Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie a zarazem prośbę : pracuję w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie w dziale zajmującym się dokumentami życia społecznego. W tym dziale gromadzimy różnorodne materiały, w tym też katalogi wystawowe (oczywiście to moja działka:cool3: ). Każde wydawnictwo, także prywatne powinno przekazywać przynajmniej 1 egzemplarz nam, w ramach Egzemplarza Obwiązkowego. Jak jest, możecie się domyślić.
Wielu hodowców szuka informacji o psach wystawianych np 2, 4, lub ileś lat temu - i oczywiście nie mają jak się tego dowiedzieć, najwyzej znajomi mogą coś wyszukać jeśli mają katalog z danej wystawy.
Chcielibyśmy zrealizować projekt, w ramach którego te katalogi (przynajmniej z międzynarodówek) byłyby dostępne w Bibliotece Jagiellońskiej. Każdy mógłby przyjść je zobaczyc, hodowcy z innych miast mogliby złożyć zamówienie skanu danego katalogu, itp. W przyszłości te dokumenty podlegałyby digitalizacji- może byłyby dostępne przez Internet- to dalszy etap. NA razie jednak mamy ich malutko, i to głównie tylko najstarsze (np pierwsze katalogi z Poznania). Stąd też moja prośba- jeśłi ktoś z Was, ma katalogi (na początek gł wystawy międzynarodowe, potem krajówki), gracą mu dom:razz: , chce je wyrzucić, ma ich za dużo, czy też po prostu chce pomóc w dostępie do informacji, może przekazać je do Jagiellonki (adres al. Mickiewicza 22, 30-059 Kraków) - w ramach Egzemplarza Obowiązkowego, przesyłka pocztowa jest bezpłatna.

Liczę na Was- może za jakiś czas, zamiast z trudem wyszukiwać interesujące nas dane, będzie można po prostu zamówić u nas skan danego katalogu. JA osobiście zamierzam przekazywać katalogi z tych wystaw na których byłam, więc na razie najważniejsze są katalogi sprzed roku).

http://www.bj.uj.edu.pl/

Posted

Sprawdzę jutro i ci powiem. Na pewno jest z Poznania z 1956 lub 55 - z reklamą na końcu "Czesz swojego psa- wełna psia jest wartościowym surowcem".:crazyeye: :multi: Są z Krakowa, są jeszcze inne, ale wszystkie stareńkie.

Posted

A nie latwiej byloby wystosowac prosbe do oddzialow ZK o podarowanie starych katalogow?
Zapewne kazdy oddzial ma pozostalosci po wystawach, ktorych czescia chetnie sie podzieli.

Posted

Bez problemu- będę dzwigać dla dobra polskiej kynologii :lol: .
Te co mamy to katalogi z Poznania (lata 50, 60, 70, 80, i część 90), Warszawa, kilkadziesiąt krajówek z różnych miast.
Robi to wszystko razem wrażenie- nie było klasy pośredniej, była natomiast zwycięzców gdzie mogły być zgłaszane psy z championatem, ale także tytułem zwycięzcy (np. PL) CWC czy CACiBem!!
Medale przyznawane były : złoto do oceny dosk, srebro do bdb, brąz do db. Wstążka błękitna przysługiwała bynajmniej nie ocenie dosk, tylko dst...:roll:
A doskonała miała wstążkę żółtą. Na niektórych wystawach sędziowie mieli oznaczenia who is who poprzez rozety- inne rozety mieli sędziowie, inne asystenci, itp.
Kawał historii kynologii. Wiekszość obecnych hodowców wtedy dopiero się urodziła, albo jeszcze nie było ich na świecie..

• 10 months later...
Posted

Ja właśnie dostałam niedawno ogromniaste ilości, siedzę i robię w pracy, siedzę i robię w domu- wszędzie widzę już powoli katalogi :p :eviltong:

Posted

Jak zamawiasz kopię, typu ksero czy skanu, to niestety tak, ale całkiem dobrze można skorzystać na miejscu, oczywiście za darmo- tyle że trzebaby się wybrać do Krakowa.

Posted

CIężko by było- rocznie do naszego oddziału przychodzi 40 tysięcy różnych dokumentów :p , nas jest 3 osoby w dziale, a katalogi to jest jedynie drobna część. W tej chwili jest ich 350, zaraz będzie więcej- i każdy trzebaby było zeskanować strona po stronie, żeby móc je udostępnić w internecie.Dlatego jest tak jak jest - nie mówiąc o tym, że gdyby nie mój pomysł, ze składaniem zamówień przez internetna ksero czy skan, jedyną możliwością zapoznania się z katalogami, byłyby odzwiedziny na miejscu- wcześniej tytlko tak można było :p ;)

Posted

No i właśnie to tak działa ;)
Ktoś sobie sprawdza jakie katalogi mamy, wybiera co go interesuje- bywa że zależy komuś na rzadkiej rasie, któa nie wiadomo czy wogóle jest w danym katalogu, lub tylko na tym czy dany pies czy suka byli zgłoszeni - ja sprawdzam, i podaję informacje przez panel dostępny dla każdego po zalogowaniu. jeśłi dana stawka jest, ktoś sobie zamawia ksero- bo nie mogę przepisywać wszystkiego:razz: - i ksero takie przychodzi mu do domu, a płaci przy odbiorze przesyłki

• 5 years later...
  • 3 weeks later...