Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Asl jesteś niezawodna.

Czarodziejko :) niestety tylko tylko mogę zrobić - bazarek...
Mam znowu parę rzeczy do wystawienia, tylko póki co czasu trochę brak. Za jakieś półtora miesiąca powinnam się nieco pozbierać, to wystawię te rzeczy, w tym i na Daszę :)

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

To jest bardzo dużo asl :) Daszeńka nasza ma znów problemy ze stawami. To przez te zmiany pogody. Nie pogarsza się jedynie jej apetyt i chęć spacerków. Chodzi sobie tak na szerokich łapkach, żeby się troszkę rozchodzić.

Posted

Czarodziejka napisał(a):
To jest bardzo dużo asl :) Daszeńka nasza ma znów problemy ze stawami. To przez te zmiany pogody. Nie pogarsza się jedynie jej apetyt i chęć spacerków. Chodzi sobie tak na szerokich łapkach, żeby się troszkę rozchodzić.

Biedulka jedna. Taka pogoda, wilgoć i zmiany są chyba najgorsze... Ale super, że apetyt dopisuje :)

Posted

Moje najstarsze egzemplarze to Szafirek, mój głuchy Aron i głucha Daszeńka. Kiedy wyszłam dziś na werandę z michą pełną obgotowanych dużych gnatów przyleciały wszystkie oprócz Miśki uwiązanej przy budzie i Groma, który za niszczenie drzewek siedzi w kojcu. Nie było też Daszki, Arona i Szafira mimo mojego wołania. Poszłam więc do garażu, a tam na kołderkach i kocykach śpią i pochrapują nasze staruszki. Wszystkie w głębokim starczym śnie....Podeszłam do Daszeńki, podkładam jej kostkę ciepłą pod nos - nic, uderzam ją w nos lekko - nic, w końcu potrząsam sunią i dopiero rozwiera wystarszone oczyska i zrywa się nieprzytomna nie wiedząc, o co chodzi i w którym kierunku uciekać...Zanim wyczuła kosteczkę i spokojnie się ułożyła minęło troszkę czasu. Potem Szafir - śpi tak głęboko, że przy wydechu cały drży. Podkładam gnacik - nic, poklepuję go po głowie, mówię do niego - nic. Nagle jak się nie zerwie, nieprzytomny, skołowany i też trwa zanim się zorientuje, że ja tu smakołyk mu przyniosłam. Aron - pod stołem na miejscu Daszki. Głuchy jak pień śpi bardzo głęboko i też muszę nim szarpnąć, żeby się zbudził i też nieprzytomnie zrywa się, a że ma kłopoty ze stawami, to przy okazji przewraca się zanim zdąży się podnieść...Takie oto przebudzenie traumatyczne funduję dziadkom biednym, żeby im zrobić przyjemność...
Jest to bardzo wzruszające, że własnie staruszki najstarsze zawsze są blisko siebie i zawsze w głębokim śnie, często na bezdechu.... Inne psy są bardzo czujne, zrywają się i szczekają przy każdym cichym dźwięku. Stąd rozpoznaję, które są faktycznie stare i wymęczone poniewierką, a które po prostu tylko wyniszczone

• 2 weeks later...
Posted

Do wszystkich sympatyków zwierząt:

Zaczynamy zbierać podpisy pod projektem nowej "Ustawy o ochronie zwierząt." Do końca lutego chcemy zebrać 1000 podpisów i zarejestrować Komitet Obywatelski, który przez następne trzy miesiące będzie zbierał podpisy do wymaganych minimum 100 tysięcy.

http://www.koalicja.org.pl/

• 2 weeks later...
Posted

Daszeńka kochana była dziś na spacerku i tak wolno szła...:( Staw jest stwardniały i pewnie boli. Daję jej ArthoFos, który Mosrisowa kupiła dla Szafirka. Dostają oboje, bo ciężko chodzą. Myślę, że Daszce też potrzebne opakowanie na dłużej, żeby stawy wzmocnić. Podaję jej też tabletki przeciwbólowe, żeby jednak troszkę chodziła. Przez ostatnie tygodnie sporo przytyła i jest po prostu ciężka. Z bólem serca wydzielam jej maleńkie porcje, ale za to dostaje lepsze jedzonko - paróweczki drobiowe z odrobiną makaronu, mleczko, jajeczko w wersji dla kota. I unikam jej wzroku, bo tak wyczekująco na mnie patrzy. Niestety muszę ją przetrzymać, bo musi się rozruszać, żeby sobie mogła cwałować jak dawniej.
Myślałam też o wizycie u wetek, żeby coś zaradzić na ten staw. To jest prawa przednia łapa. Kiedy Daszka długo nie chodzi - w mrozy nie chce, w błoto ja nie chcę, w deszcz nie chcemy wszyscy, to ma problemy z rozchodzeniem tej łapki. Zaczyna jej się skręcać do środka i potem na spacerze dopiuero jej się ustawia. Dziś jednak tak wolno i smutno szła przy mojej nodze, nawet się nie cieszyła, tak była skupiona na swoich krokach.

Posted

Foteczki ze spaceru grudniowego. Daszka idzie tu ostatnia.

Gdzieś tam pod lasem...

Różne Daszeńki zbliżenia beznadziejne, ale spacer udany. Dziś też mroźno i Dasza odrazu jest żywsza. Bardzo chętnie się dziś upomniała o wyjście na łąki. Jak na fotce :) Ale teraz śniegu nie ma.

Posted

Myślałam, że powiększenia wyjdą lepiej i sobie ją zoomowałam :-?

Tu galopująca Dasz. Bardzo lubi sobie tak pobiegać. Cieszę się, że łapka daje radę i Daszeńka woła na łąki. Bary ma jak widać potężne ;)

• 2 weeks later...
Posted

Nikt tu do Daszeńki nie zagląda. Sunieczka zapomniania....żyje sobie cichutko powolutku. Doszedł ArthoFos w ubiegłym tygodniu. Dzięki Zosiu. Przepraszam za wyrzucenie faktury...:-? Kilka dni sie poniewierała w raz z kopertą i nie pomyślałam, że się przyda. Ostatnio Morisowa też mi ArthoFos dla Szafira zamówiła z Allegro i nie wołała fakturki, anett wysłała kropelki MMS, ktoś tam siemię lniane dla staruszków..... I take te papierzyska z rozpędu wyrzucam. Wybacz, nie bij, zapomnij.

Posted

Zagladam i ciesze sie, ze staruszeczka jeszcze na chodzie.
Zbyt wiele złych wiadomosci ostatnio na dogo, dlatego niech chociaz staruszki nie przysparzaja nam dodatkowych cierpien.

Posted

Czarodziejko wysłałam pieniążki co miesięczne. Jutro powinny być u Ciebie na koncie. Dopisałam też wpłaty od Beli51 i Iwony5702. Dziękuję za nie :) Na koncie Daszy zostaje 222,77 zł

Posted

bela51 napisał(a):
Zagladam i ciesze sie, ze staruszeczka jeszcze na chodzie.
Zbyt wiele złych wiadomosci ostatnio na dogo, dlatego niech chociaz staruszki nie przysparzaja nam dodatkowych cierpien.

Też zaglądam ale nie piszę tylko się cieszę, że Daszeńka ma się dobrze :)