Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Calibri][/FONT]

[FONT=Calibri]Punto został przyniesiony do siedziby Fundacji przez ludzi, którzy znaleźli go leżącego na poboczu drogi. Od razu było widać, że ma złamaną tylną łapę. Z pod skóry wystawała kość, złamanie wyglądało na dość skomplikowane. Jedyna przychodnia z ortopedą, o tej porze czynna była na Bemowie. [/FONT]
[FONT=Calibri]Pojechałyśmy, licząc na fachową pomoc. W skrócie - Doktor obejrzał łapę, powąchał i stwierdził, że gdyby to był jego pies on poddałby go eutanazji. Usilnie nas przekonywał, że takie rozwiązanie będzie najlepsze dla psa. Ciekawe czy pies byłby tego samego zdania, gdyby wiedział o czym jest mowa?[/FONT]
[FONT=Calibri]A ja dziękuję Manitou że nie jestem jego psem.[/FONT]

[FONT=Calibri]Punto został zabrany z tej kliniki. [/FONT]
[FONT=Calibri]Dziś pojechałyśmy z nim do Milanówka. Okazało się, ze nie tylko tutejsi lekarze są zdania ze psa nie trzeba usypiać, ale spróbują uratować łapę.[/FONT]
[FONT=Calibri]Punto przez sobotę i niedzielę będzie jeździł do lecznicy na wlewki z antybiotyku, a w poniedziałek będzie operowany. Czas pokaże czy będzie miał tą łapę, ale poddaję pod przemyslenie zdarzenie w klinice na Bemowie. Jeśli tam traficie nie pozwalajcie od razu usypiać swoich zwierząt. [/FONT]

Punto przeszed pierwszy etap ratowania łapki (koszt -700,-). Przez czternaście dni ma mieć usztywnienie z okienkiem, a potem przeszczep kości i stabilizatory.

Zbieramy na operację łapki

Fundacja Na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt "NERO"
96-500 Sochaczew, ul Kochanowskiego 37/12

75 1140 2004 0000 3102 5949 3364

WPŁATY
19.02.2010 Kinga H...............................................20,-
23.02.2010 Magdalene R. ....................................100,-
23.02.2010 Sp[adaek po Sopelku .........................155,-
24.02.2010 bico ...................................................50,-
25.02.2010 Iwona M. ............................................65,-
25.02.2010 Violetty Bennich z Aten .......................100,-
25.02.2010 Alicja M ..............................................30,-
25.02.2010 majuska .............................................10,-
01.03.2010 Marcin i marta K ................................150,-
03.03.2010 Agnieszka P.........................................20,-
05.03.2010 Urszula i Jerzy B ................................100,-
10.03.2010 Viris ..................................................30,-
15.03.2010 Agnieszka K ........................................30,-
17.03.2010 Pliszka ................................................25,-
29.03.2010 Katarzyna K .........................................20,-
29.03.2010 Krzystof i Dorota .................................100,-
29.03.2010 Amica .................................................10,-
08.04.2010 zdrojka ...............................................50,-
08.04.2010 Halina R ..............................................25,-
08.04.2010 AlfyLS .................................................20,-
10.04.2010 Nemko ................................................10,-
13.04.2010 Krzysztof N .........................................100,-
15.04.2010 Karolina W. ...........................................30,-
19.04.2010 Nemko .................................................10,-
23.06.2010 Halina R.................................................30,-

................................................................................
razem : 1320,-

WYDATKI
19.02.2010 Faktura ............................................192,-
20.02.2010 Faktura ............................................180,-
22.02.2010 Faktura ............................................700,-
22.02.2010 aktura leki .........................................20,-
25.02.2010 Faktua ...............................................60,-
02.03.2010 Faktura (amputacja) .......................410,-
05.03.2010 fakura ................................................58,45
24.03.2010 szczeoieni p/wsciekliżnie ...................45,-
.......................................................................................
razem : 1665,45

• Replies 855
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jaki cudowny :)
Uspic dlatego, ze jest duże prawdopodobieństwo amputacji lapy?
Ech.. przeciez jest sporo trójlapków i niektórym naprawde dobrze sie wiedzie.
Gdzie teraz przebywa psina?
Czego (poza pieniazkami) dla niego potrzebujecie?

