecie do Jamora w jednym kawałku ;) no i samochód nie zostanie oświęcony ;)

Posted

anawa napisał(a):

Doskonale rozumiem Twoje obawy, ale patrząc na Welsha to tak jakbym widziała swoją Szansunię :-( Jak jechaliśmy do domu też się baliśmy jej, a ona nas. Niektórzy znajomi nas wcześniej przestrzegali że nas wszystkich pozagryza i taki będzie finał, ale cóż...ja się uparłam :roll:
W drodze siedziałam z nią z tyłu. Cały czas próbowała schodzić na podłogę. Okazało się że leży tam torba z kocim jedzeniem :roll: nie to żeby była głodna...o nie! Ten typ już tak ma.
Będzie dobrze. Zobaczysz. Weź na drogę garść suchej karmy i nie denerwuj się. Pamiętaj że robisz to dla dobra Welsha :lol:

Posted

z chęcią dołączyłabym gdzieś po drodze i potowarzyszyła Wam.ale w baku sucho,w kieszeniach pusto...TZta wypłata dopiero po niedzieli cholera no :(serduchem i myślami na pewno będę cały dzień z Wami i trzymam mocno kciuki za szczęśliwą podróż :)

Posted

Jasza napisał(a):
A Welsh to pewnie się będzie bardziej bał, niż Ty...

Mam taką cichą nadzieję........ ale tylko w drodze........ U Jamora powinien "dostać skrzydeł" ;)

Dzięki za Wasze ciepłe myśli i kciuki. Jak wrócę z dalekiej podróży, to dam znac, jak było.......

Posted

anawa napisał(a):
Mam taką cichą nadzieję........ ale tylko w drodze........ U Jamora powinien "dostać skrzydeł" ;)

Dzięki za Wasze ciepłe myśli i kciuki. Jak wrócę z dalekiej podróży, to dam znac, jak było.......

Będziemy tu czekać na wieści od Ciebie z wielką niecierpliwością :lol:
Nareszcie ta zastraszona "kruszyna" zobaczy jak świat wygląda nie zza krat.

Posted

Aniu bedzie dobrze ! musi byc dobrze! trzymam kciuki i pomysl o tych ziolowych tabletkach na uspokojenie dla niego:) z tego co wiem to kazdy sklep dla zwierzat to ma.

Posted

ja mam w aucie całe posłanie dla psa - przecież mój Paco to podróżnik - wszędzie ze mna jeździ. Mam na stałe złozone tylne siedzenia i dwie trzecie samochodu jest dla niego...

Posted

anawa napisał(a):
ja mam w aucie całe posłanie dla psa - przecież mój Paco to podróżnik - wszędzie ze mna jeździ. Mam na stałe złozone tylne siedzenia i dwie trzecie samochodu jest dla niego...

O :):) a ja bede miala do Ciebie sprawe, ale to za jakis czas ;)

Posted

nadal nic nie wiadomo... wróciłam do domu i pierwsze co zrobiłam, to do kompa usiadłam i na wątek Welsha wskoczyłam, miałam nadzieję, że już coś będzie wiadomo...
Welsh - mam nadzieję, że podróż minęła dobrze i że anawa jest w całości :)

