Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gratulacje dla wszystkich...
Wspaniale Rafal konczy swoja kariere w JH, moim zdaniem nalezalo mu sie. Co do finalow w niedziele... z Polski dostala sie rowniez Zosia Wojcik i Ola (nazwiska nie pamietam) z borzojem.
A reprezentantem Polski byla oczywiscie Agnieszka Malecka

Co do sedziowania JH mam spore watpliwosci... Agnieszka Malecka zrobila wszystko perfekcyjnie (jak zawsze zreszta) a nie przeszla pierwszych eliminacji...
ale to nie ja jestem sedzia :)
Gratulacje dla wszystkich jeszcze raz

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asiaczek napisał(a):
Czy ta ziewczynka z lewej strony została Zwycięzcą?
Obok klęczy Sheltia12, tak?
Pzr.

Od lewej:

I miejsce Romy Raeymakers, Reprezentantka MONAKO wraz z Greyhoundem Brane At Sobers Epic

III miejsce Anna Kulawiak, POLSKA wraz z owczarkiem szetlandzkim Enya Strażnica Kaszebstwa

II miejsce Judith Freudenberg, NIEMCY wraz z Mopsem Gua-hui A Midsommar Dream

Doszłam po spisie danych w katalogu... Chociaż nie jestem pewna 1 miejsca, czy napewno dane sie zgadzają.

Teraz zdjęcia nie chcą mi się załadowa na fotosika, więc póżniej dam.

Pozdrawiam,
Ania

Posted

Siwy16 napisał(a):

A reprezentantem Polski byla oczywiscie Agnieszka Malecka

Co do sedziowania JH mam spore watpliwosci... Agnieszka Malecka zrobila wszystko perfekcyjnie (jak zawsze zreszta) a nie przeszla pierwszych eliminacji...
ale to nie ja jestem sedzia :)

moim zdaniem ocenianie swiatowej czolowki MP na podstawie wykonania literki "I" jest smieszne. To jasne i oczywiste, ze nikt nie zrobi zadnego bledu, a wyboru sedzina dokonuje jedynie wedlug wlasnego "widzimisie", no i to zaden show dla publicznosci... Jeszcze zastanawia mnie to, ze nie wszyscy mlodzi prezenterzy przed wykonaniem figury ustawiali psa, a do 10-tki weszli i ci co ustawiali i ci co nie ustawiali...

Posted

zosia. napisał(a):
moim zdaniem ocenianie swiatowej czolowki MP na podstawie wykonania literki "I" jest smieszne. To jasne i oczywiste, ze nikt nie zrobi zadnego bledu, a wyboru sedzina dokonuje jedynie wedlug wlasnego "widzimisie", no i to zaden show dla publicznosci... Jeszcze zastanawia mnie to, ze nie wszyscy mlodzi prezenterzy przed wykonaniem figury ustawiali psa, a do 10-tki weszli i ci co ustawiali i ci co nie ustawiali...

Bo w Niemczech niekoniecznie trzeba ustawiac psa... tak sie przyjelo... pamiętam jak Elke Pepper nie chciala zeby ustawiac, co dla wszystkich bylo szokiem... po prostu raz prezentuje sie psa w statyce i starczy.

To twój seter? Naprawde piękny, z resztą też pieknie prezentowany :smile:

Dziękuje w imieniu Lorda, to nie moj pies - jest to American Boy z Arislandu :) Niestety nie chodzil mi najlepiej na finalach niedzielnych, a wiadomo ze duzy zbuntowany pies to ciezko orzech na JH

Posted

czyli nie oceniala ani na zasadach poslkich ani na niemieckich. kiedys w chorzowie wlasnie sedziowal niemiec i nie chcial zeby psa ustawiac, ci co utawiali niczego nie zajeli. a swoja droga figure mogla zadac trudniejsza... bo na jakiej podstawie oceniala kto byl lepszy?

Posted

zosia. napisał(a):
czyli nie oceniala ani na zasadach poslkich ani na niemieckich. kiedys w chorzowie wlasnie sedziowal niemiec i nie chcial zeby psa ustawiac, ci co utawiali niczego nie zajeli. a swoja droga figure mogla zadac trudniejsza... bo na jakiej podstawie oceniala kto byl lepszy?

