Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam zakładam nowy wątek bo potrzebuję znaleźć chętnych na szczeniaczki po mamie Husky!!!

Szczeniaczki mają dopiero tydzień ale już szukamy chętnych!!!
Jest ich 8 z czego 6 ma już zarezerwowane domki :lol:dlatego piszę z prośbą o pomoc w znalezieniu jeszcze dwóm szczeniaczkom. Szczeniaczków jest: 5 suń i 3 pieski.Czyli potrzebny jeszcze domek dla 2 suń.
Dostałam od rodziców tylko taką wiadomość,że prosili by tylko od przyszłych właścicieli szczeniąt o zwrot pieniędzy za szczepienia.
mama szczeniąt:

Posted

Szczeniaczki:

pieski:

[SIZE=5]Wszystkie pieski są już zarezerwowane!!!:multi:
Sunie:

Sunie 3 są zarezerwowane ale chętni którzy się zgłosili powiedzieli,że obojętnie którą wezmą więc jak ktoś chętny to z tych 5 może 2 zarezerwować!

Posted

Sunia jest moja! ojciec nie znany tylko go widzialam duży trochę niższy od mojej suni kolor jasny brąz! :angryy:zaraz wstawię zdjęcia szczeniąt zrobiłam właśnie tak w ogóle szczeniaki były nie planowane:angryy:teraz sunia idzie do sterylizacji

Posted

no wlasnie, moze warto podpisac z nimi umowe adopcyjna z warunkiem kastracji/staryliazacji. Zeby przynajmniej te suczki nie dawaly juz szczeniat

Posted

Ogólnie właśnie mój tata jest instruktorem jazdy i jego kursantka jest lekarzem bierze dla siebie jednego pieska dla brata i dla rodziców razem biorą 4 i jeden Pan taki fotograf bierze dla rodziców 1. Umowy adopcyjnej nie posiadam.:shake:

tak naprawde żadnej pewności nie mam czy nie będą rozmnażać :angryy:ja tez się starałam pilnowałam trzymałam przez ten czas w domu i raz na 15 minut samą wypuściłam na podwórko i wystarczyło:angryy:

Posted

W internecie mozna znalesc gotowe umowy adopcyjne, wystarczy dopisac punkt, ze gdy pies uzuska dojrzalosc tj 1 do 1.5 roku zostanie wykastrowany, a suczka 2 -3 miesiace po pierwszej cieczce zostanie podana zabiegowi sterylizacji i masz gotowe umowy adopcyjne.

Posted

No pewnie ze mozesz :) psy ida do adopcji a wiec moze byc podpisana umowa adopcyjna, jestes ich wlascicielka wiec spokojnie mozesz wymagac podpisania takiej umowy, a ze nie chcesz zeby ktos psy rozmnazal to chyba zrozumiale

Posted

UMOWA O ADOPCJĘ KOTA

Pomiędzy :
zamieszkałą :
telefon kontaktowy /e-mail
PESEL
zwanym dalej Właścicielem

a
zamieszkałym/łą:.
Telefon kontaktowy/e-mail:
PESEL:
zwanym/zwaną dalej Adoptującym.

1. Adoptujący przyjmuje nieodpłatnie …………......................................................................... o umaszczeniu ………………………………………………….., wiek………………………. jako kota „do kochania” to znaczy nie przeznaczonego do hodowli.

2. Właściciel zapewnia, iż kotka w momencie przed przekazaniem została przebadana przez lekarza weterynarii, odrobaczona, jest wolna od chorób zakaźnych i posiada aktualną książeczkę zdrowia. Kotka nie była szczepiona.

3. Adoptujący oświadcza, iż przyjmuje kotkę wyłącznie dla siebie, a nie dla pośredników lub innych osób. Adoptujący oświadcza, że jego stan finansowy jest wystarczający do zapewnienia kotce godziwych warunków życia: utrzymywania jej w czystości, wolnej od pasożytów, bez nadmiernego stresu i dręczenia, zapewnienie właściwego odżywiania stosownie do wieku i kondycji kotki, dbałości o jej zdrowie fizyczne i psychiczne.

4. Adoptujący zobowiązuje się do poddania kotki zabiegowi kastracji, od razu po osiągnięciu przez nią dojrzałości płciowej (czyli po pierwszej rujce). Adoptującemu nie wolno świadomie rozmnożyć kotki ani nieświadomie dopuścić do rozmnożenia np. w wyniku ucieczki kotki.

5. Adoptujący zobowiązuje się do szczepienia kotki przeciw podstawowym chorobom wirusowym (wg zaleceń lekarza weterynarii) oraz okresowych kontroli stanu zdrowia i kondycji kota.

6. Adoptujący przyjmuje do wiadomości, iż Właściciel może poprosić o umożliwienie mu lub osobie wskazanej przez właściciela zobaczenia kota w ich nowym miejscu zamieszkania w celu sprawdzenia stanu kota i warunków w jakim żyje.

Jednocześnie Właściciel prosi o przekazywanie mu przez Adoptującego informacji o kocie, zwłaszcza w okresie ich aklimatyzacji, droga najbardziej dogodną dla Adoptującego (poczta elektroniczna/telefon/list) – szczególnie o ewentualnych problemach z ich przystosowaniem w nowym miejscu.