Posted

Witam!
Biedny Punto:( Nie dość, że wczoraj wieczorem w całej Warszawie (Miasto Stołeczne) nie było żadnego chirurga-ortopedy, choćby na dyżurze telefonicznym, to jeszcze w największej lub jednej z większych lecznic próbowano nam mocno i stanowczo dac do zrozumienia, ze pieska należy poddac eutanazji. Europa?
Dla Punto potrzebujemy na cito Domu Tymczasowego. Jego leczenie i rekonwalescencja będą zapewne długie - nie mogą przebiegać w hotelu, czy kojcu.
Czy ktos może oferować Punto DT z sercem?

Posted

O tym, że zasugerowno nam eutanazję chyba zadecydowała informacja, że Punto jest psem bezpańskim. Drżyjcie porzucone biedaki - nie ma pana z kasą - nie ma leczenia.

Posted

O rany normalnie te jego oczy mówią " plosię te ocka mówią plosię " moja córcia takimi słowami się przymila ;) psina śliczny weci z Bemowa bez komentarza.
Wyjeżdżam z dzieckiem na operacje kręgosłupa nie będzie mnie długo ale będę trzymać kciuki za tą psinę i za niesamowite dziewczyny o niesamowitym sercu które założyły Fundacje Nero.Malusieńki grosik wpłacę na konto fundacji.

Posted

Piekny , żyje i jeszcze ma szanse na zachowanie czterech łap,:loveu:na złość niektórym wetom ,jak już będzie chodził trzeba go zawieść do weta 'specjalisty ":mad: niech Punto puści mu "bąka w nos" :evil_lol:cuuuuuuuuuudownie , brawo dziewczyny:loveu:

Posted

A jaka jest ta psina?
Jaki charakter? Piszcie co o nim wiecie, bedziemy szukac jakiegos DT.
W jakim wieku, koty, inne psy, suczki, dzieci. Ja wiem, że cięzko to okreslic po jednym dniu ale moze cos juz widac?
Ja zawsze mam u siebie tymczasowo szczeniaki, bo i kot i dwoje dzieci, wieczne zamieszanie...

Posted

Dorothy napisał(a):
o a on ma chyba jedno jajko w dodatku?
jak tymczas to pewnie w Warszawie z powodu dojazdow do kliniki?

I tak dla jasności i z ciekawości spytam jak ten dt powinien opiekować się takim psiakiem?

Posted

Pewnie najwazniejsza będzie obserwacja, czyli tzw "oko" oraz wizyty kontrolne. Pewnie tez zalecenie ograniczenia ruchu - więc moze kennel. Luka, zalecił cos doktor na temat ruchu, czy tym zajmie sie dopiero w poniedziałek?

Posted

[quote name='karolina_g_k']A jaka jest ta psina?
Jaki charakter? Piszcie co o nim wiecie, bedziemy szukac jakiegos DT.
W jakim wieku, koty, inne psy, suczki, dzieci. Ja wiem, że cięzko to okreslic po jednym dniu ale moze cos juz widac?
QUOTE]

Wiek - młody, to może nawet roczny piesek, spokojny, pokojowo nastawiony do świata. W poczekalni siedział kot i patrzyli na siebie i NIC.
Dzieci? też ok widziałam go wcześniej na osedlu i biegał za dzieciakami. Inne psy? Nie wiem jak zareagujena psa innego niż mój Kazan - na Kazana przezornie szczeknął. Ale na Norcię już nie szczekał a nawet machał ogonkiem. (Na Kazana wszystkie szczekają bo tak się dziwnie kiwa)

Posted

No wlaśnie a jakie bedą zalecenia to chyba dopiero po poniedzialkowej wizycie tak?
Pewnie dom bez schodów. A jak z pieniazkami na operacje, wizyty, rehabilitacje, karme?
Mam znajoma, która od jakiegos czasu zastanawia sie nad instytucja DT. Jest z Warszawy.
Piszę to zupelnie wstepnie. Im więcej będe wiedziec tym więcej będe mogla jej przekazac, a ona bedzie miala konkretny podklad pod decyzje. No i oczywiscie jesli tylko bedziecie chcialy to ja po swojemu sprawdzicie ;)