Moim zdaniem sztuka handlingu nie tkwi w wymyslnych figurach... ale fakt faktem ze finaly byly tylko na zasadzie upodoban sedziny, bo jasne bylo ze kazdy zrobi wszystko poprawnie ;)

Posted

Alez ja nie mowie, ze jak ktos umie technicznie dobrze zrobic "ósemkę" to jest od razu dobrym handlerem. na "dobry handling" sklada sie duzo wiecej rzeczy niz "wykute" na pamiec schematy figur.

Posted

Gratulacji dla wszystkich dzieciaczkow!

Mozna bylo oko nacieszyc :loveu::loveu::loveu:
Agasia prosze cie pochamuj sie troche z krytyka innych i złosliwościami.:shake:Na poprzedniej stronie post zaprzecza sam sobie na tej stronie.niektorzy dobre prezenterzy nie dostali sie do finału i co twoim zdaniem nie sa dobre?!

Posted

lonko ja nikogo nie krytykuje, ale dziwie się, że osoby powszechnie wygrywające MP na wystawach międzynarodowe, uchodzące za symbol naszego JH nie stanely w koncowych rozgrywakch..

A wcale nie uwazam ze niektore osoby nie sa dobre, wrecz przeciwnie, dla niektorych miejsce w finale z chęcia sama bym odstąpila bo im sie nalezy!

Posted

Agasia napisał(a):
lonko ja nikogo nie krytykuje, ale dziwie się, że osoby powszechnie wygrywające MP na wystawach międzynarodowe, uchodzące za symbol naszego JH nie stanely w koncowych rozgrywakch..
Agasiu ogladałam w niedziele JH i powiem ci ze nie bardzo wiem czym sie kierowała sedzina w tych wyborach.:roll:chyba na zasadzie loterii.Ale na to pytanie tylko sędzia może odpowiedziec.

Posted

lonka napisał(a):
Agasiu ogladałam w niedziele JH i powiem ci ze nie bardzo wiem czym sie kierowała sedzina w tych wyborach.:roll:chyba na zasadzie loterii.Ale na to pytanie tylko sędzia może odpowiedziec.

Zgodze sie tu w 100% byla to kompletna loteria, większośc osob startujących tam byla bardzo dobra, a więc o wyborze powinny zadecydowac jakieś większe porownania miedzy tymi osobami, sędzina jednak posedziowala szybko, sprawnie kierując sie wlasnymi wartosciami i gustem.. ale sędzina jest sędzina i decyzje nalezy uszanowac bo mysle ze tam nie bylo gorszych i lepszych

Posted

sheltia12 napisał(a):
Od lewej:

I miejsce Romy Raeymakers, Reprezentantka MONAKO wraz z Greyhoundem Brane At Sobers Epic

III miejsce Anna Kulawiak, POLSKA wraz z owczarkiem szetlandzkim Enya Strażnica Kaszebstwa

II miejsce Judith Freudenberg, NIEMCY wraz z Mopsem Gua-hui A Midsommar Dream

Doszłam po spisie danych w katalogu... Chociaż nie jestem pewna 1 miejsca, czy napewno dane sie zgadzają.

Teraz zdjęcia nie chcą mi się załadowa na fotosika, więc póżniej dam.

Pozdrawiam,
Ania

Qurczę, mi ten greyhound wygląda na whippeta!:lol:
Pzdr.

Posted

Kochane - uwaga śliski temat . Z jednej strony piszecie, że "wygrywało się na zasadzie loterii" (nie wiem jak było, nie widziałam ) ale zapominacie, że nasza koleżanka, która przyniosła Polsce dumę - czyta to i tym samym sprawiacie Ani przykrość. Kto miał stanąć na lokacie stanął :roll:

Posted

Reyes napisał(a):
Kochane - uwaga śliski temat . Z jednej strony piszecie, że "wygrywało się na zasadzie loterii" (nie wiem jak było, nie widziałam ) ale zapominacie, że nasza koleżanka, która przyniosła Polsce dumę - czyta to i tym samym sprawiacie Ani przykrość. Kto miał stanąć na lokacie stanął :roll:
Rejes czytaj uważnie.Nie chodzi o wygrana a tylko o wybory do ćwierć finału i piłfinału.

Posted

Reyes napisał(a):

Myślę, że nawet jeśli to Ani nie powinno być przykro - dostala tytul v-ce mistrza świata u niemieckiej sędziny na wystawie światowej - chyba to mówi samo za siebie! Napewno przypadkowe osoby w takich konkurencjach na pudle nie stają :) Pozostale dziewczyny ktore zajęły lokate to powszechnie znane w całej Europie młode handlerki słynące z wygrywania na takich typu wystawach, Ania wcale od nich nie odstawala!

