Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gazuś napisał(a):
My dostajemy takie żółte pipetki od Veta, ale nie pamietam jak się nazywają :)
Na kleszcze i pchły, działają przez 3 m-ce.
Jak na naszą ocenę 100 razy lepsze opd frontline i obroży kiltexa (wypróbowaliśmy wszystko)
Mieszkamy praktycznie na polu i - przy frontline i kiltexie - kleszcze co prawda nie mogły mi psa czymś zarazić i mu zaszkodzić, ale jednak wchodziły.
Przy tych pipetkach, jak już któryś mu z drzewa zeskoczył na grzbiet to się od razu 'ześlizgiwał' i co najlepsze najczęściej poprostu zdychał.
Więc zero robactwa przynoszonego w kudłach do domku :) I zero wyciągania :)
Pies, przy tym, pływał codziennie (tylko po zaaplikowaniu - wylewa się na skóre, nie może pływać przez 5 dni) i środek przez to ani troche nie szwankował, a rybki w stawie (taki mały, ogródkowy, u znajomych) pływały żywe :)

A co to za środek? Bardzo jestem ciekawa?

• Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='potek']a to kiltex to można kupić gdzies w necie czy u weta tylko?

Kiltix to tylko u weta lub ewentualnie w sklepie przy lecznicy wet.
W zwykłym sklepie zoologicznym nie można ich sprzedawać.

Posted

Właśnie pisałam - nazwy nie pamiętam - ale to taki płyn w pipetce (na psa wielkości goldena trzeba dwie - jedna po 15 zł).
Środek podobno nie dostaje się do krwi, tylko jest naskórny :lol:
A działanie sobie bardzo chwale :lol:
Niedługo będę iśc do weta, to kupie i wtedy napisze :lol:

Posted

tak naprawde to nie ma obrozy na kleszcze, ktora by działała dłuzej niz 4 no max 8 tygodni. to ze jest napisane 5, 7 miesiecy tyczy sie pcheł, a nie kleszczy:shake:

Posted

[quote name='Lulka']tak naprawde to nie ma obrozy na kleszcze, ktora by działała dłuzej niz 4 no max 8 tygodni. to ze jest napisane 5, 7 miesiecy tyczy sie pcheł, a nie kleszczy:shake:

A skąd ten wniosek?

Ja kupuję Kiltixa od kilku lat -zresztą na ten sezon też już zakupiłam i mam tu właśnie ulotkę, z której jasno wynika, że obroża działa do siedmiu miesięcy zarówno na pchły jak i na kleszcze.

Posted

[quote name='dyziolek']A skąd ten wniosek?

Ja kupuję Kiltixa od kilku lat -zresztą na ten sezon też już zakupiłam i mam tu właśnie ulotkę, z której jasno wynika, że obroża działa do siedmiu miesięcy zarówno na pchły jak i na kleszcze.

Ja od kilku lat używam Frontlaine w spray-u. Pryskam psa a potem wcieram jeszcze ręką "pod włos". Sprawdza się. Kleszczy nie było.
Pozdrawiam,
Beata

Posted

[quote name='Lulka']od sprzedawcy

Sprzedawca w sklepie zoologicznym?:razz: No to i owszem bo on u siebie NIE MOŻE sprzedawać środków takich jak Kiltix czy Frontline bo te są zaliczane do preparatów leczniczych czy jakoś tak i mogą być sprzedawane jedynie u weta lub w sklepie znajdującym się bezpośrednio przy lecznicy wet. /podobnie jak specjalistyczne karmy weterynaryjne nie mogą być sprzedawane w "zwykłym" sklepie zoologicznym./

Posted

od sprzedawcy w sklepie przy lecznicy, gdzie są sprzedawane obroze kiltix. Zreszta moj wet potwierdza. Połowa rzeczy sprzedawanych to bajery, nie wierzcie tak we wszystko co napisane. Ale jesli u was dział to ok;)

Posted

Na ulotce Kiltixu jest napisane, cytuję "Do zwalczania i ochrony przed inwazją kleszczy/.../, jak też i pcheł /.../.
Działanie preparatu rozpoczyna się w ciągu pierwszej doby od założenia i utrzymuje się do siedmiu miesięcy."
Nie mam żadnego interesu w reklamowaniu Kiltixu /żeby nie było wątpliwości:cool3: / i nie uważam też, że to jedyny skuteczny środek /bo np. dobry jest też Frontline - zresztą dla każdego coś miłego:evil_lol: / - dziwi mnie jedynie rozbieżność między tym co pisze producent a tym co mówi twój wet i na czym opiera on swoje informacje?

Posted

[quote name='xxxx52']przeciw kleszczom,pchlom,robakom.Innym domowym jest wata namoczona alkoholem,lub olejem -posmarowac miejsce z kleszczem.po 10 min.penseta wyrwac ostroznie zwracajac uwage,zeby wyciagnac kleszcza z glowa.

