Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Reyes napisał(a):
Wyniki z KWPR Zabrze
Gr. mlodsza
1.) Ola przewaznie z Borzojem (bliższych danych nieznam )
dalej niewiem
Gr. Starsza
1.) Rafał Zieliński z chartem
2.) Przemek Walczak z Beaglem
3.) Czeszka z OA
4.) Danuta Ożarowska z Spanielem
5.) Renata Pietruszka z Terrierem
Zula jeszcze raz więlkie dzięki za udostępnienie psiaka : naprawde świetnie go ułorzyłaś :loveu:

Gratuluję zwycięzcom:multi:

Reyes, nie ma za co. Dobrze sobie z nim poradziłaś chociaż tego dnia był niezbyt chętny do współpracy na ringu:evil_lol:

Mam kilka fotek z JH w Zabrzu, ale wstawię później...

Posted

A ja parę razy obserwowałam Olę z borzojem "na żywo" i mam obiekcje co do Jej umiejętności postępowania z obcymi psami. Z borzojem - OK. Ale przy zamianie psów, to moje zdanie, Ola sobie nie radzi... A może miałam pecha i tylko w takich sytuacjach Ją widziałam...?
Podkreślam - to moje zdanie.
Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
A ja parę razy obserwowałam Olę z borzojem "na żywo" i mam obiekcje co do Jej umiejętności postępowania z obcymi psami. Z borzojem - OK. Ale przy zamianie psów, to moje zdanie, Ola sobie nie radzi... A może miałam pecha i tylko w takich sytuacjach Ją widziałam...?
Podkreślam - to moje zdanie.
Pzdr.

Pewnie, ale Ola jest na tyle mloda dziewczynka ze i tak jej pasja i osiągnięcia są bardzo dobre, szczególnie ze juz teraz posiada wielkie mozliwosci do rozwijania swojego handlingu, miedzynarodowe obsady, goscina w roznych hodowlach w calej Europie - ma naprawdę wspanialy start, a napewno z roku na rok jej umiejętnosci będa wzrastac!

Posted

Napewno chodziło o INOCHÓD !!
Jest to taki sposób poruszania w kłusie najlepiej widoczny , kiedy ida równocześnie kończyny tego samego boku......... dwie prawe i dwie lewe na przemian, a nie jak zazwyczaj po przekątnej..........
Tak chodzą np. wielbłądy i niektóre kuce fińskie............ u psa zazwyczaj jest to wada !!
Można czasem to wyćwiczyć..........

Posted

Skończyłem! Skończyłem właśnie czytać posty od czasu jak tutaj nie zaglądałem (około miesiąca). Jestem trochę w tyle... ale gratulacje dla wszystkich co wygrywali :) Mam nadzieje, że uda mi sięczęściej zaglądać i więcej pisać...

PS
Właśnie siedze w szkole na nudnych lekcjach programowania strukturalnego... :/ HELP!

Posted

Pies najczescie przechodzi w inochód bo tak mu po prostu wygodniej. W wiekszosc przypadkow jest to wada, jezeli pies w kłusie porusza sie inochodem ( prawa przednia łapa idzie rowno z tylną prawą, zamiast na przemian).

Jezlei psu zadzra sie wpadac w inochod, najlepiej zaczynac biegnac z psem z rownoczesnym podciagnieciem psa do gory, co go wybija z rytmu. Badz sprobowac z poklepaniem w łopatke.
Pies taki czesto tez potrzebuje rozbiegu zanim zacznie sie pokazywac w kłusie dlatego polecam wystawiac tak jak w stanach - czyli przed kazda ewolucja zatoczyc kółeczko z psem obok sedziego ( najlepiej zaobserwowac to na jakims filmie z westminstera gdzie duzo handlerow tak pokazuje psy). Nalezy pamietac ze mamy jak najlepiej pokazac psa, a nie jak najszybciej wiec trzeba to zrobic z odpowiednim spokojem i koncentracją.

Posted

Witam,

a ja chciałam zapytać czy znalazby się ktoś kto w skrócie na wystawie w Kilecach wytłumaczy i pokaże zasady Młodego Prezentera ???

dwie bardzo miłe dziewczyny pragną się uczyć :loveu:

Posted

amstaffka1978 napisał(a):
Nie chodzi mi o innochod tylko o mimochod.Chodzi mi o to ze jak pies biegnie, to jakby zarzucal tylem, tylek psa nie jest w linii prostej.

czyli o tzn. dryf, tak? ze pies idzie normalnie przodem a tyl tak jakby "zarzuca" w prawa lub lewa strone, czyli nie ma rownloeglosci miedzy przednimi a tylnymi konczynami [co szczegolnie jest widoczne przy "tam i spowrotem"]...
jest to wada, ktora generalnie ciezko niwelowac... jest jednak sposob... musisz podpatrzec psa, czy jest tak "przegiety", ze przednie lapy ma delikatnie na prawo, czy na lewo w stos. do tylnich...
i teraz przy robieniu up&down:
- jak pies ma frontowe lapy przesuniete w lewo w stosunku do tylnich - musisz miec go z prawej strony i odwrotnie [pies "odsuwajac sie" od nogi bedzie wyrownywal ruch]...

