Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Będąc na dzisiejszym "Dniu kota" w Galerii Łódzkiej były do wzięcia stare czasopisma "Kot"
Zaczęłam je dziś czytać,traf tak chciał ,że jako pierwszy do ręki wzięłam egzemplarz z kwietnia2009.
w spisie treści widniał nagłówek "Skórki z kota",szybko otworzyłam na tej stronie i wyczytałam :
Przeprowadzali w Łodzi ,czyli w moim mieście takie jakby testy czy można gdzieś dostać skórki z kota.
Redaktor wybrał się na łódzki rynek bałucki i tam z 30 zł oferowano mu skórkę z kota :angryy:
Handlara powiedziała mu też ,że ta jest stara ,a najlepsze są z małych kotków :mad::angryy:
I tutaj mam wielką prośbę do fundacji ,Toz-u,STD ,aby sprawdzili czy tak dalej jest i dalej coś z tym robili !
To jest nielegalne !:angryy:

Posted

Nie mieści się w głowie.. Trzeba za wszeką cenę ukrócić ten proceder.. Mam 2 słodkie kotk i nie wyobrażam sobie żeby ktoś przerobiłje na skórki" Działajcie , to nie nie mieści się w głowie..!

Posted

No właśnie ,to jeszcze ma niby "leczyć" :angryy:
Sądziłam ,że ktoś zechce wejść do tego tematu...
A tu tylko 1 osoba...:-(
To jest okropne,teraz trzeba działać ,bo jak baba powiedziała "skórki z kociaków są najlepsze":mad:
A właśnie w marcu zaczyna się okres przyjścia na świat kociąt !!!:mad::angryy:

Posted

Najlepiej byłoby zadzwonić do TOZ i zapytać.
Znając opieszałość instytucji, takich jak TOZ niestety też to pozostaje samodzielne działanie:
przejść się na rynek, zlokalizować handlarę i złożyć doniesienie do Prokuratury.
Za psi smalec już były wyroki.

A samo zakładanie watków sprawy nie załatwi.
Jak czegoś się dowiesz daj znać jak można pomóc.

Posted

Możesz chyba ją wskazać, a policja ją wylegitymuje. Takie skóry podpadają pod ustawę.
Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Oczywiście Policja będzie się uśmiechac pod nosem, ale musi coś z tym zrobić.
Ja bym zadzwoniła na policję i zapytała, jak to zrobić.

Dobrze, ze zamierzasz działać.
Zrób zdjęcie tej babie.

• 4 weeks later...
Posted

Nie musisz nikogo zawiadamiać, idziesz na rynek znajdujesz skórki z kota, odchodzisz na bok dzwonisz na policję... w Polsce jak i w całej UE jest zakaz sprzedaży skór z kotów i psów a także innych wyrobów z tych zwierząt!

Posted

Dowiadywałam się !
Była najprawdopodobniej interwencja ,nie wiem kogo ,ale była.
A jak będę w pobliżu rynku ,mam niestety do niego strasznie daleko (Jestem z Retkinii )
Jeśli mieszkacie niedaleko Rynku Bałuckiego ,to możecie iść i zobaczyć czy na pewno nic takiego się nie dzieje.
Ale sądzę ,że już nie...

Posted

Marlena P. napisał(a):
Nie musisz nikogo zawiadamiać, idziesz na rynek znajdujesz skórki z kota, odchodzisz na bok dzwonisz na policję... w Polsce jak i w całej UE jest zakaz sprzedaży skór z kotów i psów a także innych wyrobów z tych zwierząt!

To nie jest w cale takie dobre rozwiązanie. Dzwonisz na Policję i co dalej? Policja w naszym wspaniałym kraju najczęściej ani nie zna się na ustawie o ochronie zwierząt a i nawet jak się zna to nie ma energii do tego typu spraw niestety! Najlepiej zawiadomić służby w twoim regionie które zajmują się ochroną zwierząt... Ja działam jako członek PiSdZ, współpracuje tutaj w Bydgoszczy z Otoz animals i stwierdzam, że paranoją jest jak działa policja w tego typu sprawach, na interwencjach to lepiej idzie bez nich ja z nimi bo zamęt tylko wprowadzją...teraz np chcą mi umorzyc sprawę bo dziadek któremu zabralismy wszystkie zwierzęta ma 80 lat i jest schorowany i to jest wystarczający argument dla prokuratury do umorzenia, bo nie mógł przez swój stan nalezycie zaopiekowac się zwierzętami...i na nic dobra dokumentacja, dobre zdjęcia, sekcja zwłok martwych zwierząt czy zeznania świadków...a zwierzęta umierały bez picia, jedzenia i schronienia..jak ja tego słucham to się czasami zastanawiam czy nie jest przypadkiem pomyłką, że jesteśmy w Unii Europiejskiej :( zawiadamiaj stowarzyszenia i organizacje w swoim rejonie a oni dalej niech już prowadzą sprawę i tak trafią z nią na policję niech wystapią jako pokrzywdzeni i niech trzymają rękę na pulsie cały czas! organizacje zawsze policja weźmie bardziej poważnie jak osobe prywatną, mają wieksze doświadczenie i wiedzę, można też zawiadomić jakieś lokalne media...tak nie może być!