tigrunia Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 madziasto4 napisał(a):2B, no Ci mowie przecie, że najsampierw to Ty się w obiektywach rozejrzyj, jakie Ci pasują i jak się ma cena do jakości, po ile stoją obiektywy- nikkory, z canona, i inne, które bierzesz pod uwagę. :grins: Ale że po co jak Atka wszystko napisze :evil_lol: PositiveThought napisał(a):Znaczy rożnica nie jest powalająca jeśli chodzi o sumę, ale o stosunek rożnicy, do ceny, bo Twoje byly po 300, a moje po 450 :shake: Be :diabloti: powiem tak - jeśli idziesz na bajery, wybierz Canona... Jeśli zależy Ci na jakości - Nikon już czeka :diabloti: A tak szczerze - każdy zachwala swoje, musisz wybrac sama. Znam ludzi, ktorzy kupowali Nikony, wymieniali na Canony i odwrotnie... Mi tam mój N odpowiada, nawet bardzo. O właśnie :loveu: Ale że jakie bajery ? :roll: Quote
madziasto4 Posted December 5, 2008 Author Posted December 5, 2008 tigrunia napisał(a):Ale że po co jak Atka wszystko napisze :evil_lol: O właśnie :loveu: Ale że jakie bajery ? :roll: I widzisz Atka, żeś se palnęła bajery i teraz się tłumacz :evil_lol: 2B, i Nikonem i Canonem zrobisz rewelacyjne zdjęcia, jesli tylko masz trochę wiedzy. Najważniejsze są obiektywy. Quote
madziasto4 Posted December 5, 2008 Author Posted December 5, 2008 tigrunia napisał(a)::evil_lol: Laska od sesji miała Nikona.. jak zaczęła opowiadać o zdjęciach jak to się robi czym i z czym to zgłupiałam :mdleje: Ale Madźka jak to tak na "sucho" się uczyć? :cool1: Wolałabym miećaparatosa w ręku i wtedy się uczyć :cool1: No metodą prób i błędów też się można uczyć, tylko żeby tych błędów za dużo nie było i żeby się nie załamać na samym początku, to najpierw czytaj w necie o podstawach fotografii :cool1: Quote
tigrunia Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 madziasto4 napisał(a):I widzisz Atka, żeś se palnęła bajery i teraz się tłumacz :evil_lol: 2B, i Nikonem i Canonem zrobisz rewelacyjne zdjęcia, jesli tylko masz trochę wiedzy. Najważniejsze są obiektywy. :evil_lol: Laska od sesji miała Nikona.. jak zaczęła opowiadać o zdjęciach jak to się robi czym i z czym to zgłupiałam :mdleje: Ale Madźka jak to tak na "sucho" się uczyć? :cool1: Wolałabym miećaparatosa w ręku i wtedy się uczyć :cool1: Quote
tigrunia Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 PositiveThought napisał(a):Ja się u z dobrego serca dzielę :diabloti: 2Be, będziesz się bawic? :evil_lol: Czyli czytać, kombinować, odwalać jakieś 'artyzmy' :razz: I blagac znajomych, żeby przypozowali? - u mnie jest z tym problem, ale ja mam już sposób na moich kolegów :diabloti: Taki świetny, że zrobią wszystko :razz: Czy pstrykac na wyjazdach i psiaki? Konwertery, filtry, lampy, statywy, tulejki, adaptery, gripy... i dlugo by wymieniac Niet.. kombinować i artyzmów odwalać nie zamierzam :cool1: Nie mam weny, chęci ani ochoty .. urodzonym fotografem to ja nie jestem. Potrzebuję aparat ino na wyjazdy, wystawy, no i do fotografowania psich serduszek :loveu: Nie musi być przecież full wypas ale no szlak mnie trafia jak wystawa jest na hali .. robie zdjęcia kompaktem i co wychodzi :crazyeye: Doopa blada a raczej czarna ..plama :cool1::angryy: Może już nie wymieniaj bo i tak połowy nie wiem co to :evil_lol: Quote
tigrunia Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 [quote name='madziasto4']No metodą prób i błędów też się można uczyć, tylko żeby tych błędów za dużo nie było i żeby się nie załamać na samym początku, to najpierw czytaj w necie o podstawach fotografii :cool1: Podczytuję .. wasze rozmowy :loveu: :evil_lol: Nie no serio to z Twoich artykułów przeczytałam na razie jeden.. zajmę się tym chyba w przyszłym roku :p W tym mi czasu zbraknie :crazyeye: Quote
