Emigrantka Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 i straszny lupiez ma w tym filcu tez - i czesac sie nie da... Na skorze nic nie widze nie tak ale futro masakra normalnie, masa filcu i lupiezu..... Ktos cos poradzi? Groomerka to by mnie prawie 50 kosztowala, nie stac mnie teraz... bleeee Quote
Agmarek Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 Emigrantka napisał(a): Cholerne koty - caly dzien na dworze a wroca do domu i w kolejce do swoich 2 kibelkow... gluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupie.A stwórz im na dworze taką może mini kuwetę. Nie wiem co im sypiesz, ale jak piasek, to wykop na podwórku prostokątny dołek i nasyp tam piasku. Mój TZ kiedyś podejrzewał że to moje koty załatwiają się do piaskownicy, a okazało się że to nasz "domowy" kocur który po kastracji stał się wychodzącym i szukał czegoś co mogłoby posłużyć jako kuweta, a w tym przypadku dziecięca piaskownica stała się idealna :diabloti: Emigrantka napisał(a):koty jak jadly to stalam nad nimi i zaraz jak odeszly to miski z resztkami zabralam heheheheh Emi nie wiem czy Ci kiedyś o tym nie pisałam, ale mój pies wchodzi ze mną wieczorem na górę, kładzie się w nogach, lub u któregoś z dzieciaków i udaje że śpi :diabloti: kiedy gasną wszystkie światła czeka 20 minut i schodzi na dół wyżerać z kociej miski, a wiem o tym bo pochylając się nad miską stuka adresówką :cool3: Myślał że jest cwańszy ode mnie. Niestety od jakiegoś czasu razem ze mną wieczorem znika kocia miska, ale on i tak schodzi i sprawdza, że a nóż dzisiaj zapomniałam jej schować :diabloti: Emigrantka napisał(a):i straszny lupiez ma w tym filcu tez - i czesac sie nie da... Na skorze nic nie widze nie tak ale futro masakra normalnie, masa filcu i lupiezu..... Ktos cos poradzi?U mnie też tylko filc i łupież. To czego nie mogę rozczesać - wycinam nożyczkami. Nie przy skórze, tylko wzdłuż włosa. Na łupież nie mam rady. Kąpiel nie pomaga. Jak idę z Szansą na spacer, to wystarczy ją poklepać po zadzie, a kurzy się jak z dywanu ;) Już się śmiałam że wezmę trzepaczkę i dooopsko jej wytrzepię :evil_lol: U nas wiosna to najgorszy okres dla Szansy, bo pod tym filcem może znów rozwinąć się grzyb i tragedia w jej przypadku gotowa. W tym okresie podaje jej omega oil, czeszę raz w tygodniu i skubie to czego wyczesać się nie da żeby zapobiec zapieczeniu. Innej rady nie mam. Moje trudy zostają wynagrodzone kiedy pojawia się piękne blond-słoneczne futro :diabloti: Quote
minia913 Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 z ta groomerka to miałam na myśli zebys zapytala nie wlekal psa do niej co moze byc przyczyna takiego stanu futra ona powinna miec doswiadczenie bo pewnie rózne przypadki do niej przychodza , ja ci od siebie nic a nic nie poradze bo u mnie poza tym ze co jakis czas sie futro sypie wiadrami to nie mialam nigdy do czynienia z taka sytuacja jak Twoja. Piszesz , żę nie daje się czesać ale Zara nie daje czy futro jest nie do rozczesania? Quote
