BooBC Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Gazuś napisał(a):Zdaje mi sie ze takie przepisywanie jest niezgodne z prawem autorskim? Lepiej coś samemu napisac. Hmmm ..... a cytowanie ?!? ;) Można wziąść to pod uwagę w ten sposób ... zacytuję fragment .... komuś się spodoba i kupi książke .... reklama ;) :eviltong: ;) Quote
tylko psy Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 cześć Evel ciesze się, że Ty też chcesz być Junior Handlerem, mam nadzieję, że na jakiejś wystawie się spotkamy :) Nie przejmuj się figurami (mam nadzieję że ktoś Cię ich wszystkich nauczy) tak jak napisała Agasia najważniejsze jest, żeby nie zasłonić psa, mieć z nim dobry kontakt i uśmiech na twarzy :Cool!: Quote
EveL_ Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 palma napisał(a):Tyle tu nowicjuszy (ja też ;) ) może starszacy zrobiś jakiś mały kursik ;) Obrazki z opisem do tych trudniejszych figur ;) :eviltong: ;) I na 1 stronke wklejać .... wyszedłby powolutku (lub szybciutko) słowniczek Junior handlera .... jeśli pomysł się podoba mogę przepisać wstęp dla JH-era z książki "tajemnice wystaw psów" ... np. nie wiedziałm że przed figurą robi się postawę :oops: :-o :oops: Pozdrawiam Karolina & Boogie Palma, myślę, że to świetny pomysł. Gdy zaczęłam zagłębiać się w JH bardzo zdziwiłam się, że nigdzie nie ma opisanych figur, skoro to takie ważne :shake: I każdy chcąc się ich nauczyć musi pobierać lekcje u junior handlerów. Taki poradnik napewno pomógłby wielu osobom ;) Quote
karolayna Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 EveL napisał(a):Palma, myślę, że to świetny pomysł. Gdy zaczęłam zagłębiać się w JH bardzo zdziwiłam się, że nigdzie nie ma opisanych figur, skoro to takie ważne :shake: I każdy chcąc się ich nauczyć musi pobierać lekcje u junior handlerów. Taki poradnik napewno pomógłby wielu osobom ;) W kazdym katalogu z wystaw w Nowym Dworze Mazowieckim(Legionowo) są opisane i narysowane figury :) przynajmniej ja miałam, bylam tam 2 razy i w obu katalogach byly :). Jezeli uda mi sie zeskanowac to moge podesłać jeżeli ktoś byłby zainteresowany Quote
EveL_ Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Ja mam tego pecha, że mi się nigdy nie trafiają w katalogach :shake: Jeśli ktoś będzie miał ten skan to prosiłabym na bernusia@autograf.pl ;) Quote
Asiaczek Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 No, pieknie! Teraz to już tylko ćwiczyć!!! pzdr. Quote
EveL_ Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Uj, gdybym coś z tego rozumiała :evil_lol: Quote
EveL_ Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Eee tam się nie da :D Ja ósemki nauczyłam się z tego schematu: (ktoś dawał go parenaście stron temu) A jednak da się prościej :D Ma ktoś może jeszcze takie kolorowe schematy innych figur nie sprawiające, że człowiek się odrazu totalnie zniechęca jak na nie patrzy? :D Quote
Folka Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 cos tam z tego zrozumiałam ;) to ja mam pytanie : kiedy moge wystartowac w jh ? mam juz 15 latek ;) obejrze sobie wystawe a pozniej co ? skad mam wziasc psa ? i jak bym chciała wystartowac to w debiucie musze umiec wszystke figury ? Quote
EveL_ Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Folka napisał(a):cos tam z tego zrozumiałam ;) to ja mam pytanie : kiedy moge wystartowac w jh ? mam juz 15 latek ;) obejrze sobie wystawe a pozniej co ? skad mam wziasc psa ? i jak bym chciała wystartowac to w debiucie musze umiec wszystke figury ? W jh możesz startować do 18 rż. A psa bierzesz albo swojego albo pożyczasz ;) Nawet od przypadkowej osoby zaczepionej 5 minut przed sędziowaniem ;) pzdr. ;) Quote
Folka Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 a co z figurami ? a jak wezme psa i nie bede wiedziała jak go wystawic ? to chyba bede musiała troche posciagac od innych ;) a jak to jest z tym "pozyczaniem psow" ? Quote
paulinka13 Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 wypróbowałam na sobie: hodowcy i wystawcy chętnie pożyczają psiaki. najlepiej poobserwuj tych bardziej doswiadczonych, poćwicz figury, nawet 'na sucho'. Pamiętam jak Asta kazała mi biegać trójkąt ;) Quote
