Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Agasia']Asiu zdjęcia bardzo ladne! Ale zdecydowanie za duzo mnie - wstydzioch ze mnie, nie lubie na siebie patrzec :oops: :diabloti:
Specjalnie dostałaś special session, w podziękowaiu za piękne pokazanie Wahzirka.:lol:
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Wstawiam zdjęcia Agasi z WAHZIRI:

Wiem, wiem, sporo Agasi było. Ale nie mogłam się powstrzymać i cykałam foteczki...
Pzdr.

Naprawdę piękny pies, a "powadząca" wyszła całkiem nieźle, widac skupienie na jej twarzy;)
Czy te psy naprawdę nie szczekają?? Słyszałam, że wydają jodłujące dzwięki, nigdy nie słyszałam basenji i jestem ciekawa jak to brzmi ;)

Guest Reyes
Posted

[quote name='Asiaczek']Wstawiam zdjęcia Agasi z WAHZIRI:

.
Boskie zdjęcie ale... przypomniało mi się jak kiedyś 'skupiając sie na psie' ...
trzasłam w drzewo z pełnego biegu :oops:
Co mnie spodkało zrozumiałam po 5 minutach, wstałam po 10 :evil_lol: Dobrze że nikt niewidział...

Posted

Danusia zdarza sie ;) Tez mi sie raz zdarzylo, ale w tym wypadku JH uczy bo trzeba wiedziec kiedy skrecic, czy robi sie rowne odleglosci i od czasu do czasu spojrzec na sedziego :P
A wlasnie czy to jakas roznica w "poprawnosci handlingu" gdy sie patrzy na psa w biegu lub nie.. ;)?

Guest Reyes
Posted

[quote name='Agasia']Danusia zdarza sie ;) Tez mi sie raz zdarzylo, ale w tym wypadku JH uczy bo trzeba wiedziec kiedy skrecic, czy robi sie rowne odleglosci i od czasu do czasu spojrzec na sedziego :P
Ja akurat w parku trenowałam i tak jakoś mi drzewo przed nos wskoczyło

A wlasnie czy to jakas roznica w "poprawnosci handlingu" gdy sie patrzy na psa w biegu lub nie.. ;)?

Na JH pewnie ładniej na Ringu Rasy pewnie wygodniej przynajmniej mi.:)
Pozatym łatwiej kontakt z psem utrzymać, moim zdaniem, jak się nań patrzymy.
Inna sprawa jak niektórzy 'biegną pod psem' zgarbieni jak ja to mówie :roll:

Guest Reyes
Posted

Bywa że ktoś biegnie tak dziwnie zgarbiony, jakby chcial zobaczyć brzuch swojego psa pomiędzy przednimi lapami... Nawet niewiem czy to sie jakoś nazywa ale wygląda nie fajnie...

Posted

Gratulacje Agasia za niedzielny sukces. Naprawde nalezalo sie Tobie. Tym razem mialam troche czasu zeby obejrzec final w poszczegolnych grupach. Myslalam ze przez tyle lat konkurs wedruje na coraz wyzszy poziom. Ale bardzo zaskoczyly mnie niektore zachowania handlerow. Np. reka na plecach co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem w trakcie biegu, albo bieganie w sposob nienaturalny bo nie moge tego inaczej opisac. Badz bieganie do Yorka??:roll: ..to byl chyba york o ile mnie pamiec nie myli. Musze pocwiczyc z jakimis psami co wystawiam ewolucje, moze sie jakis nada na pozyczenie kiedys.

Posted

flashka-g napisał(a):
Gratulacje Agasia za niedzielny sukces. Naprawde nalezalo sie Tobie. Tym razem mialam troche czasu zeby obejrzec final w poszczegolnych grupach. Myslalam ze przez tyle lat konkurs wedruje na coraz wyzszy poziom. Ale bardzo zaskoczyly mnie niektore zachowania handlerow. Np. reka na plecach co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem w trakcie biegu, albo bieganie w sposob nienaturalny bo nie moge tego inaczej opisac. Badz bieganie do Yorka??:roll: ..to byl chyba york o ile mnie pamiec nie myli. Musze pocwiczyc z jakimis psami co wystawiam ewolucje, moze sie jakis nada na pozyczenie kiedys.