Emigrantka Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 tak wyglada jak wyczesane: szare takie i pelno lupiezu. Zamowie chyba Yumega Oil dla krowy, ten: http://www.animeddirect.co.uk/dogs/healthcare/Yumega_Plus_Oil_for_Dogs_250ml.html Yumega Plus is proven to help dogs with sensitive skin, by reducing itching and scratching and supporting skin health. The natural EFA Supplement for dogs with itchy and sensitive skin. Rich in Omega 3, WPA from the finest salmon oil to calm sensitive skin. It contains extra GLA from starflower to refuce itching and scratching and is rich in essential omega 6 to nourish soft and supple skin. Conatina high levels of essential omega 3 oils from golden flax seed to improve coat condition with added natural Vitamin E from plant sources to support the skin's natural defences. Ona sie nie drapie ale lupiez to cos ze skora wiec moze olej pomoze.. Tylko ze jest 250ml w butelce, kosztuje £9.99 a butelka na 14 dni starczy po 15ml dziennie......hmmmmm Dawalam jej kiedys salmon oil: http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dog_health/skin_coat_supplements/51017 ale teraz tego yumega sprobuje.... Cholera, ten salmon oil butelka 1000 ml za £23 na 66 dni wystarcza, Yumega znowu 4 butelki by byly potrzebne to prawie £40.... Hmmmmmm Quote
Emigrantka Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 Agmarek - ogrodek jest wspolny "blokowy" wiec nic takiego nie moge zrobic niestety. Wkleilam zdjecie tego zdechlego futra z lupiezem wyzej, masakra normalnie - a kurz tez, sypie sie jak sie klepnie.... Suchego kociego Zara nie lubi ale mokre z puszek... wohoooo ale wyrzucam resztki jak skonczy teraz i koniec. Ma dziennie 320 g orijena i koniec. Dzisiaj rano jak jej nasypalam to od razu wszystko zezarla, o 1 idze na spacer z psami na godzine, wroci glodna do pustej michy..... Musze jej to jednak na 2 razy rozdzielac bo na raz jej wsypalam, wpierdzielila i bedzie masakra do wieczore teraz...hmmmm Quote
minia913 Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 moje towarzystwo wyszczotkowane dzis w parku bo zajebi... wiało ;) wieczorem cała trójka ląduje w wannie po kolei oczywiście :) omega3 i 6 i wszelkiego rodzaju rybne oleje są na futro the best widziałaś Corteza i Nory futro błyszczy pięknie i Cortezowi się tak portki i ogon nie dredzą jak dostaje te specyfiki a pasę je tym co mi w ręce wpadnie byle by z ryb było Hera też coraz ładniejsza się robi wydaje mi się ,że jak już zmieni całkiem to gówniane futro co ma teraz to będzie nie do poznania. Quote
Agmarek Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 No ja też dzisiaj jedno dorwałam do szczotkowania. Nie było zadowolone :-) Zapraszam na bazarek http://www.dogomania.pl/threads/224131-Bazarek-wiosenny-Agmarka-na-2-bezdomn******-do-20-marca-2012.?p=18772763#post18772763 Quote
kalyna Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 witamy się :multi: piękna Zara :loveu: i czekamy na więcej zdjęć :) Quote
Emigrantka Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 Kalyna - hej, witamy w wariatkowie.... Agmarek - ja na zadne bazarki.. mowy nie ma... sorki.... Minia - CZYM czeszesz Corteaz? Bo Twoje panny maja zupelnie inne futro.... Ja sie przymierzam do kupna tego: http://www.amazon.co.uk/Mikki-Undercoat-Double-Thick-Coats/dp/B003XLEFT0/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1330988480&sr=8-2-spell Quote
minia913 Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 podobna szczotką do tej na zdjęciu tylko z dłuższymi zębami a jak mu się podszerstka dużo narobi to furminatorem wyciągam podszerstek , a włos wyczesuję potem tą szczotka moje całe towarzystwo wyprane wczoraj wieczorem ;) oczywiście do łóżka była przepychanka straszna bo każde mokre i chciało do ciepełka Cortez wygląda jak lew :D Quote