Posted

No i jestem......Dzięki, że byłyście ze mną myślami.... Zrobiłam 380 km..... Robiłam wszystko, żeby się nie zakochać ale.............. nie wyszło.......
Welsh to cudowny i przełagodny pies. W schronisku nie chciał iść, prawie się czołgał.... Długo trzeba go było namawiać, żeby opuścił ten przybytek. Nawet nie chciał parówki.
Bardzo ładnie reaguje na lekkie potrzaśnięcie smyczą i komendę: chodź, Welsh (na ciągnięcie odpowiada stanowczym: nie!). Wtedy przebiega kilka kroków po czym znów wciska sie w jakiś kącik. Jak już wreszcie podszedł do auta to sam wskoczył, jak piłeczka. Od razu wcisnął się w kącik i grzecznie położył. Musiał być kiedyś wożony samochodem. Był idealny w podrózy. Tylko zmieniał boczki. Na początku był troszkę zaniepokojony ale po chwili poczuł sie bezpiecznie i spał. Nie wymiotował, nie próbował przedostać się na przednie siedzenie - słowem: pies podróżnik. Ale jak puścił bąka, to chciałam uciekać z samochodu ;)
Tak więc bez problemów dotarlismy do Jamora i tam skończyła się moja radość.....
Welsh najpierw za nic nie chciał wyjść z auta. W końcu znanym sposobem (lekkie potrząśnięcie smyczy) namówilismy go na krótki spacerek no i wszystko wyszło......
Stawy Welsha są w bardzo kiepskim stanie. To chyba zaniedbania z jego dzieciństwa (brak wapna, witamin, zła dieta) ale oprócz tego fatalny stan, do jakiego dopuszczono w schronie. Wygląda to na stan zapalny stawów. Są aż spuchnięte a na jednym jest ranka - Jamor twierdzi, że pies ją sam wygryzł z bólu.... Pies nie chce chodzić, bo zwyczajnie go boli..... Być może całe to jego "wycofanie" spowodowane jest tylko bólem.....
Zdecydowaliśmy z Jamorem, że robię "w tył zwrot" i zamiast do hotelu, zabieram psa do kliniki. Jamor mnie umówił w zaprzyjaźnionej lecznicy w Łazach (Redline). I znów w drogę....
W Łazach już nas oczekiwano. Od razu zrobiono Welshowi morfologię i tu na szczęście wynik był "jak u młodego byczka" - stwierdziła Pani doktor. Przygotowalismy go do kroplówki, bo nie chciał jeść ani pić i wyglądał kiepsko ale, na szczęście zaczął jeść.... Pozostanie w klinice jeszcze do jutra albo do poniedziałku, jeśli będzie konieczna konsultacja ze specjalistą. Jutro prześwietlenie stawów i inne badania. Trzeba sprawdzić, jak można Welshowi pomóc. Ten śmieszny sposób chodzenia i lekko wykrzywione łapki pozostaną na zawsze ale opuchlizna i ból muszą zniknąć. Też na zawsze! Poza tym trzeba się dobrze przyjrzeć siusiakowi, bo wygląda na stan zapalny cewki...... ale to najmniejszy problem.....
Z kliniki zabiorę psa znów do Jamora a On dopilnuje podawania leków.
Zdaniem Jamora pies mógłby iść od razu do domu tylko domek musiałby dopilnować kuracji i wykazać cierpliwość przy wyprowadzaniu psa na spacer. Welsh jest totalnym pacyfistą. Łagodny - cała podróż, wszystkie zabiegi były wykonywane bez użycia kagańca - pies nawet nie jęknął..... Nie ma obaw, że ugryzie. Sprawia wrażenie niewidzialnego psa: "to ja się cichutko położę w kąciku i już mnie nie ma" - to chyba jego życiowa filozofia. Mam nadzieję, że kiedy ból minie to i Welsh będzie bardziej otwarty na świat. Niewątpliwie jest wystraszony i musi poczuć się bezpiecznie i nabrać zaufania ale mnie, po kilku godzinach podróży, już szukał w klinice, kiedy wyskoczyłam do samochodu po kocyk.
Był zapchlony, jak cholera ale już podaliśmy kropelki. Sierść i skóra wyglądają bardzo dobrze. No i maść ma przepiękną.........
Zaraz wkleję zdjęcia a później Jamor doda jeszcze swoje, bardziej drastyczne........

Posted

super, że dorałaś anawa w całości :)
gorsza sprawa z tymi stawami, biedny Welsh i le on się musiał wycierpieć, ile bólu zniósł przez te stawy... przez te opuchnięcia i zapalenie... nie wyobrażam sobie tego...
Dobrze,że już jest w klinice i podawane są mu środki, dobrze że już jest zabrany z tej... umieralni....

Mam nadzieje, że szybko mu w tej klinice pomoga, zeby choć bólu już nie czuł... i wtedy szybko odzyska wigor :)