Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

otoz animals oddział lęborski
bank millennium s.a. 68 1160 2202 0000 0001 4005 3418

nr krs 0000069730

Dzięki Saphira!

[quote name='kizimizi']chyba tak. Nie przesłuchuję Cię tylko się pytam bo minie to zmartwiło. Czy to problem te wyjaśnienie?

Nie, pytaj o wszystko.

• Replies 508
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fiks nie mam ochoty na pyskówki bo nie po to tu jesteśmy.
Myślę zeby skorzystać z szumu i Skarbusia an dt wysłać. Czy ktos moze mu założyc osobny watek? wałściwie ktoś może ale ważne żeby były to osoby najbardziej poinformowane.
Kogo prosić, Ciebie czy Pinkmoon?

Posted

kizimizi o jakich pyskówkach mówisz bo zupełnie nie rozumiem:crazyeye:
Zapytałaś i dostałaś odpowiedź, jak dla mnie wyczerpującą ale Fiks wolała się upewnić czy Cię takie wyjaśnienie satysfakcjonuje czy chcesz więcej szczegółów.
Jakie drugie dno w tym widzisz?
A co do DT to na to potrzeba pieniedzy ( chyba że masz na mysli bezpłatny DT)a w tej chwili jak rozumiem pod kreską jest nawet opieka nad tymi , które są w Lęborku. Więc niestety trzeba zdecydować co pilniejsze i czy zdołamy uzbierać i na jedno i na drugie.

Posted

taks napisał(a):

A co do DT to na to potrzeba pieniedzy ( chyba że masz na mysli bezpłatny DT)a w tej chwili jak rozumiem pod kreską jest nawet opieka nad tymi , które są w Lęborku. Więc niestety trzeba zdecydować co pilniejsze i czy zdołamy uzbierać i na jedno i na drugie.

no my same to pewnie nie, ale jak więcej ciotek na wątek zajrzy to sie grosz do grosza uzbiera. Bezpłatnego, wolnego dt nie znam niestety.

Posted

Według mnie ważniejsza jest pomoc dla tych "trudnych przypadków" jak Buczer, Heksa czy Maks.
W tej chwili to są nieadopcyjne psy i trzeba je ratować zanim nie ześwirują w kojcu.
Prawdopodobnie w następnym tygodniu będziemy wieźli do Bogatyni Buczera. Będę za niego płacić.
Następnych już nie dam rady. Np. na Heksę trzeba będzie zbierać pieniądze. Na Maksa, który teraz w ogóle nie wychodzi z kojca.....

Posted

No widzisz i tu się różnimy pomysłem na rozwiązanie sprawy - co oczywiście nie powinno byc powodem kłótni ale rzeczowej dyskusji i wspólnego zastanowienia z udziałem i pozostałych Ciotek a zwłaszcza tych "na miejscu".
Ja uważam że DT jest genialny a wręcz niezbedny jak pies nie ma dachu nad głową albo wymaga domowej pielegnacji aby przeprowadzić leczenie, i także gdy zagraża mu np zagryzienie w schronie.
I jest to zawsze ogromny wysiłek finansowy i równie duże ryzyko że z czasem sponsorzy sie wykrusza a oficjalny opiekun zostanie z ręką w nocniku czyli ogromnym obciązeniem finansowym
Dlatego zawsze bardzo ostrożnie podchodzę do takich rozwiązań - bo uważam je poza wymienionymi wyżej sytuacjami jedynie odsuwaniem problemu i działaniem nie tyle skutecznym co doraźnym i bardzo ryzykownym
Tutaj akurat ( moim zdaniem oczywiście) sytuacja jest nieco inna - psy mają opiekę ,schronienie i leczenie ( boks w DT byłby tylko kosztownym a niewielkim podniesieniem standartu)
Problem jest (jak mi sie zdaje) w tym jak ułatwić zadanie aktualnym Opiekunkom i najszybciej i najskuteczniej szukac ale DS
Za cene jednego DT można kupić suchą karme dla kilku psów co oznacza o tyle mniej pracy przy gotowaniu.
Za cenę DT mozna kupic sprzęt ułatwiajacy pielegnacje i sprzatanie
Za cenę DT mozna wykupić ogłoszenia
I wreszcie za cene DT mozna kupic odżywki poprawiajace kondycję i wygląd ( sierśc) psiaków co niewątpliwie ułatwi adopcję

A nawet jeśli uda sie zebrać sponsorów na 2-3 DT ( skromnie liczac 1 tys zł mies i to nie wiadomo jak długo!) to nie wydaje mi sie aby to istotnie zmniejszyło problem lęborskich Opiekunek i było odczuwalnym odciążeniem przy opiece nad pozostałymi zwierzakami