Agmarek Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 Emigrantka napisał(a): Agmarek - ja na zadne bazarki.. mowy nie ma... sorki.... A ja nie Ciebie, wiem że Ty masz bana, ale może dziewczyny na coś się skuszą ;-) Quote
Emigrantka Posted March 6, 2012 Author Posted March 6, 2012 Nawet jak zaczne pracowac to tez mam bana - wyplaty polowa tego co wczesniej buuuuuuuu Ledwo koniec z koncem bede wiazac a i tak na gumke i to bardzo rozciagliwa.... Zarze zarcie zmieniam z Orijen na Skinners (zamiast 40 na miesiac to niecale 20 na miesiac) - Minia zobacz skinners: http://www.vetuk.co.uk/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&zenid=c5plflh58scg3rbc8280gn5im6&keyword=skinners w vet uk maja najtaniej, bede jej salmon and rice kupowac bo ona na orijen fish byla - rybe lubi... vetuk ma delivery za darmo tez Quote
minia913 Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 no na trzech workach wychodzi taniej o 2 funty niz moja ryba z ziemniakami :) jak bede konczyc drugi worek to kupie raz u nich i zobacze co to warte ja od roku kupuje ta karme co ci pokazywalam i jestem z niej bardzo zadowolona ale zawsze mozna przetestowac cos nowego. Mój synuś przed cwilą stracił połowę portek nie daly sie rozczesac za zadne skarby pomimo ,że wczoraj pod szamponie nalozylam mu na ogon i portki masę odżywki to przez te cholerne dzieci tak go zaniedbalam bo jak widzialy mnie ze szczotka to wszystkie chcialy psy czesac:/ na szczęście juz ich nie ma od dwóch tygodni więc wszstko wraca do normy dom doprowadzilam juz do pożądku teraz się za psy wzięłam ;) Quote
Emigrantka Posted March 6, 2012 Author Posted March 6, 2012 Minia - ten salmon jest najdrozszy ale zobacz inne z tej rirmy... A ja mam problem i to duzy.... KTO TU SIE ZNA NA KOTACH/PSACH POZERAJACYCH WORECZKI? Rozmrazalam 2 schabowe, byly w woreczku taKIM CIENKIM FOLIOWYM w zamrazarce i w tym woreczku jak byly wrzucilam do garnka z ciepla woda i ZAMKNELAM w szafce w kuchni. Jakas godzine pozniej ide zobaczyc cy sie rozmrozily - szfka otwarta, schab razem z woreczkiem szlag trafil. NIC w miedzyczasie nie slyszalam - LAZE PO MIESZKANIU SZUKAM WINOWAJCY.. CALE TOWARZYSTWO SPI POROZKLADANE GDZIE SIE DA, TYLKO MALY mACIEK W KUCHNI SIEDZI z wina niewiniontka... Nigdzie sladu po woreczku nie znalazlam wiec - nie wiem ktore (czy ktorys kot czy psica ale mysle ze kot) wpierdzielilo 2 schaby razem z cholera woreczkiem foliowym. Tedzia nie podejrzewam ani Georga - one 2 tak powolnie zra surowe ze w godzine nie dalyby rady jednemu schabowemu a co dopiero 2 wiec zostaje Maciek maly albo Fredek. Fredek to specjalista od otwierania szafek ale - Fredek spal u Mlodej w pokoju. Moze sie obzarl i poszedl spac? Maciek w kuchni siedzial jak obrazek niewiniatka - zdazylby taki maly? Zara spala w pokoju - ale ona tez mozliwe... No i teraz mam problem bo ktorekolwiek to zezarlo to sie boje o ten cholera woreczek zeby sie gdzies w kiszki ne wkrecil? Wyjdzie taki woreczek sam? z kupa? Cieniutki byl ale spory - jak na kota/psa jakby zezarly.. NO szlag by to jasny :( Na co zwracac uawage zeby mi sie ktores (to co zezarlo) nie przekrecilo? Nocke mam z glowy.... ile zanim to wylezie? Jezeli samo wylezie???? Quote
