mercy Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 kopiuje z forum miau: info z 25.2 " tak jak w tytule. pies Kuba ma 11 lat, jest rudym, zabawnym, małym psem. przyprowadziła go starsza pani, podobno sytuacja osobista nie pozwala go trzymać (wszystkie kataklizmy świata spadły na jedną rodzinę, nie oceniam, ale brzmi mało prawdopodobnie). pani płakała i powtarzała w kółko: niech pan to zrobi, panie doktorze, ja pana błagam. byłam po tabletki na odrobaczenie dla swoich kotów (jestem hodowcą), więc zostałam świadkiem mimo woli. w mojej lecznicy nie przeprowadzają eutanazji na życzenie. odroczenie wyroku: tydzień. mam wszystkie namiary, szukam mu chociaż domu tymczasowego, zapłacę za karmę, jak długo będzie trzeba. dowiozę na swój koszt do paruset kilometrów. gdyby nie małe, jeszcze nie szczepione koty, które mam w domu - pewnie bym z nim wróciła, ale naprawdę nie mogę. może znacie kogoś, kto mógłby mi pomóc. te wielkie, wystraszone oczy łypiące na mnie spod krzesła. wciąż je widzę." info z 26.2 "dzwoniłam dziś do właścicielki, pies żyje. prosiłam, żeby dała - jemu i mnie - jeszcze czas. a może to niemożliwe, znaleźć mu dom, jeśli ma 11 lat? a może znacie kogoś, kto jest aktywny na Dogo i tam mógłby dać ogłoszenie? albo kogoś, kto w Trójmieście znajduje DT dla psów? będę go utrzymywała, jak długo będzie trzeba." POMOCY!!!!! Quote
majqa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Czas gra na niekorzyść Kuby. Na ile szybko możesz uzupełnij info (dowiedz się, o co trzeba), to może komuś ułatwić podjęcie decyzji. Kuba - rudy, mały, nie śmierdzi.[FONT=MS Shell Dlg 2] Jest gabarytów niedużych; na siedząco mieści się pod krzesłem. Kształt ma nieco wydłużony, musi mieć jamnika w przodkach, choć jamnikopodobnym bym go nie nazwała, na stojąco sięga poniżej kolana[/FONT]. 1. Wiek - 11 lat 2. Kastrowany, odrobaczony, szczepiony? - Weci nie widzieli książeczki, w komputerze nie mieli nic na temat jego historii. Był odrobaczony, pod znakiem zapytania szczepienia. 3. Jaki jest jego stan zdrowia? - Zdrowy. 4. Sytuacja - podobno na właścicieli spadło wszelkie zło świata - Ponieważ schronisko go nie przyjęło chcą psa uśpić, wyrok odroczony o tydzień. 5. Stosunek do innych zwierzaków (psy, sunie, koty)? - Do dopytania ale w poczekalni: przyszła pani z kotem i dwa psy - Kuba siedział spokojnie, żadnej reakcji. Podobno kotów się boi, a w stosunku do innych psów jest przyjacielsko nastawiony. 6. Charakter? - zabawny, przyjazny, wet go głaskał, pełna radość. Jest psem raczej uległym, na pewno nie dominującym, łatwo się podporządkowuje. 7. Jak chodzi na smyczy? - Bez szarpania, grzecznie, b.ładnie. 8. Czy mieszkał w domu, czy można go pozostawiać samego, czy sygnalizuje potrzebę wyjścia? - Mieszka w bloku. Sygnalizuje potrzebę wyjścia, na pewno (według słów pani) nie załatwia się w domu. Mieszkał z małą dziewczynką. Zostaje bez problemu, nie wyprawia żadnych brewerii. Nie jest hałaśliwy. 9. Coś innego, co jeszcze Ci przyjdzie do głowy. - Na pewno nie by szkolony. Jest w bardzo dobrej kondycji, w ogóle nie wygląda na swoje lata. Porusza się bez problemów, nawet jest żwawy. Jest żywiony resztkami ze stołu (chleb z pasztetową, pozostałości po obiedzie) - więc pewnie nie będzie wybredny, ale może potrzebować czasu w przyzwyczajeniu do suchej karmy. 10. Do jakiego domu może trafić?/ Do jakiego nie powinien absolutnie? - Do dopytania. 11. Dane kontaktowe do tekstu. Podaj swoje, jako osoby w temacie (kom.mail). - izabela@kotmarcepan.pl tel. 501 16 90 17 gg 9519595 Banerki do pobrania strona - 4 post 35 Tekst do ogłoszeń: Lada moment wyrok śmierci! Pomóżcie uratować Kubusia! Już stał, a na dobrą sprawę wciąż stoi, na ścieżce śmierci. Pewnego dnia, ufnie, nie przeczuwając grozy sytuacji, kroczył obok prowadzącej go do lecznicy pani. Miał już nie wyjść stamtąd. Zdecydowane "NIE" doktora i serce przypadkowej osoby, która zainteresowała się sprawą przyczyniły się do tego, że wyrok został NA KRÓTKO odroczony. Strzykawka z płynem odbierającym życie wciąż czeka w pogotowiu. 