Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,od półtora roku jestem posiadaczką około 5 letniego białego boksera ze schroniska.Niestety w ciągu ostatnich miesięcy pojawiła się u niego padaczka no i też genetyczny zanik siatkówki,więc pies powoli ślepnie (na jedno oko już kompletnie nie widzi).
Jednak w ostatnich dniach jest coś,co mnie strasznie zaniepokoiło i nie wiem czy jest to związane z padaczką czy też może dojdzie kolejna choroba... Otóż pies nagle bez powodu staje się strasznie osowiały,strasznie się ślini,wymiotuje na żółto a przy najmniejszym ruchu strasznie skamle,jakby coś go bardzo bolało.Po jakich 10 minutach wszystko mija i pies kładzie się spać,dodam że zdarzyło się tak już 3 razy i za każdym razem w nocy.
Czy może ktoś mi podpowiedzieć co to może być zanim wybiorę się do weterynarza?Poszperałam troszkę w internecie i objawy pasują do choroby o nazwie parwowiroza.
Będę bardzo wdzięczna za rady.

Posted

A jak wyglądały ataki epileptyczne wcześniej, gdy zdiagnozowano padaczkę? Te objawy, które opisałaś wskazywać mogą na tzw ataki epilepsji minor. W przebiegu takiego małego ataku padaczkowego rzadko następuje utrata przytomności – jeżeli już wystąpi, to szybko przemija. Drgawki na ogół nie występują, może pojawić się nieznaczne pobudzenie ruchowe pewnych części ciała, towarzyszy temu ból. W stanie ponapadowym występuje zwykle, choć nie zawsze tzw. „objaw psychomotoryczny” – zwierzę jest zaniepokojone, ucieka, oddaje mocz w zaskakujących właściciela miejscach.
Ale oczywiście udaj się do veta, który opiekuje się twoim psem, by dokładnie go zbadał..i tylko wtedy będzie można postawić trafną diagnozę. A jeśli chodzi o parwo..jeśli pies był szczepiony..to raczej wyklucz ją z kręgu potencjalnych rozpoznań. Pozdrawiam..i daj znać co wet zdiagnozuje :)