Emigrantka Posted March 6, 2012 Author Posted March 6, 2012 Minia - tu masz wiecej info o Skinners: http://www.pet-food-choice.co.uk/Review_Skinners_Dog_Food.htm ale zamawiac najtaniej z Vet Uk wychodzi - no chyba ze znajdziesz taniej z delivery to daj znac jak z vet uk zamawiasz 2 torby tego samego zarcia to na 2 torbe masz 10% znizki - no i delivery za darmo Dziewczyny w Polsce - czym psiska karmicie?????? Quote
minia913 Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 mnie interesuje tylko ryba moja karma jest tansza jeżeli chodzi o samą karme ale z delivery wychodzi 76 z groszami tu za trzy worki wychodzi 74 z z groszem więc nie będę szukać nigdzie indziej bo po pierwsze nie znam sklepów online tak jak ty , a po drugie mi się zwyczajnie nie chce :) ja moją karmę kupuję w feedem w każdym innym sklepie jaki odwiedzałam było drożej nawet jak przesyłka była gratis skinners jest tu droższy o około funat no i przesyłka dochodzi. przetestuję tergo skinnersa za około trzy tygodnie bo na tyle jeszcze mam karmy , a może ii kupię wcześniej i będę mieszzać z tą co mam żeby psom nie narobić problemów zołądkowych. Ty już ją kupiłaś? Zara jak na nią reaguje? A te woreczki masakra ja też bym nie spała chyba do pierwszej kupy żadne moje zwierze nigdy nie zjadło mi niczego takiego więc nie mam pojęcia co się robi mam nadzieję ,że wszystko będzie ok Quote
Agmarek Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Mnie nie pytaj o karmę. Moja Szansa je karmę dietetyczną dla starszych psów, poza tym dwa razy w tygodniu mięsko z puszki. Emi moja panna nie chce jeść suchej karmy, więc któraś dziewczyna od owczarków poradziła mi żeby rozpuścić w szklance pół kostki rosołowej i polać tym suchą karmę. Tak robię. Inaczej nie zje. Co do kotów, żaden z moich na szczęście jeszcze nie wpadł na pomysł żeby zjeść cokolwiek z woreczkiem, ale wyciągają mi mięso z półzamkniętego garnka. Oby się tylko łapa zmieściła pod pokrywkę, zaczepia na pazurze i wyciąga...Kociarnia :diabloti: Quote
kalyna Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Ja karmię psiaki BARFem, bo wychodzi mi to taniej... ale jak patrzyłam wczoraj na ceny suchych karm, to o mało z krzesła nie spadłam :roll: u mnie dwa psiaki to w 70 zł raczej się mieszczę :) na miesiąc.. z karmą miałabym problem... Quote
minia913 Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 możesz na chłopski rozum mi wyjaśnić jak wygląda to karmienie barfem? bo wiem ,że to surowe mięcho ale chyba trzeba przy tym psy suplementować odpowiednio żeby miały wszystkie niezbędne witaminki ? kiedyś o tym czytałam ale wydało mi się to zbyt skomplikowane do zastosowania i nie odsyłaj mnie prosze do żadnego forum bo juz to przerabiałam ;) Quote
kalyna Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 minia913 ja karmię moje psy trochę po swojemu i nie trzymam się sztywno zasad BARFu. Odsyłać Cię nie chcę, bo jak to czytałam na początku to powiedziałam sobie nigdy w życiu, przy czym okazało się, ze żywiłam podobnie bo gotowanymi kośćmi (sic!) z makaronem, czy czasem jakąś puszkę od święta. Wprowadziłam trochę zmian i to łatwiejsze się stało... Sonia dostaje ok 0,5-0,6 kg kości codziennie. I to to co dostanę taniej kupić. Więc bazujemy na kościach wieprzowych takich jak nogi, trójkąty, kości od schabu, kości takich większych :D, ogonach, czasem jakieś końcówki od zeberek czy coś podobnego albo kurczaka, jakiś korpus, szyje, albo łapki. Jak widzę tańsze to kupuję szyje indycze ale to przy jakieś większej okazji :lol: i to