Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Najlepszym sposobem jest współpraca z psem, to pogłębia więzi. Jeśli staniesz się dla swojego psa mistrzem staniesz się dla niego wszystkim. Po za tym musisz być dla psa przewidywalna, pewna i zrównowazona. To zapewnia bezpieczeństwo i sprawia że pies chętnie z taką osobą przebywa.Szczerze mówiąc wiele Ci chyba moim postem nie pomogłam. :oops:

Posted

Behemot - no to wszystko co wymieniłeś...
Oprócz tego przychodzi mi do głowy:
- witanie po przebudzeniu
- dokarmianie z ust
- pieszczoty typu iskanie

Zabawy typu polowanie: czyli aportowanie, przeciąganie "zdobyczy" są szczególnie dobre.

Posted

a co zaproponujecie suni, która nie lubi aportu i praca z właścicielem nie sprawia jej przyjemności?
moja sunia szybko się uczy, lecz mimo nagród i pochwał nie lubi zabaw

pozdrawiam :p ,
Eurasierka

Posted

Eurasierka napisał(a):
a co zaproponujecie suni, która nie lubi aportu i praca z właścicielem nie sprawia jej przyjemności?
moja sunia szybko się uczy, lecz mimo nagród i pochwał nie lubi zabaw

Zabaw nie lubi, ale może lubi inne rzeczy. Liczy się to, żebyś dawała psu coś, co lubi najbardziej. Musi istenieć na świecie coś, co sprawia suni przyjemność? Wcale nie musi to być zabawa piłeczką. ;)

Posted

lubi przy mnie... leżeć :eviltong:
lubi być pieszczona - ale tylko wówczas, gdy sama ma na to ochotę

w porównaniu z moim poprzednim pieskiem - bokserem, eurasier sprawia bardziej wrażenie... oddanego kotka ;)

więź z sunią poprawiła się trochę ostatnio - od czasu, gdy przestałam zawracać jej "gitarę" co chwila wymyślając jakieś rozrywki :evil_lol: , których mała wcale nie oczekiwała... oraz przez fakt noszenia ze sobą na spacery kieszeni wypchanej smakolami :cool3:

Posted

Ja bym dodała jeszcze:
- trzymanie kości, ktorą gryzie pies (oczywiście, jeśli pies na to pozwala. Moja Sonia to uwielbia)
- mówienie do psa
- zabawa w pieska (ja czasami liżę Sonię po łebku, a ona odwzajemnia mi się buziakami w nos :loveu:) Tylko mi nie wspominajcie o TD! :cool1:

Posted

Czasami dobrze być dla psa po prostu bardziej... psem. Pobawić się na czworakach w pogoń za piłeczką, dać się powąchać, poiskać się. Wywalić się na dywanie z kopytami w górze i zobaczyć, co pies na to.

Posted

ja też jestem za tym ;)
sama chętnie bawie się z nią w psy :oops: Przeciągamy zabawki na czowraka itp, a ona zaczyna mnie specjalnie denerwować bym zwruciła na nią uwage, lecz neistety niedwno poczuła, że jest troche wyżej i pozwala sobie warczeć w zabawie i podgryzać - tak jak z innymi psami :eviltong: (:-() musze ograniczyć zabywy i obniżyć jej pozycje :eviltong: Ale tak to zrobi wszystko za drapanie za uchem, wyjście na dwór i zabawa z nią, aportowanie, przeciąganie, i JEDZENIE :p :multi:

Posted

Eurasierka napisał(a):
lubi przy mnie... leżeć :eviltong:
lubi być pieszczona - ale tylko wówczas, gdy sama ma na to ochotę

To nie pieść jej wtedy, kiedy ona ma na to ochotę, tylko wtedy kiedy sobie na to zasłuży :razz:
fakt noszenia ze sobą na spacery kieszeni wypchanej smakolami :cool3:

Jako dawca smakołyków z pewnością będziesz "związana" z psem, który lubi jeść ;) Może dawałaś jej za mało smakołyków, dlatego praca z człowiekiem nie sprawiała jej przyjemności?

Jak tak czytam, to widzę jakie mam szczęście... Moja sucz uwielbia gonienie za piłeczką, bardzo lubi smakołyki i kocha pieszczoty. Takiej to łatwo dogodzić :evil_lol:

Posted

Haha widzę że ja nie jedyna "wariatka" :eviltong:
My też się bawimy w pieski, sunia to bardzo lubi, czasem skaczemy na siebie, wariujemy :lol: Nawet nie chcę myśleć jak to wygląda tak z boku :lol:
Niunia lubi jak ją wącham po pyszczku, czasem obie się wąchamy :lol:
Poza tym zabawa, smakołyki w kieszeniach...;)