Posted

no tak ale dużo osób przyjdzie, poczyta powie "oj biedne psiaki", wpłaci cos albo kupi karmę i pójdzie dalej a psy i "cieżkie przypadki" i tak zostaną.
Ja nei mówię, ze Heksa czy inny dzikusek jest gorszy albo lepszy. Ale bez wyciąganie ich nigdy sobie domków same nie znajdą. Chyba o tym wiemy.
Trzymam kciuki za Buczera ale mi w serce wpadł właśnie Skarbuś. Dla mnie on jest przygnębiający bo nie dość, ze cierpi to jeszcze zwykły, szary kundelek.

Ktos pomaga finansowo ktoś wyciąga psy. JA chcę pomóc właśnie w ten sposób.

Posted

nie wydaje mi sie aby to istotnie zmniejszyło problem lęborskich Opiekunek i było odczuwalnym odciążeniem przy opiece nad pozostałymi zwierzakami

Nie umniejszając oczywiście zasług Agnieszki i Asi, dla mnie bardziej istotna jest pomoc psom niż odciążenie opiekunek ;)

Taks, masz rację że niektórych psiaków nie ma sensu wyciągać na siłę na płatne tymczasy, bo mogą na upartego zostać tam gdzie są i czekać na adopcję. Ale np. taki Buczer, który dzięki Fiks :loveu: pojedzie za tydzień do Bogatyni, nie ma żadnych szans na adopcję z Lęborka. To silny psychicznie i fizycznie, niewybiegany, młody pies, którego nie można wydać do domu dopóki nie popracuje z nim szkoleniowiec.

Nikt nie chce wyciągać wszystkich psiaków na płatne tymczasy, ale jest kilka przypadków, które niestety nie mogą być adoptowane bezpośrednio od Agnieszki. I dla tych trzech psów - Buczer, Heksa, Maks - nie ma innej szansy na normalne życie, niż hotelik gdzie ktoś kompetentny i doświadczony z nimi popracuje. Bo inaczej resztę życia spędzą w kojcach, i wtedy co im przyjdzie z karmy, odżywek i ogłoszeń...?

Posted

Rozumiem Cię, ja też jak go pierwszy raz zobaczyłam to załamałam się. Ale widzę, że pomalutku skóra jest ładniejsza. Mam nadzieję, że jak zarośnie będzie ślicznym pieskiem.
Pokażę Wam Alinkę z Dąbrówki.

Tak wyglądała 10.11.2009

A tak 20.01.2010 ;)

Posted

To moze inaczej; ja chcę mu baaardzo pomóc bo moim zdaniem on ma tak samo male szanse jak pozostałe psiaki. Jeśli u was ma na prawdę opiekę i mu się realnie poprawia na tyle, ze mozna bedzie ruszyc bez oszukiwania z ogłoszenaimi dla neigo, to nei bede naciskać na dt.
Jednak nie miejcie do mnei pretensji ze taka pomoc chce zaoferować. Ktos kupi karme ja postaram sie pomóc w adopcjach.

W ogóle to proponuje przenieść dyskusje o konkretnych psach na wątek psiaków. A tu neich bedzie taki organizacyjny; kto wpłaca, ile na co itp.

Ps.
Poprosze jeszcze raz o adres do kogo te psie szampony wysłać bo usunęłam pm.

Posted

to przy okazji zapytam czy moja paczka z obrożami też dotarła
i jakie są jeszcze w tym zakresie (uprzęże) pilne potrzeby - czyli czego i w jakich rozmiarach jeszcze brakuje

Posted

Fiks napisał(a):
Wiem, że drugi raz przyszły smycze, obroże i miski, ale zapomniałam wtedy zrobić zdjęcia :oops:

A kiedy wysyłałaś Szarotko?

Ja osobiscie nie wysylalam, tylko zakupilam. Podobno wyszly w ostatni poniedzialek, ale nie wiem jak to dlugo idzie.
Byly to nowe smycze i obroze. Nadwczyni ma na imie Agnieszka.

Posted

Zapisuję sobie. Jak stoicie z DT i karmą? Jak się mają też koty? Co jest potrzebne najbardziej, patrząc na to, że już nieco rzeczy i pieniędzy poszło?

Posted

Będę u Agnieszki w niedzielę. Sprawdzę wszystkie prezenty, zrobię foty, zobaczę ile jest karmy.
I wtedy konkretnie napiszę co, ile i czego brakuje. I oczywiście pokażę prezenty :)