Fakt poziom na tej wystawie był dość ubogi... Ogolnie sporo osob zrezygnowało z tego co widzę z MP poczynając od Przemka Walczaka i innych znanych w tej dziedzinie osob. Ja teoretycznie tez, ale z tego co widze... moze sie jakis Cruft trafi :evil_lol::evil_lol:

to byl zart :cool1:

A reka na plecach... stosuje ta "metode" wiele osob, nie rozumiem wogole czego ma ona dotyczyc.. ale u mnie wywoluje ona wiecej smiechu niz "podziwu"... Zresztą "kicania" po ringu lub innych dziwnych ruchów też nie rozumiem. Wiem - każdy chce sie wyrozniac, bo osob robiacych poprawnie glupie figury jest sporo.. ale ja bym szla w innym kierunku ;) I chyba to skutkuje... :)

Posted

Agasia napisał(a):
Fakt poziom na tej wystawie był dość ubogi... Ogolnie sporo osob zrezygnowało z tego co widzę z MP poczynając od Przemka Walczaka i innych znanych w tej dziedzinie osob. Ja teoretycznie tez, ale z tego co widze... moze sie jakis Cruft trafi :evil_lol::evil_lol:

to byl zart :cool1:

A reka na plecach... stosuje ta "metode" wiele osob, nie rozumiem wogole czego ma ona dotyczyc.. ale u mnie wywoluje ona wiecej smiechu niz "podziwu"... Zresztą "kicania" po ringu lub innych dziwnych ruchów też nie rozumiem. Wiem - każdy chce sie wyrozniac, bo osob robiacych poprawnie glupie figury jest sporo.. ale ja bym szla w innym kierunku ;) I chyba to skutkuje... :)

Szczerze?? W tej stawce co byla mialabys duze szanse. Musialabys nauczyc sie jeszcze paru trickow przy roznych rasach. Niestety nie ogladam co wystawe konkursow wiec ciezko mi powiedziec jaki jest poziom prezentowany w ogóle. Ale zeby byc na Crufcie i tam cos zajac.. trzeba miec w sobie to cos:)) Np. Adell bardzo podziwiam i bardzo jej zazdroszcze talentu.

Posted

Ucze sie ucze, pomalu i ze sporymi przerwami (NDM to byla moja 1 wystawa po Poznaniu...) i moze juz nie w MP, bo starzeje sie niemilosniernie, ale w pozniejszym handlingu mam nadzieję nabiore choć odrobinę tego uroku i "czegoś" co ma Adell :) Jest ona w czołowce "moich handlerow"

Posted

Za rok chcemy(ja i moi rodzice) powiekrzyc rodziene o drugiego psa. Mieszkamy w bloku i nasza sunia nie lubi duzych psow wiec zdecydowalismy sie na rase Schipperke.Poza tym odpowiada nam ta rasa tez pod innymi wzgledami. Wybralismy juz hodowle(w sumie to wyboru nie bylo,w polsce jest chyba tylko jedna hodowla tej rasy). Moim marzeniem zawsze bylo wystawianie psa (do tej pory mielismy i mamy same mieszance i kundle). Mam 14lat i kompletny brak wiedzy o handlingu(oprocz tego co widze na wystawach tzw biegania z psam w kolko):oops: . Slyszalam ,ze w Polsce jst fatalny poziom wystawiania psow. Wiec mam pyt.: Co trzeba umiec?? Kiedy zaczac uczyc psa i czego mam uczyc?? Co musze wiedziec o handlingu?:razz:
Oczywiscie juz od dzisiaj zaczynam lekture tego wielostronicowego tematu.
Z gory dzieki za pomoc.;)

Posted

Wiec mam pyt.: Co trzeba umiec?? Kiedy zaczac uczyc psa i czego mam uczyc?? Co musze wiedziec o handlingu?:razz:
Oczywiscie juz od dzisiaj zaczynam lekture tego wielostronicowego tematu.
Z gory dzieki za pomoc.;)[/quote]

Cóż, pro handler to ja nie jestem,a przynajmniej sie za takową nie uważam,ale powiem co wiem;)
Fakt, w Polsce jest mało osób które ładnie prezentują psy,ale SĄ takie osoby:)Ważne jest aby pies Ci ufał,i żebyś Ty ufała psu.Wzajemne rozumienie, czasem nawet gesty które pies wykonuje daja do rozumienia co zrobic by lepiej pokazac psa :) Ale do tego trzeba czasu, wiec na początku naucz psa stać w postawie i biegać na ringówce,przezwyczaj zwierzaczka do "macania",zaglądania w zęby itp.Potem powoli ucz sie figur,pamietaj o dokładności.Każdy ruch powinien byc elegancki,pokywac nie tylko piekno psa ale zebyscie elegancko wyglądali.Poza tym kontakt z psem,a zarazem dokladne wykonywanie figur i musisz kontrolowac sytuacje:)Ja takiego wzorca sie trzymam,staram sie tak pokazac psa.
Mysle,że pomoze Ci jeszcze Flashka-g, i warto zapytac też Agasie.Jej ostatni wystep w Nowym Dworze zrobil na mnie duze wrażenie:)

I tak na marginiesie piszac- gratulacje za wyniki w NDM :)

Pozdr,
Martyna

Posted

Ta smyczka wystawowa nazywa się "ringówka". Pies ma biec/iśc obok lewej nogi właściciela, nie ciągnąć do przodu ai ie zostawać w tyle. Ma to być swobody ruch.
Pzdr.