11 letniego, niedużego, zdrowego rudaska Kubusia, bo o nim tu mowa, nie przyjęło schronisko. W wachlarzu pomysłów na to, jak uwolnić się od niechcianego psa pozostało więc uśpienie. Nie pytajmy, gdzie podziały się wyrzuty sumienia decyzyjnej osoby, nie wiemy przecież, czy samo pojęcie sumienia nie jest jej obce. Błagamy Państwa o pomoc, o włączenie się w gorączkowe poszukiwanie domku dla uroczego, zdrowego, przyjacielskiego innym czterołapnym stworzeniom Kubunia! Zabawny i zabawowy, radosny, uległy, posłuszny, łatwo podporządkowujący się, ładnie chodzący na smyczy, słowem bezproblemowy w pełni nadaje się do mieszkaniowych warunków (sygnalizuje potrzebę wyjścia, nie hałasuje, nie niszczy, może pozostawać sam, nieobce mu towarzystwo dzieci). A co najważniejsze... W bardzo dobrej kondycji, nie wyglądając na swoje lata, poruszając się żwawo, ciesząc powiewem wiatru, stąpnięciem w kałużę, wytarzaniem w trawie nie prosi o zafundowanie mu przedwczesnego końca. Jeszcze nie czas na to choć jak widać są tacy, którzy mają odmienne zdanie w tej kwestii (Człowiek, mieniący się Panem Życia i Śmierci podjął wiadomą decyzję.). Ów czas jest wrogiem Kubusia, z każdą sekundą, minutą, godziną jest go coraz mniej! Wierzymy jednak, że pojawi się ktoś, kto zdoła zatrzymać ostatnie ziarenka w tej klepsydrze, zyskując w skazańcu oddanego, takiego "na dobre i na złe" psa. Czasami trudno o lepszego towarzysza szarej codzienności. Kubuś jeszcze oddycha, jeszcze jest wśród nas, jeszcze można pospieszyć mu na ratunek. Osoby zainteresowane losem Kubusia proszone są o kontakt: izabela@kotmarcepan.pl tel. 501169017 gg 9519595 Ogłoszenia dla Kubusia od majqa są na stronach: www.pchlitarg.com http://owi.pl www.drobne.centrumofert.pl www.olx.pl www.przygarnijzwierzaka.pl http://ale.gratka.pl http://www.zoonet.pl www.bono-polska.pl www.pineska.pl www.neeon.pl www.dwukropek.pl telezoo http://vegie.pl www.adopcjapsa.pl www.eoferty.com.pl www.kupiepsa.pl www.argetto.pl www.gumtree.pl www.ojoj.pl www.oglosze.pl www.sogl.pl www.najpewniej.pl www.petworld.pl www.kupsprzedaj.pl/zwierzeta www.oglosili.pl www.petsy.pl www.ogloszenia.jard.pl www.sprzedasz.pl http://adpost.pl www.ojej.pl www.cwirek.pl Ogłoszenia dla Kubusia od Kana są na stronach: http://allegro.pl/show_item.php?item=941094394 www.alegratka.pl www.ogloszenia.trojmiasto.pl - wyróżnione www.cafeanimal.pl www.adopcjapsa.pl www.animalia.pl Quote
mercy Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 przekazałam info na miau wielkie dzieki Quote
gameta Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Majqa, dzięki za pw, ale nie mam jak pomóc. W trójmieście mamy trzy schroniska - z czego Sopot jest najmniej pełny i nie robi się tam eutanazji "bo tak". Jeżeli kobieta tak bardzo chce się pozbyć tego psa, niech go tam zawiezie. Inną kwestią jest, że chyba jednak humanitarniej będzie dla tego psa go uśpić - pies ma 11lat, skoro właścicielka go nie chce, dlaczego miałby go zechcieć ktoś inny? Na chwilę obecną mamy w trójmieście do adopcji od ręki około 1000 psów - wliczając w to jeszcze pobliską Dąbrówkę. Tak naprawdę ten pies prawdopodobnie dokona żywota w schronie jeśli nie zostanie uśpiony - myślę, że można mu tego jednak oszczędzić. Tymczasów u nas praktycznie nie ma, cały wolontariat siedzi po schronach. A zamieszczone info w pierwszym poscie jest wyjątkowo skąpe - nawet nie wiadomo w jakim mieście jest pies, ani jakiej jest wielkości. Wątek wkleję na wątek grubego pinczera od nas, może ktoś będzie miał innego pomysła niż ja... Quote
majqa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Póki jednak strzykawka nie poszła w ruch, póty jest nadzieja. Quote
