Olynda Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Moze ma ktos jakies fajne zdjecia np. sowje jak wystawia na MP czy na zwykłym ringu chętnie obejze a wy ? :razz::cool3: kocham oglądać zdjecia :loveu::loveu::diabloti: Quote
paulinka13 Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Ola - ja mam troszke,ale brak umiejętności wstawiania ich na forum robi swoje ;) Palma - koniec tematu...? Quote
tylko psy Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Palmo nie mogę pojąć dlaczego z wszystkimi się tak kłócisz?! Kilka stron wcześniej napisalam pytanie dotyczace osiągnięć prezenterów, bo myślałam, że w ten sposób przestaniecie się sprzeczać, ale jak widzę to nieskutkuje, więc proszę przełużcie te docinki sobie gdzieś indziej. To naprawdę jest niemiłe dla forumowiczów. I uwież mi, że na pewno na tym wątku nie chodzi o kłótnie, tylko o to, aby wszyscy młodzi prezenterzy mogli porozmawiać ze sobą na temat tej konkurencji. I czegoś więcej się o niej dowiedzieć, od bardziej doświadczonych handlerów. Więc może zapomnijmy już o tych kłótniach i nie rozpoczynajmy nowych. :dog: Quote
Guest Reyes Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 palma napisał(a): którzy za wystawienie pobierają opłaty więc są napewno dobrzy :) Ojjj niestety z tym czasem różnie bywa :roll: Quote
Gazuś Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 palma napisał(a): Doświadczonych handlerów znam i to takich którzy za wystawienie pobierają opłaty więc są napewno dobrzy :) Hm, nie jestem pewna, czy to znaczy że "napewno" są dobrzy ;) Można wiedziec o jakich handlerach mówisz? ;) Ktoś z dgm? Quote
Olynda Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Tylko Psy - Masz racje mam nadzieje ze zapomnimy ja sie postaram:razz: paulinka13 noi gdzie te fotki - tylu zdolnych prezenterów i żadnych fotek ? niewieże ;) Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 :look3: :look3: :look3: Który :eviltong: :lol: :eviltong: Z filmikami miałam ostatnio problemy :eviltong: :cool3: :eviltong: KTO CHĘTNY NA FILMIK DOG DANCE Z WDS !!! Tak na rozluźnienie atmosfery [quote name='Doświadczonych handlerów znam i to takich którzy za wystawienie pobierają opłaty więc są napewno dobrzy :smile:[/quote'] Zwracam honor, niezawsze tak jest :eviltong: :lol: :eviltong: Ale ta pani była świetna ..... chodzi o panią z hodowli goldenów z głębi serca => mam nadzieję że mogę napisać :oops: Niestety nie jest ta pani uzytkowniczką forum dogomania :-( :-( :-( Quote
tylko psy Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 '' :look3: :look3: :look3: Który :eviltong: :lol: :eviltong: Z filmikami miałam ostatnio problemy :eviltong: :cool3: :eviltong: '' wszystkie:lol: Quote
Gazuś Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 palma napisał(a): Ale ta pani była świetna ..... chodzi o panią z hodowli goldenów z głębi serca => mam nadzieję że mogę napisać :oops: Niestety nie jest ta pani uzytkowniczką forum dogomania :-( :-( :-( Tak, Wiem o kogo chodzi. Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Prawda że pięknie wystawia :loveu: :loveu: :loveu: Jak jamniczek nie chciał iść to się obróciła i go zawołała zachęciła ..... i szczęśliwy szedł dalej => on nie chciał iść na honorowym .... w przeciwieństwie to Boogie która ciągneła do psów jak wariatka :eviltong: :evil_lol: :eviltong: Quote
Gazuś Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 palma napisał(a):Prawda że pięknie wystawia :loveu: :loveu: :loveu: Jak jamniczek nie chciał iść to się obróciła i go zawołała zachęciła ..... i szczęśliwy szedł dalej => on nie chciał iść na honorowym .... w przeciwieństwie to Boogie która ciągneła do psów jak wariatka :eviltong: :evil_lol: :eviltong: Z tego co wiem ta Pani nie wystawiała zbyt wielu psiaków? Miałam okazje widzieć Jej pracę z Larym Amarad w Gdańsku, w tym roku. ;) Hmm, a to, że się psa zachęca do pracy, to chyba normalne? Dużo psów ma takie "fochy", wymaga zachęcenia/cmoknięcia, podrapania pod brodą i idą dalej, bez oporu. Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Tak ale robiła to z taką gracją ..... Zapraszam na chat ;) http://www.chat-dogomaniakow.prv.pl/ Quote