Neiven Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 sie nie martw, je tez niedawno mialam swoj 1 start. Zadali mi te figury, ktorych nie umiałam, wiec teraz juz wiem o co chodzi... Nie stresuj sie, ja podchodze do tego na dużym luzie (zeby nie powiedziec ze to troche olewam). Bedzie dobrze, kiedy zamierzasz iść 1 raz? Quote
Folka Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 oj niewiem ;) najpierw musze sie bardziej w to "zagłebic" ;) Quote
tylko psy Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Folka napisał(a):a co z figurami ? a jak wezme psa i nie bede wiedziała jak go wystawic ? to chyba bede musiała troche posciagac od innych a jak to jest z tym "pozyczaniem psow" ? pożyczanie psów nie jest trudne, obserwujesz sobie psy (daną rase)podchodzisz sobie do jakiejś soby i pytasz czy mogłagyś wystawić pieska w konkurencji młody prezenter o godzinie ...(np.13:00)właściciel Ci odpowiada TAK , NIE (lub ON Z TOBĄ NIE PÓJDZIE) jeśli powieNIE to sukasz dalej, a jeżeli TAK to zapytaj się jak ma na imię, i czy mogłabyś z nim zrobić dla ćwiczena literkę(np.I), żeby sprawdzić czy z Tobą pójdzie. Zaschęcasz psiaka smakołykiem i robisz z nim dowolną figurę. Następnie umawiasz sie z właścicielem ze przyjdziesz po pieska o godzinie... (np.12:55), potem idziesz się zgłosić na konkurs i podajesz imie psa i PKR.(wszystko jest w katalogu).NO I STARTUJESZ[nawet jeśli właściciel powie że "mój piesek pojdzie tylko ze mną" czy coś w tym stylu to mimo wszystko spróbuj zrobić jakąś figurę, zeby się upewnić czy naprawde z Tobą nie pójdzie]MAM NADZIEJE ZE WSZYSTKO ZROZUMIAŁAŚ Quote
tylko psy Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Evel najłatwiej będzie się nauczyć figur, gdy ktoś Ci je pokaże. na wystawach na których będziesz mogła być popytaj się junior handlerów czy mogliby Ci pokazać jak wykonuje się podstawowe figury, zawsze lepiej zobaczyć niż usłyszeć jak sie coś robi Quote
Guest Reyes Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Zaschęcasz psiaka smakołykiem i robisz z nim dowolną figurę. Najpierw się zapytaj czy możesz mu to dawać :-) Nie każdy chce psa uczyć wystawiania na jedzienie... nawet jeśli właściciel powie że "mój piesek pojdzie tylko ze mną" A mnie doświadczenie mówi że odpuścić trzeba w takich sytuacjach :) Niektórzy niechcą odmówić wprost. Podziękuj i szukaj dalej :). Co to tekstu ja proponuje podejść - przywitać się,przedstawić i powiedzieć że szuka się psa do konkursu młodego prezętera i zapytać czy niezna kogoś kto mógłby porzyczyć - taka forma jest mniej wprost. Quote
tylko psy Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 [quote name='Reyes']Najpierw się zapytaj czy możesz mu to dawać :-) Nie każdy chce psa uczyć wystawiania na jedzienie... A mnie doświadczenie mówi że odpuścić trzeba w takich sytuacjach :) Niektórzy niechcą odmówić wprost. Podziękuj i szukaj dalej :). Co to tekstu ja proponuje podejść - przywitać się,przedstawić i powiedzieć że szuka się psa do konkursu młodego prezętera i zapytać czy niezna kogoś kto mógłby porzyczyć - taka forma jest mniej wprost. ze smakołykami masz racje, zapomnialam napisac:roll: reyes nie miałam na myśli takie go zgrzytliwego tonu, (że pies nie pójdzie) tylko coś w rodzaju "bardzo chętnie dałabym/dałbym Ci pieska, ale nie wiem, czy bedzie Cię słuchał" Moim zdaniem pytanie się wprost o pożyczenie psa jest lepsze, gdyż osoba zapytana wie o co chodzi i nie musi się niczego domyślać. Ja zawsze pytam się wprost, a właściciele psów (jeśli tylko mogą) bardzo chętnie pożyczają psy.;) Quote
Gazuś Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Ja też uważam, że wprost jets lepiej zapytać. Oczywiście podejść, "Dzień Dobry", przedstawić się, powiedzieć o co chodzi (że sie poszukuje psiaka) dodatkowo kilka słów dlaczego TA rasa... Jak ktoś mówi "nie" to nie - odpuścić. Quote
Guest Reyes Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 No ale wiesz jak sie pyta wprost to można cos niemiłego usłyszeć :roll: * Ja wole tak mniej wprost ... Łatwiej jak ktos jest na swojego psa przeczulony (Znajomej udało sie usłyszeć tekst w stylu 'nie dam bo niewiem co mu będziesz robić ' :diabloti: ) Quote
Gazuś Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Heh, to już raczej pojedynczy przypadek :lol: Quote
Recommended Posts