mam nadzieje, ze to o to chodzilo...

pozdrawiam

Posted

Agasia napisał(a):
Pewnie, ale Ola jest na tyle mloda dziewczynka ze i tak jej pasja i osiągnięcia są bardzo dobre, szczególnie ze juz teraz posiada wielkie mozliwosci do rozwijania swojego handlingu, miedzynarodowe obsady, goscina w roznych hodowlach w calej Europie - ma naprawdę wspanialy start, a napewno z roku na rok jej umiejętnosci będa wzrastac!

i nie zaprzeczam, mam jednak wielkie "ale" co do tego...
uwazam, ze dobry junior handler, powinien umiec poradzic sobie z kazdym psem... i chodzenie na konkurs z jednym jest generalnie... malo rozwijajace... zna sie psa, jego reakcje, zawsze robi to samo, a nie o to w tym chodzi...

i poza tym zauwazylam, ze wielu junior handlerow, jak wygra pare razy, to mysli, ze jest super i nie musi nad soba pracowac... a zawsze jest cos, co mozna dopracowac, nie zapominajcie o tym...

i powodzenia w poznaniu :smile::smile::smile:

Posted

Wiecie może, kto jest na IIIcim miejscu? Bo widzę aussika, ale... Chyba że ma ktoś może większe to zdjęcie? Na którym będzie lepiej widać owczarka?

Posted

enjoyeve napisał(a):
uwazam, ze dobry junior handler, powinien umiec poradzic sobie z kazdym psem... i chodzenie na konkurs z jednym jest generalnie... malo rozwijajace... zna sie psa, jego reakcje, zawsze robi to samo, a nie o to w tym chodzi...

i poza tym zauwazylam, ze wielu junior handlerow, jak wygra pare razy, to mysli, ze jest super i nie musi nad soba pracowac... a zawsze jest cos, co mozna dopracowac, nie zapominajcie o tym...

i powodzenia w poznaniu :smile::smile::smile:

amen;)

no..zobaczymy jak w tym Poznaniu będize..:diabloti:

Posted

LAURA napisał(a):
amen;)

no..zobaczymy jak w tym Poznaniu będize..:diabloti:

psow jest strasznie duzo, stawki niezle...
mam tylko nadzieje, ze organizacja dopisze...

i ze ktos z Polski odegra role w miedzynarodowym finale JH...
my, starzy mlodzi prezenterzy, pokazalismy klase w Poznaniu na europejsciej, wiec nas nie zawiedzcie ;)

tylko denerwuja mnie te niebotyczne oplaty... kiedys ich nie bylo, sie Poznan zapieral, ze nie bedzie... i robia teraz takie, ze sie w glowie nie miesci....

Posted

a tak zmieniajac temat... to uwazam, ze wprowadzenie nowego regulaminu, wedlug ktorego na wystawie w konkursie moga brac udzial tylko dzieci zgloszone wczesniej do katalogu zniszczy ten konkurs...
wiele osob nawet nie wie, czy na dana wystawe pojedzie, czy nie, sie decyduje w ostatniej chwili, albo jak sie zdarzy okazja... i to jest bez sensu...

w takim NDMie np... bylo na klubowce 2 czy 3 mlodych prezenterow... no to konkurencja jak nie wiem [bo nie zgloszonych w katalogu nie przyjmowali]... a i na krajowej niewiele wiecej... :shake:

Posted

enjoyeve napisał(a):
a tak zmieniajac temat... to uwazam, ze wprowadzenie nowego regulaminu, wedlug ktorego na wystawie w konkursie moga brac udzial tylko dzieci zgloszone wczesniej do katalogu zniszczy ten konkurs...
wiele osob nawet nie wie, czy na dana wystawe pojedzie, czy nie, sie decyduje w ostatniej chwili, albo jak sie zdarzy okazja... i to jest bez sensu...

w takim NDMie np... bylo na klubowce 2 czy 3 mlodych prezenterow... no to konkurencja jak nie wiem [bo nie zgloszonych w katalogu nie przyjmowali]... a i na krajowej niewiele wiecej... :shake:

tu się zgadzam w 100%....

A co do...

Rowniez w jakims sensie racja, aczkolwiek przy zamianie psow, najczęściej wychodzi przyslowiowe "szydlo z worka" jak inni radza sobie z innymi psami... i pomimo tego wielu wielu sędziów tej konkurencji daje wygrywać doświadczonym handlerom ktorzy nie radza sobie wogole z innymi psami... ;)