Posted

Ach moje psisko lubi jak się wydaje dziwne dźwięki i przy tym ma sie twarz na tyle nisko zeby mogl zaczac ja oblizywać doszczętnie xD byłby lepszy niż mleczko do zmywania makijażu xD po tym zazwyczaj jest szczekanie i dawanie do zrozumienia ze mam go gonić :P najbardziej z gonienia lubi zabawę w "chowanego" wokół ścianki (bo nie mam ściany oddzielającej kuchnie od duzego pokoju i tam gdzie byly kiedys drzwi do tych pomieszczen są "dziury"... kurde ale ja "umiem" tłumaczyć :roll: mam nadzieje ze mniejwiecej wiecie o co chodzi) no i psiak ucieka az sie zmeczy... czasem lubi pogonić za mną i jest fajnie :D. Jeden z nim problem to taki że nie chce spuszczony ze smyczy wracać ... a tak to reszta jest super :D np. siad, leżeć, łapka (podaje obie :cool3: w zależności którą ręke mu podasz :cool3: ) no i stawanie na tylnich łapkach :cool3: ach zaszpanowałam xD ale nie umie zbyt długo w jednej pozie usiedzieć bądź uleżeć :D

Posted

coztego napisał(a):
To nie pieść jej wtedy, kiedy ona ma na to ochotę, tylko wtedy kiedy sobie na to zasłuży :razz:
Co to, to nie :eviltong:
Sporo wysiłku i uwagi kosztuje mnie podciąganie jej pozycji w górę, sunia jest za bardzo zdominowana przeze mnie - jeśli to ja wyłącznie będę decydować, kiedy ją głaskać, to mała znów się odsunie...
Może, kiedyś przyjdzie czas na taką odwagę z jej strony, że będzie chciała ze mną poprzeciągać zabawkę?...:loveu:

Posted

Ufff ulżyło mi ze inni tez swiruą z psem udajac psa :cool3: mi sie strasznie podoba jak psy zachecaja do zabawy robia takie "ukłony" i na nugata to niewiarygodnie działa, polecam tez połozyć sie na dywanie zwinąć sie w kłebek i piszczeć skuczeć nugat momentalnie lize i pociesza to jest slodkie :loveu:

Posted

Nie bez znaczenia są działania pielęgnacyjne ... przeprowadzane z czułością i szeptaniem do ucha "miłosnych" słówek :loveu: zakończone frykasem.

Posted

Cathedral napisał(a):
No właśnie, ciekawe ilu z was mówi swoim pieskom "kocham cię" i całuje go w nosek...

Ja to robię chyba ze sto razy dziennie :lol::lol::lol:

Posted

No ja mniejwiecej też ze 100 razy dziennie :lol: tylko że u mnie to brzmi "Kocham cię ty wariacie kochany" :P albo inne przezwiska stosuje :P

Posted

No właśnie, a w którejś z ksiązek "zapomniany język psów", tylko nie wiem który tom - autorka wyraźnie pisze, iż ona na takie czułości pozwala sobie z rzadka (pewnie boi się, że ją psy zdominują). Nie lubię jej książek i głęboko współczuję jej psom.
Rodzice, oprócz tego, że są wymagający i surowi zazwyczaj bardzo kochają swoje dzieci. Im częściej im to okazują, tym zdrowsze relacje w rodzinie.
Wg mnie z psami jest podobnie, chociaż oczywiście żadne "zagłaskiwanie" psa nie wchodzi w grę. Dobrze jest stwarzać sytuacje, w których pies może otrzymać pieszczotę, i pieszczotę skojarzyć ze smaksem, zabawą.

Posted

ayshe napisał(a):
praca wechowa,slady:loveu:
chętnie popróbuję, zobaczę, czy małej to pasuje (najpierw pewnie w domciu?...) tylko się muszę naumieć, bo w tym temacie to zielona całkiem jestem...

Ayshe, a lekturkę jakąś do tego proponujesz może?...

Posted

ayshe napisał(a):
praca wechowa,slady:loveu:

Ale mój psiur to typowy kanapowiec ;) Nie mam ambicji ćwiczyć z nią agility, jakoś wyjatkowo intensywnie tresować, itd. ;)

Posted

Behemot napisał(a):
Ale mój psiur to typowy kanapowiec ;) Nie mam ambicji ćwiczyć z nią agility, jakoś wyjatkowo intensywnie tresować, itd. ;)

Ale nic tak nie wzmacnia więzi z psem jak wspólna praca. :cool3: To, że Ty nie masz ambicji, nie znaczy, że psiur nie potrzebuje pracy ;)
Z tego co wiem, nie trzeba "wyjątkowo intensywnie tresować", żeby pies tropił ;) Zamiast na bieganie z psem po podwórku idziesz "na ślad" :cool1:
Sama chyba zakupię książkę i spróbuję się pobawić :cool3:

Posted

coztego napisał(a):
Ale nic tak nie wzmacnia więzi z psem jak wspólna praca. :cool3: To, że Ty nie masz ambicji, nie znaczy, że psiur nie potrzebuje pracy ;)

Oj, wieeeeeem :cool3: A jeżeli Sońcia jest taka chętna do roboty, to niech mi pranie wstawi, naczynia pozmywa, mieszkanie odkurzy.... :eviltong: (Żart, żart!! ;))