Posted

Mojm zdaniem to jest troche że tak powiem nie FAIR... bo kazdy sędzia/sędzina ocenia inaczej i jak ogladałam w szczecinie MP to aż sie pogubiłaam mojm zdaniem powinien wygrać zupełnie inny pies no ale cóż to tylko odczucia widza... :roll::eviltong:

super fotki mi na fotkach palmy podobala się parka - dziewczyna wiek ok. 15-17 lat z borzojem albo chartem niewiem co to było :P :crazyeye:
bardzo łądnie ze soba wyglądali i nawet na zdjeciach widac jak oboje maja zgrabne i zgrane ruchu :)
świetna:)

no ola nasza weteranka :evil_lol: pokazała rózwnież klase - podziwiam podziwiam !!!

Posted

Olcia&Tasha tu się nie ocenia psa, a więc jak pies inny powinien wygrać, inny prezenter może. Pies może być championem wielokrotnym medalistą, ale źle wystawiony odpadnie.
Co do foty to obie dziewczyny mają borzoje, ale po zdjęciach niewidać gracji jaką naprawdę pokazała ta dziewczyna. Tylko że ona mniejszą uwagą skupiała na psie, a większą na sobie, aby prosto biec :eviltong: a przy wymienie (pies jej nie znał) został w tyle i spojrzała gdy ringówka się ''zacieła''.

No wiesz każdy ma inny gust, sędzinie na honorowym też bardziej przypadły do gustu bobtaile, ale tu ocenia się LUDZI a nie psy!

Posted

Trafna UWAGA palma no przeciez ze chodzi mi o psa ale mówiąc inny pies mialam na mysli inna para - człowiek + pies bo wkońcu tworzą zespół :)
mi i tak najbardziej podobala sie ta dziewczyna oczywiscie na zywo napewno wygladało to bardziej efektownie !!! :loveu::evil_lol:

Posted

zosia. napisał(a):

I tutaj sie z Toba nie zgodze i bede tego bronil....
Jezeli uwazasz ze literka I jest smieszna, latwe i w ogole to jestes w wielki, bardzo wielkim bledzie!
JH ma przygotowywac mlodych ludzi do zawodowego prezentowania psa, a czy na ringu ocen sedzia prosi Cie o zrobienie z pieskiem 8?! Nie! W wiekszosci ras jest zadawana literka I, zeby zobaczyc jak pies wyglada z przodu i z tylu!
Wielu ludziom (tak jak Tobie) wydaje sie ze literka I jest najlatwiejsza, ze zadawanie jej jest smieszne itp itd. Ale to wlasnie doswiadczeni sedziowie, znajacy sie na ocenianiu zadawali literke I! (np. p. Witkowska)
To nie jest tylko przebiegniecie sobie w jedna i druga strone...
Jezeli ogladalas finaly, to sama widzialas, ze wlasnie z literka I wiele Mlodych Prezenterow sobie nie radzilo, powtarzali ewolucje, a przeciez robili to (prawdopodobnie) z swoim psem (na pewno znali go dluzej niz podczas zamiany).
Jezeli dalej uwazasz ze literka I jest smieszna, latwa i w ogole, to postaram sie Tobie jeszcze bardziej uargumentowac iz jestes w bledzie...

Pozdrawiam :)

Posted

Tu jest jeszcze jeden kruczek – jak już napisano w każdym kraju panuje hmmm… ujmijmy to ‘zwyczajowa interpretacja regulaminu’. Niektórzy do niektórych figur nie zmieniają ręki, inni jak napisano nie ustawiają psa przed ewolucjami. Gdyby zadać bardziej rozwiniętą figurę- wygrałby ten kto zrobiłby ją tak jak przyzwyczajony jest sędzia : ale inni też by zrobili dobrze tylko tak jak robi się u nich. To się mija z celem – przyznacie. A zadanie figury z życia wziętej, którą można robić i ze zmianą i bez zmiany (do póki nie jest „równoległa” przynajmniej) i która daje małe pole do interpretacji a pokazuje „w realu" kto jak czuje psa – jak napisał Siwy – jest dokładnie tym co powinno na MŚ być . Przynajmniej ja tak sądzę