gonia66 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Elbląg....Moria ma hotelik...jesli mercy chce go utrzymywać poki nie znajdzie sie domek dla niego- moze tam go zawieść..???Albo u mariamc..???SZczecinek..??? ABsolutnie przeciwna jestem eutanazji.....nie wyobrazam sobie nawet usypiac zdrowego psa... potrzebne sa zdjęcia do ogłoszeń...masz je..???Inaczej ogloszenia nie maja sensu...:( Tezba rozesłać link do wątku po dziewczynach....musi się znaleźć wyjscie.... Quote
gameta Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 1. Mercy tylko cytuje kogoś z miau, nigdzie nie napisała, że chce go utrzymywać. 2. Nigdzie nie jest napisane, że ten ktoś będzie płacił za hotel - wyraźnie jest mowa o KARMIE i przewiezieniu 3. Spamowanie na dogo jest niezgodne z regulaminem - a rozsyłanie wątku właśnie jest spamowaniem. Quote
EVA2406 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Też myślę, że należy znaleźć inne wyjście. Wstawcie zdjęcie pieska i trochę więcej informacji, bo to za mało żeby szukać domku. Gameta ma tylko w jednym rację, że schron dla tego pieska to wyrok. Z kanapy do budy czy boksu............... :shake:. On tego nie wytrzyma. Poza tym wiek..............nie każdy szukający psa jest dogomaniakiem i bierze najbiedniejszego. Pomóżmy pieskowi. Przecież to nie jego wina, że ma wredną panią. Chyba żaden kataklizm rodzinny nie skłoniłby mnie do oddania najwierniejszego przyjaciela. Wiem, również z własnego doświadczenia, że domowe zwierzęta pomagają przetrwać trudne chwile w życiu. Quote
gonia66 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 ad.2.mercy napisał(a): będę go utrzymywała, jak długo będzie trzeba." POMOCY!!!!! ad.3. Kto powiedzial, ze trzeba spamować..???Jest PW...prawda..??? Quote
ollalaa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Trzeba się więcej dowiedzieć. Ktoś deklaruje dowiezienie i karmę, a to juz bardzo dużo. Quote
gameta Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 gonia66 napisał(a):ad.2. ad.3. Kto powiedzial, ze trzeba spamować..???Jest PW...prawda..??? Rozsyłanie niechcianych wiadomości na pw nazywa się SPAM - za to dają bana. Zapoznaj się z regulaminem dogo... Quote
majqa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Nie wiem, jak długo trwa teraz oczekiwanie od momentu zarejestrowania się na dogo do możności zalogowania. Jeśli idzie to szybko super by było, gdyby ta osoba z miau zarejestrowała się i dostarczyła bieżących info. Quote
gonia66 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 gameta napisał(a):Rozsyłanie niechcianych wiadomości na pw nazywa się SPAM - za to dają bana. Zapoznaj się z regulaminem dogo... Regulamin nie hula od dawna...na pamięć sie go nie uczylam nigdy..ale jesli za wolanie o pomoc grozi ban...???Na szczescie PW wysyłam do ludzi, którzy nie uważają tego za niechciane wiadomości gameto.. Jestem tu na zaproszenie wlasnie z PW..i jestem tu, aby szukac pomocy dla psa, ktoremu grozi eutanazja- pozwol, ze zajme się tym, o co mnie poproszono..ok..???Ten pies- jest duzo wazniejszy, niż ban....i zrobie co bede umiała, żeby mu pomóc... Quote
gonia66 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 majqa napisał(a):Nie wiem, jak długo trwa teraz oczekiwanie od momentu zarejestrowania się na dogo do możności zalogowania. Jeśli idzie to szybko super by było, gdyby ta osoba z miau zarejestrowała się i dostarczyła bieżących info. Majqa..wszstko w jeden dzien mozna załatwic...mam troche znajomych, ktorych zaprosilam na dogo...w tym samym dniu mogli pisac posty... Quote
ollalaa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 majqa napisał(a):Nie wiem, jak długo trwa teraz oczekiwanie od momentu zarejestrowania się na dogo do możności zalogowania. Jeśli idzie to szybko super by było, gdyby ta osoba z miau zarejestrowała się i dostarczyła bieżących info. Szybko idzie. Ja się dopiero niedawno rejestrowałam, bo odkryłam dogo. Rejestrujesz się, momentalnie przyszedł meil i zaraz konto działało. Więc bez problemu. Quote