kupuje masowo co jakiś czas po 30 kg i mrożę. Rzadko ale kupuje jakieś podroby, przeważnie serduszka drobiowe bo to im smakuje, przy innych to czasem męki są... I potem otwieram lodówkę, latem idę na ogródek itp. i zbieram produkty na papkę. Np, całą zimę jedziemy na jabłkach i marchewce. Ale jak na ogródku jest więszy wybór to i ogórek się znajdzie, pomidor, truskawki, gruszki, czyli to co jest na czasie :) i potem jakieś jajko wbijam, jogurt, kefir, olej itp i warzywa i owoce trę na miazgę i mieszam. Dostają to różnie, czasem raz w tygodniu, czasem 3-4 razy a bywa i tak, że dostają raz na dwa tygodnie. Ciap nie cierp papek, robi przy tym minę cierpiennika, ale bez surowego on żyć nie umie... to mieszam mu warzywka i owoce z gotowanym mięskiem od kurczaka i to mu smakuje. Czasem kupuję suszone żołądki w zoologu i za to dałby się pokrajać :) mam nadzieję, że trochę zrozumiale to napisałam :) Quote
minia913 Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 dajesz gotowane czy surowe czy takie i takie? moje kundle po miesie , kosciach i wszystkim innym pochodzenia zwierzęcego sr.... dalej niż widzą warzywa i owoce jedza kilka razy w tygodniu bo lubia i to jedyne co moga ode mnie wysępić tym sie z nimi zawsze dziele i daję im ich wlasny przydzial. Na pewno BARF wychodzi taniej ale czy zdrowo dla psów? Quote
kalyna Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 wszystko surowe, oprócz mięska z kurczaka do papek. Moje mają stalowe (odpukać) żołądki i nie ma sensacji. gdzieś wyczytałam, że BARF powinien zawierać 60% surowego. u mnie chyba zdrowo, bo kamień na zębach Ciapie się zmniejszył, sierść się świeci, kupki twarde i ładne. Żarłoczne sa i same domagają się jedzenia. Najważniejsze, że im nie szkodzi a bardzo smakuje. a jak przestawiałaś je to tak zgodnie, ze najpierw zmienić ph w jelitach itp? bo jak psy nie nauczone do surowego i jak dostaną to potem są sensacje.. Quote
minia913 Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 nie przestawiałam nigdy od czasu do czasu jakiegoś gnata od świeta dostaną ale czy gotowany czy surowy i to i tak na zewnątrz po tych łakociach spędzamy większość doby w życiu nie słyszałam o zmianie ph:oops: Quote
kalyna Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 minia913 napisał(a):nie przestawiałam nigdy od czasu do czasu jakiegoś gnata od świeta dostaną ale czy gotowany czy surowy i to i tak na zewnątrz po tych łakociach spędzamy większość doby w życiu nie słyszałam o zmianie ph:oops: bo to chodzi o to, że jak pies jest ciągle na karmie to ma chyba wyższe ph niż pies będący na surowym... i żeby przestawić to z tydzień, a nawet 1,5 czy 2 tygodnie podaje się psu nieczyszczone żwacze surowe... my przez to nie przechodziliśmy, bo jak pisałam na razie moje psy mają stalowe żołądki... i nawet o tym nie wiedziałam jak zmieniałam im dietę. ja w pobliżu nie mam dostawcy tych żołądków to czasem w zoologu kupuje suszone. czasem jak psy papki nie chcą jeść to tez są te żwacze podawane :) i też nie powinno podawać się suchej karmy jak psy jada na surowym. Ja moim czasem daję w malutkich ilościach i odpukać nic się nie dzieje... Quote
minia913 Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 dzieki za odpowiedzi musiałabym chyba urlop wziąć żeby się za to przestawianie zabrać narazie kupię karmę którą Emi wynalazła i zobaczymy co dalej :) Quote
Recommended Posts