O matko co za pomysły!! kleszczy nie wolno smarować tłuszczem, alkoholem czy innymi substancjami np. żrącymi!! Jezeli przytrafi się już kleszcz należy go wyciagnąć , wykręcić w kierunku przciwnym do wskazówek zegara.
Lepiej zapobiegać,dlatego tak jak pisało już wiele osób, najlepszym sposobem jest używanie różnych preparatów ochronnych. To znalazłam na jednym z weterynaryjnych portali:
Frontline-spray lub postać spot-on
*pies- ochrona przed kleszczami przez 30dni, przed pchłami przez
60dni
*kot- ochrona przed kleszczami i pchłami przez 30 dni

Kiltix- obroża (tylko dla psów)- chroni przed kleszczami i pchłami przez 7 miesięcy
Preventic -obroża (tylko dla psów)- chroni przed kleszczami przez 4 miesiące
Bolfo- obroża
*pies i kot- chroni przed kelszczami 10 tygodni, przed pchłami
5 miesięcy

Posted

My uzywamy i bolfo(obroza) i frontline(spot), a kleszcze sa i tak i tak...:roll: Nie dosc powiedziec, ze starszy pies ma 6 lat i 5 babeszioz na karku:shake:

Posted

[quote name='zakla']My uzywamy i bolfo(obroza) i frontline(spot), a kleszcze sa i tak i tak...:roll:
Ale w jakim sensie są?? preparaty nie zabezpieczaja psa przed włazeniem na niego kleszczy. Chodzi o to,że dzięki nim nie dochodzi do zarażenia,kleszcz po prostu nie zdąży bo umiera

Nie dosc powiedziec, ze starszy pies ma 6 lat i 5 babeszioz na karku:shake:

Nie rozumiem:roll: :niewiem:

Posted

Chodzi o to, ze mimo zabezpieczen psy lapia kleszcze, ktore wcale nie wypadaja same z siebie,a wrecz przeciwnie, Matrix co roku ma babeszjoze(mial ich juz 5) i za kazdym razem jest coraz gorzej, a my jestesmy bezsilni(tyle ze juz wczesniejsze pierwsze objawy zauwazamy):-(

Posted

zakla a może piesek ma po prostu nawroty choroby?? Z tego co wiem babeszjozy wyleczyć się całkowicie nie da i potem zdarzaj się nawroty chroby...:hmmmm:

Matrix co roku ma babeszjoze(mial ich juz 5) i za kazdym razem jest coraz gorzej

mhm to o to chodziło, już rozumiem:p

Posted

No nie wiem, byc moze sa to nawroty...:roll: Ale kleszcze maja co roku, ;lacznie z tymi, ktore trzeba wyjmowac samemu z psa...:shake:
Ale czy mialby te nawroty co roku przez 5 lat, i to mniejwiecej w tym samym czasie(czyt. wtedy, kiedy kleszczy najwiecej- pod koniec wakacji)?

Posted

Ja powiem tak. Jedni piszą że działa inni że nie. Musimy pamiętać, że w różnych regionach Polski jest różne natężenie kleszczy. Tak samo jedne osoby chodzą częściej do lasu narażając psa na większe niebezpieczeństwo. Ja w zeszłym roku stosowałam i Frontline i Bolfo i Preventic a pies i tak łapał kleszcze. Na szczęście w tym roku ma ich byc mniej przez te mrozy.

Posted

To fakt, to co jednemu służy niekoniecznie będzie dobre dla innego psiaka, rejon zamieszkania i intensywność odwiedzin terenów zakleszczonych też ma znaczenie - nam na szczęście Kiltix służył!!
Czyli mrozy też nam się na coś przydały!!!

Posted

Ja stosuję obrożę Bayer i na 6-7 miesięcy mam spokój z pchełkami i kleszami, nawet jeśli Bigoskowi zdarzy się wejść z nią do wody!!!

Ale jak widać (powyższe wypowiedzi) nie ma jednej, skutecznej metody na te ochydne i bezwzględne stworzenia:mad::mad::mad:

Posted

zakla napisał(a):
My uzywamy i bolfo(obroza) i frontline(spot), a kleszcze sa i tak i tak...:roll: Nie dosc powiedziec, ze starszy pies ma 6 lat i 5 babeszioz na karku:shake:

Ja w spota nie wierzę... W końcu to jest tylko punktowo... I "niby" ma się rozprowadzić po całym ciele. Ale to tylko niby...
Bo na prawdę to tak nie jest - często psy mają kleszcze :shake: ...
Dlatego pryskam psy i wcieram porządnie ręką pod włos.
I wtedy jest ok. :multi:
Pozdrawiam