$andwich Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Ja rzadko udzielam się w tym temacie, ale nie wytrzymałam:eviltong:. Tylko nie odbierajcie tego jako osobiste wycieczki, ja chcę wyrazić swoje zdanie na temat wcześniejszej dyskusji i tyle. Jeśli chodzi o pieski na MP, to nie zgadzam się, że wzięcie psa idealnie wyuczonego jest pójściem na łatwiznę. Taki pies może się przepięknie wystawiać ze swoim właścicielem, ale z obcą osobą różnie to bywa. Ja miałam raz w konkursie sunie, która cudnie się wystawia, ale ja musiałam troszkę popracować, żeby mi w pełni zaufała. Uważcie, że to wcale nie rozwija? A ja uważam, że nawet bardziej niż start z własnym psem, bo po swoim pupilku każdy wie czego się może spodziewać, łatwiej mu nad nim zapanować itp. Ja mam psa bez rodowodu, ale wyuczyłam go pozycji wystawowej perfekcyjnie i nie jest nam potrzeba żadna smycz ani smakołyki (a jak fajnie i łatwo się zdjęcia pozowane robi:razz:), bo Koral wystawia się na "wolną stopę" (byłam z nim na wystawach i miałam okazję sprawdzić go w "terenie"). Koralcio jest wyuczony stania w pozycji, ale ładnie pokaże się tylko ze mną! Mistrzostwo dla tego, komu uda się zyskać jego zaufanie. I to jest dopiero sprawdzenie swoich umiejętności, bo handling to nie tylko pobieganie z psem po ringu, ustawienie go do opisu i już, to współpraca z psem, nawiązanie dobrego kontaktu z nim. Ale nie przeszkadza mi w żadnym wypadku, jeśli ktoś do konkursu bierze swojego psa. Chociaż uważam, że występ z obcym psem daje wiele więcej emocji;). A co do trzymania psa u siebie i treningi z nim - fajnie, ale nie każdy ma możliwości na to (brak czasu, rodzina, małe mieszkanie itp). Ja zazwyczaj staram się poznać psa, którego mam wystawiać, często jeżdżę po Polsce do hodowców, żeby ćwiczyć z psiakami, poznać je. Ale zdarzyło się kilka razy, że zostałam "złapana" na kilka minut przed oceną psa, żebym go wystawiła. I co mam zrobić? Pewnie, że się zgadzam! Bo co w tym złego? I naprawdę nie rozumiem tych Waszych kłótni, bo nie warto tracić czasu i energii na bezsensowne sprzeczki. Weźcie lepiej psiaki na spacer, będzie więcej pożytku;). Quote
Gazuś Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 $andwich napisał(a): I naprawdę nie rozumiem tych Waszych kłótni, bo nie warto tracić czasu i energii na bezsensowne sprzeczki. Weźcie lepiej psiaki na spacer, będzie więcej pożytku;). Ha! My byliśmy :D I mamy z tego super -Docową - Sesję zdjęciową ;) O naszym stanie PO sesji nie wspominam - ja podziobana cała przez krzaki róż, pies... Wanna się kłaniała ;) A co do Twojej wypowiedzi na temat MP - właściwie to samo pisąłam, więc podpisuję się obydwiema rękami ;) Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 ''Koralcio jest wyuczony stania w pozycji, ale ładnie pokaże się tylko ze mną!'' Dokładnie tak samo jak Boogie A co do wystawiania nie mów że jakbyś miała możliwość to byś nie wystawiła swojego Co do pieska ... ten w avie to twój ?!? Jeśli tak to jedź na wystawę kundelków bo jest przesłodkia a dotegu potrafi sie pokazywać :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Gazuś Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 [quote name='palma']' A co do wystawiania nie mów że jakbyś miała możliwość to byś nie wystawiła swojego Mój pies jest wyuczony stania, tak że raczej nawet nie przestawi chociażby łapy, ze mną doskonale biega, jest uwazny, wpatrzony, tak jak pisałam - nie ma dla nas znaczenia nawet czy mam ringówkę, albo to, czy otaczają nas psy. Doc nie zwraca na nie uwagi. Jednak