gameta Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Wiesz, regulamin działa cały czas - trzeba tylko chcieć: http://www.dogomania.pl/announcement.php?f=28 Dobrze, że chcesz pomóc - rób co możesz, przeszkadzać nie zamierzam. Quote
majqa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 gonia66 napisał(a):Regulamin nie hula od dawna... (...) I to rzeczywiście prawda. Istnienie regulaminu, dowolnego zresztą, jest jak najbardziej właściwe, o ile osoba, która ma go przestrzegać ma do niego dostęp, choćby po to, by sprawdzić, czy i co się w nim zmieniło, a i ku odświeżeniu pamięci. W przypadku tego psiaka, zakładając, że przedstawiona historia jest prawdziwa (nie mam podstaw w to wątpić), a zegar solidnie mu tyka, można było poprosić o pomoc innych na PW lub poczekać z założonymi rękoma, by już "po ptokach" poużalać się, że pomoc przyszła za późno. Quote
EVA2406 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Gameta, sorry, coś Ty taka ostra. Przecież nie musiałaś wchodzić na ten wątek. Kurcze, ludzie szukają pomocy wszystkimi metodami i nie czepiajmy się drobiazgów. przecież chodzi nam o to samo - pomoc zwierzętom. Quote
majqa Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 gameta napisał(a):Wiesz, regulamin działa cały czas - trzeba tylko chcieć: http://www.dogomania.pl/announcement.php?f=28 Dobrze, że chcesz pomóc - rób co możesz, przeszkadzać nie zamierzam. Super, że wstawiłaś, ja ten link przeoczyłam. Klikałam na inny odnośnik do regulaminu, a tam pustka. Jako mylący powinien być usunięty. Quote
gonia66 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 majqa napisał(a):I to rzeczywiście prawda. Istnienie regulaminu, dowolnego zresztą, jest jak najbardziej właściwe, o ile osoba, która ma go przestrzegać ma do niego dostęp, choćby po to, by sprawdzić, czy i co się w nim zmieniło, a i ku odświeżeniu pamięci. W przypadku tego psiaka, zakładając, że przedstawiona historia jest prawdziwa (nie mam podstaw w to wątpić), a zegar solidnie mu tyka, można było poprosić o pomoc innych na PW lub poczekać z założonymi rękoma, by już "po ptokach" poużalać się, że pomoc przyszła za późno. NIe majqa..nie bedziemy czekac z założonymi rekoma ani studiowac regulaminu, kiedy czasu brakuje... JA roześlę kilka PW do "swoich "osób, Ty do "swoich":):) Spam jest wtedy- kiedy jest niechciany...to na sczzescie:):) MAm nadzieję, ze jak bedzie nas więcej uda się coś zdziałać....więc " do dzieła".. I koniecznie trzeba zaprosic ta osobe...koniecznie...napiszę może PW do założycielki watku..?? Quote
majqa Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Dobry pomysł Goniu z tym PW do założycielki. Może namówi tę osobę z miau do wejścia tutaj. Quote
gonia66 Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 majqa napisał(a):Dobry pomysł Goniu z tym PW do założycielki. Może namówi tę osobę z miau do wejścia tutaj. DObra..to ja napiszę...to podstawa wg mnie....fotki i wiecej wiadomości.... Quote
majqa Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Dlatego tak to punktowo pogrupowałam, dla łatwości uzupełnienia. Mój Boże, mam starsze, pozgarniane psiule niż ten biedak. :-( Nie można mu odmówić choćby tej ostatniej szansy na cud. Quote
Asior Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 gametko, co Cię dziś ugryzło.... Było pisać mi wcześniej, ze nie życzysz sobie ode mnie wiadomości, bo ja Ci też podsyłam zawsze jak mam coś pilnego :roll:, nie wiedziałam, ze tak to odbierasz.... Co do spamu.. to wiedziałam zawsze, że nie wolno spamować na wątkach ( choć dla każdego co innego jest spamem), ale na pw????? Czy spamem jest prośba o pomoc, o ratowanie niewinnego zwierzaka??? Wierzę że Twoje dzisiejsze oburzenie jest wynikiem hormonów.... chcę w to wierzyć... :roll: Quote
Recommended Posts