Jeżeli wystąpiłyby takie problemy z adaptacja kota, lub z innych względów nie byłby możliwy ich dalszy pobyt w domu Adoptującego, Właściciel zastrzega sobie prawo pierwszeństwa - przyjęcia kota z powrotem do siebie na takich samych warunkach (nieodpłatność) na jakich nastąpiła adopcja lub weryfikacji kolejnego Adoptującego, do którego kotka miałaby trafić.

7. Adoptujący nie będzie wypuszczał kotki bez nadzoru na tereny otwarte tzn. kotka będzie przebywała poza mieszkaniem wyłącznie w kocich szelkach i na smyczy, w transporterze lub na skutecznie ogrodzonym terenie (wybieg w ogrodzie uniemożliwiający wydostanie się kotki poza niego, zabezpieczony siatką balkon).
Ze względu na liczne przypadki zaginięcia lub śmierci kotów, które wypadły przez okno lub balkon, Adoptujący zobowiązuje się do zabezpieczenia najczęściej otwieranych do wietrzenia okien w mieszkaniu oraz balkonu siatką metalową lub zamontowanie ograniczników do bezpiecznego uchylania okien, aby zapobiec wypadnięciu kotki lub jej swobodnemu wychodzeniu poza mieszkanie.

8. Pod żadnym warunkiem Adoptującemu nie wolno porzucić kotki, źle traktować kotki, oddać lub odsprzedać do sklepów zoologicznych, schronisk dla zwierząt lub laboratoriów badawczych.

9. W razie śmierci, zaginięcia lub poważnej choroby/urazu kotki, Adoptujący powiadomi Właściciela o zaistniałym zdarzeniu.

10. Umowa o adopcję została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach – po jednym dla Właściciela i Adoptującego.

Uwagi, zalecenia: ...................................................................................................................................................... .

...................................................................................................................................................... .

...................................................................................................................................................... .

Jestem świadomy/a konieczności wykastrowania zwierzęcia. Kastracja jest obecnie jedyną skuteczną i nie powodującą chorób u zwierzęcia metodą zapobiegania bezdomności zwierząt towarzyszących człowiekowi.

w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie Ustawy
o Ochronie Zwierząt z dnia 21.08.97 r. a umowa ulega rozwiązaniu.

.......................................................... dnia .............................................................

.......................................................... ..............................................................
podpis Właściciela podpis osoby adoptującej kotkę

kopiuje z: http://www.adopcje.org/temat34-0-0.html

tylko w miejsce kota wpisz psa i powinno być ok

Posted

Cieszę się, że podjęłaś decyzje o sterylizacji matki szczeniąt. Miałas wiele szcześcia, że udało Ci się znaleźć dom dla 6 szczeniaków. Mam nadzieje, że te domy beda dobre i odpowiedzialne. Tylko ja wstrzymałabym się z tym rezerwowaniem szczeniaków. Z doświadczenia, to jeszcze kilka tygodni zanim maluchy bedzie mozna oddzielic od matki, a w ciągu tego czasu ludzie moga jeszcze zmienić zdanie.
Podaj mi recepte na znalezienie 6 domów stałych w ciągu tygodnia. My tu czasem miesiącami szukamy dobrych domów dla szczeniat...

Posted

Recepty nie ma po prostu dobra dusza kursantka taty pomogła bo chcieliśmy od razu jak się urodzą uśpić wszystkie tylko 2 zostawić żeby nie było kłopotu bo wiem że trudno znaleźć domek i ta Pani wszystko robiła tylko żeby one zostały noi zostały te 6 szczeniaków ida na 100% jednego zawozimy do Częstochowy!:)

Posted

Księżniczko wiesz my tu mamy po kilka albo kilkanaście psiaków dla których szukamy domów. Wiekszość to skrzywdzone zwierzaki, które szukaja domu juz bardzo długo. Są starsze, mniej podobne do jakiejkolwiek rasy, a ich szanse spadaja min dlatego, że ktoś nie dopilnuje swojej suczki i jej szczenieta, bez sensu powolane na świat, zajmą miejsce, które byc może, w innym wypadku mogłoby stac sie domem stałym dla takiego starszego zwierzaka.
Cięzko mi uwierzyć, że akuat tu na dogomanii znajdziesz dom dla któregoś ze swoich maluchów. Na pierwszej stronie masz spis stron ogloszeniowych. Wrzuc male na te strony, sprawdz na ile możesz ich przyszłe domy. I nie wierz naiwnie, że ktoś kto dziś decyduje się na świerzo urodzonego malucha nie zmieni zdania za kilka tygodni. Wierz mi różnie to bywa. Pieski wracaja z adopcji nawet po kilku miesiącach. Twoi podopieczni to pół krwi husky. Dobrze byloby poinformowac przyszlych włascicieli co charakteryzuje tą rasę. Ja wiem, że to piekne psy i wielu ludzi chętnie by przygarneło takiego czworonoga...Niestety...Wystarczy przejrzeć dogomanie żeby zobaczyc ile przedstawicieli tej rasy szuka domu.