nie mam zamiaru pokazywać go na MP - nie widze w tym nic dziwnego. Doskonale znam tego psa, niczym mnie nie zaskoczy, wiem co na niego działa, co zrobić zeby się dobrze zaprezentował, zrobił wszytsko jak trzeba. Skoro pójde na MP to po to, żeby się czegoś nauczyć (tzn nauczyć się pracy z jakimś psem) bez szkód dla niego (tzn jeśli popełnie błąd, szkoda odniose ja, a nie ocena psa) - MP z moim psem nie miało by dla mnie sensu edukacyjnego itp. Czyli dla mnie straciłoby sens w ogóle ;), przy wielu ystępach ringowych z Docem miałam w opisie "doskonale prezentowany"/"bdb prowadzony" - nie potrzebuje sprawdzac tego w MP, wole "pożyczyć" jakąs zrozumienineresującą mnie, trudniejsza rasę i uczyć się, uczyć ;) ;) To, że poznałambym psa dopiero na wystawie jest dodatkową trudnością - trzba w mig zdobyć jego zaufanie, sprawić, żeby pies się uśmiechnął, oraz znaleśc jakąś nitkę ia ;) Takie jest moje zdanie. Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 No ja nie powiem że wiem jak Boogie zachowuje się na ringu => jedna wystawa to za mało .... raz wystawię ją na MP napewno .... aby wiedzieć czy idzie nam wmiare Jeśli chcesz mogę dac Boogie w Szczecinie na MP :) Quote
BooBC Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Jeżeli sama nie będę wystawiała w Szczecinie :eviltong: ;) :eviltong: Quote
$andwich Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Czy bym brała swojego psa do konkursu? Czasami pewnie by się zdarzyło, ale wolę "pouczyć się" innej rasy, bo wiadomo, że nie zrobię tego na "zwykłym" ringu, bo takie eksperymenty mogłyby się kiepsko skończyć:eviltong:. MP daje właśnie możliwość pokazania się na ringu z nową rasą. Ja miałam w tym roku sposobność startować w konkursie za każdym razem z tym samym psem, z którym potrafiłam się dogadać, ale nie poszłam na to, bo wolałam się sprawdzić z innymi psami;). Dziękuję za miłe słowa w stosunku do Korala;). Na wystawy kundelków się nie wybieramy, bo Koralik nie przepada za takimi imprezami (byłam z nim na wystawie i widziałam, że zadowolony nie był, więc zaraz po ocenie collaków wróciliśmy do domu). Ten pies ma typowo wiejskie upodobania i już więcej go tym męczyć nie będę;). Quote
paulinka13 Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Kasiu, wiem ze to temat o JH, ale tak dla rozladowania emocji moglabys wrzusic nam jakąś fotkę Doca? proooosze ;) jak powiecie mi krok po kroku co mam zrobic, zeby fotki dodac to dodam ;) Quote
Asta Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Witam wszystkich bardzo miło ponownie po bardzo długiej przerwie. Cóż, bardzo wiele się wydarzyło od tego czasu, między innymi WDS: gratuluje zwycięzcom i wszystkim co wkładali w serce, żeby zaprezentować jak najlepiej psa i po częście siebie. Mnie nie było, ale lepiej nie będe o tym opowiadac, bo aż mi wstyd o tym mówić... Mój pies także potrafi ustawić się sam, ale częściej potrzebuje małej pomocy. Niestety psy tez czasami miewaja humory i nie zawsze bylo tak pieknie i kolorowo, ale oczywiscie sie nie wsciekalam, ze pies mi sie niechce ustwic, jest zdegustowany itd... Po prostu staralam sie go zachecic do wspolpracy, po prostu ze to jest dobra zabawa. Co do obcych osob to roznie z nim bywa... Jest to uparta bestia, na pierwszej naszej zamianie nie bylo za ciekawie. Wyrywal sie drugiej osobie i wyrywal sie do mnie, ale pozniej ze tak sie wypowiem "wiedzial co robic" i zrozumial ze niechcem go zostawic, bo tak to na pierwszej wystawie odebral. Ja osobiscie dopiero powroce do tej zabawy jakos w 2008 roku, moze uda mi sie wczesniej, zobaczymy... Ale zycze wszystkim zdobywania licznych sukcesow, uczenia sie na wlasnych bledach i zdobywania wiedzy oraz umiejetnosci, ktore w handlingu niezbedne oraz podejscia do zwierzat, bo nie kazdy potrafi z psem sie dogadac. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts