NusiaiJa Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 Witam dogomaniaków. Wyjątkowo zakładam wątek w sprawie swojego pieska z prośbą o pomoc. W 2009 roku adoptowałam sunię, obecnie ma ok.11 lat i od jakiegoś czasu zaraz po wstaniu z legowisk zaczyna kasłać ale w taki sposób jakby cos próbowała wypluć. A także gdy wchodzi po schodach. Byłam w sierpniu na wizycie kontrolnej w klinice wet. Pan doktor stwierdził że serduszko w dobrej kondycji, prawdopodobnie to coś z tchawicą. Nie dał żadnych leków, zalecił unikać wszystkiego co zimne. Sunia chętnie sie bawi, jeste bardzo ruchliwa, ma duży apetyt, szaleje na spacerach i zaraz pojawia sie to odkrztuszanie które zaraz przechodzi. W październiku znów byłam u innego wet. Pan doktor też zasugerował że to odkrztuszanie może być następstwem przebytego kaszlu kenolowego oraz przebywania w mieszkaniu gdzie jest suche powietrze. Powiedział aby dać sunieczce troszeńkę syropu PINI .Daje jej również siemię lniane, 1/4 tabl. diprophyliny ale to nic nie pomaga. Pomóżcie proszę, może ktoś miał podobny problem z pieskiem???? Jak pomóc mojej Nusi? Co moge jeszcze dla niej zrobić, może jakieś badanie które pomoże zdiagnozować sunię i będzie można jej pomóc. Nusia waży około 6kg, rasa = :roll:hmm... mix pinczer :lol: Quote
PapryczkaChili Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 nagraj to ;) z doświadczenia wiem, że pomaga pokazac, jak to wygląda. a z mojej strony: czy to coś takiego: (kopiuję z innego forum mój wpis) jesteśmy po tonie badań, podejrzeniu o chore serce, zapadanie się tchawicy, problemy z podniebieniem miękkim, niskim ciśnieniem i co tam tylko można sobie wymyślic. zaczęło się od rentgena, który wyszedł dziwnie - był zły opis, ale najprawdobniej dlatego, że sunia się bała i wyrywała miała robione EKG, które wyszło w porządku, tylko bardzo niskie ciśnienie - zdaniem weterynarza (kardiologa, żeby nie było). a więc poszłam po rozum do głowy i umówiłam sie do guru kardiologii - dr. Niziołka (a wiadomo, że jak już nie ma pomysłu, to wysyłają do niego). szłam zbadac serducho (Pan doktor ma super machinę do nie tylko echo ekg czy jak to się tam mówi, ale jeszcze ma to jaką funkcję fono , a więc oglądnęliśmy sobie w trójwymiarze serducho, posłuchaliśmy jak bije i diagnoza jest, że sunia JEST ZDROWA JAK RYBA to, czego się dowiedziałam: psiaki małe (zwł.) z krótką kufą mają niskie ciśnienie i nie ma się co tym martwic, bo jest wszystko ok. i ponieważ dr. Niziołek to kardiologi i specjalista od płuc, to od razu wyjaśniałam te duszności. chodziło mi o coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=qDXlM63YyM4 http://www.youtube.com/watch?v=1UyBrb0Hhpk wygląda to okropnie, a nazywa się kaszel wsteczny - lekarz tłumaczył mi, że najczęściej spotyka to psiaki, które intensywnie wąchają - kurze, pyłki itd., alergia to może byc jako dodatek. nie powtórzę Wam, dlaczego to się dzieje, ale generalnie wpadają te pyłki do środka i organizm się blokuje i w ten sposób zabezpiecza się (zatyka), żeby te nieczystości nie dostały się do środka. nie jest to groźne dla psiaka, najlepiej to, co robiłam - czyli zatkać nos palcem wskazującym, żeby się odblokowało, psiaka uspokoic i będzie ok. ostatnio byłam chyba w sumie u 8 lekarzy i mówiłam o tych 'dusznościach' i naprawdę nikt nie miał pomysłu na to, dlaczego tak się dzieje... jestem już spokojna a dla Was piszę, bo może się to komuś przyda Quote
NusiaiJa Posted February 20, 2010 Author Posted February 20, 2010 bardzo podobnie jak na filmikach z youtube robi właśnie Nusia. nastawiam aparat i jestem w gotowości. Martwie się bo od jakiegoś czasu zdarza się jej tak robić coraz częściej. około 5-7 razy dziennie Quote
EFMAN Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 Zobacz w temacie kardiologia tytuł "zapowietrza się" jest też filmik z Tajgą.Mój tak właśnie robił i okazało się,że to jednak serce. Quote
Hawanka Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 Ja bym zrobiła dokładne Badanie serca może coś z Tchawicą ??? A tu kolejny filmik: http://www.youtube.com/watch?v=lG5k9XVlh3c&feature=related Mój tez ma suchy kaszel właśnie od serduszka przy dużym wysiłku ma Kardiomiopatie ;( dostaje leki i jest w miare dobrze ;) Quote
Chefrenek Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 Jeśli piesek jest mały w typie pinczera to warto rozważyć problemy z tchawicą, zapadalność, zwężenie etc. Serduszko też zbadać. Quote
NusiaiJa Posted February 20, 2010 Author Posted February 20, 2010 dobrze, bardzo wam dziękuję za te cenne podpowiedzi. Można na Was liczyć, dziekuje kochane cioteczki. a teraz trochęawstydzające pytanko... ile takie badania kosztują u Was? i przykładowo ile za wizytę bierze dr. Niziołek. ---- też myślę, że może to jednak być serduszko. ---- czy lekarz który badał wasze psiaki stwierdził to na podstawie badań (jakich?) czy tylko badał osłuchowo? u mnie w mieście nie ma diagnostyki, więc czeka mnie podróż do Łodzi ale nie ukrywam, że nie wiem gdzie się mam udać. poradźcie proszę macie jakiś sprawdzonych tam lekarzy/lecznice? Quote
Hawanka Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 NusiaiJa napisał(a):dobrze, bardzo wam dziękuję za te cenne podpowiedzi. Można na Was liczyć, dziekuje kochane cioteczki. a teraz trochęawstydzające pytanko... ile takie badania kosztują u Was? i przykładowo ile za wizytę bierze dr. Niziołek. ---- też myślę, że może to jednak być serduszko. ---- czy lekarz który badał wasze psiaki stwierdził to na podstawie badań (jakich?) czy tylko badał osłuchowo? u mnie w mieście nie ma diagnostyki, więc czeka mnie podróż do Łodzi ale nie ukrywam, że nie wiem gdzie się mam udać. poradźcie proszę macie jakiś sprawdzonych tam lekarzy/lecznice? Ja niestety nie byłam u doktora Niziołka.Mam daleko.U mnie była porada poprzez E-mail i kontakt mojego veta i Dr Niziołka.A jakie badania miał prześwietlenie klatki piersiowej ok 70 zł Ekg ok 40 i badanie krwi profil sercowy i ogołną morfologie ok 70 zł no i osłuchowo.I dostał leki i tak jak pisałam moze fukcjonować normalnie bez duzego wysiłku... A takto u veta jestem co 2 tygodnie jest obsłuchiwany .Jak dowiedziałam sie ze Fafik jest chory miał 7 lat teraz ma prawe 10 ;) Pozdrawiam i mam nadzieje ze bedzie dobrze... Quote
Recommended Posts