Sara_i_Aris Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Też się dołączę do interesującego mnie tematu :loveu: A tak w ogóle to cze Madźka! Be, lustrem też nie zrobisz dobrego zdjęcia na hali, jak nie masz jasnego obiektywu (albo przynajmniej lampy z dyfuzorem :razz:). Dlatego ja nie brałam do Kielc swojego - nie zamierzam obcym psom świecić lampą po oczach, a jak już, to jest sporadyczne i tylko u moich, które są do tego przyzwyczajone :razz: Wychodzi na to, że dla Ciebie najlepsze by było jasne tele (a dla kogo nie :lol:), które jest niestety dość drogie, ale jeśli masz możliwości, to czemu nie. Nie warto kupywać lustra, jak nie stać nas na dostatecznie dobrą optykę - a przecież ona jest najważniejsza :p Ja w najbliższym czasie zaopatruję się w 50mm f/1.8 (bokeh trochę mnie razi, ale da się wytrzymać; podobno też zdarza mu się ostrzyć przed obiektem, ale wyćwiczyłam się już na kicie :cool3:), EF 75-300mm f/4-5.6 III USM i konwerter Raynox dcr-250, jakaś lampa z dyfuzorem i statyw :cool3: Na razie zbieram intensywnie kasę, odkładam kieszonkowe, głodzę się w szkole, ale czego się nie robi dla fotografii :loveu: Jestem też na etapie przekonywania rodziców, że bez obiektywów moja przyszłość nie ma sensu :roflt: Be, czytaj wszystko, co Ci się nawinie, wejdź na forum Canona, w Bydgoszczy na pewno macie EMPiK, więc weź jakieś książki o fotografii i trochę poczytaj. Jeden obiektyw na pewno Ci nie wystarczy, więc już odkładaj na kolejne :diabloti: A tak w ogóle to do wystawy w Bydgoszczy będę już miała stałkę, więc trochę zdjęć porobię :loveu: Quote
madziasto4 Posted December 6, 2008 Author Posted December 6, 2008 No to taki sam zestaw zakupów jak mój- mówię o raynoxie, lampie, statywie i 50 f/1.8 canona :p Quote
Sara_i_Aris Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Chciałam 50mm f/1.4, ale... nie potrzebuje takiej krótkiej stałki za taką cenę :razz: Wolę dozbierać na 85 mm (ale to w dalekiej przyszłości, na rok '09 planuje tele i konwerter). Quote
tigrunia Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 [quote name='Sara_i_Aris']Też się dołączę do interesującego mnie tematu :loveu: A tak w ogóle to cze Madźka! Be, lustrem też nie zrobisz dobrego zdjęcia na hali, jak nie masz jasnego obiektywu (albo przynajmniej lampy z dyfuzorem :razz:). Dlatego ja nie brałam do Kielc swojego - nie zamierzam obcym psom świecić lampą po oczach, a jak już, to jest sporadyczne i tylko u moich, które są do tego przyzwyczajone :razz: Wychodzi na to, że dla Ciebie najlepsze by było jasne tele (a dla kogo nie :lol:), które jest niestety dość drogie, ale jeśli masz możliwości, to czemu nie. Nie warto kupywać lustra, jak nie stać nas na dostatecznie dobrą optykę - a przecież ona jest najważniejsza :p Ja w najbliższym czasie zaopatruję się w 50mm f/1.8 (bokeh trochę mnie razi, ale da się wytrzymać; podobno też zdarza mu się ostrzyć przed obiektem, ale wyćwiczyłam się już na kicie :cool3:), EF 75-300mm f/4-5.6 III USM i konwerter Raynox dcr-250, jakaś lampa z dyfuzorem i statyw :cool3: Na razie zbieram intensywnie kasę, odkładam kieszonkowe, głodzę się w szkole, ale czego się nie robi dla fotografii :loveu: Jestem też na etapie przekonywania rodziców, że bez obiektywów moja przyszłość nie ma sensu :roflt: Be, czytaj wszystko, co Ci się nawinie, wejdź na forum Canona, w Bydgoszczy na pewno macie EMPiK, więc weź jakieś książki o fotografii i trochę poczytaj. Jeden obiektyw na pewno Ci nie wystarczy, więc już odkładaj na kolejne :diabloti: A tak w ogóle to do wystawy w Bydgoszczy będę już miała stałkę, więc trochę zdjęć porobię :loveu: Ale że jak po oczach ? :roll: Na Grudziądzkiej ystawie w kwietniu Kaśka miała ze sobą kumpla fotografa. On miał swój aparat, Kasia swój (lustrzanki obie) Ja wtedy Jess nie wystawiałam więc robiłam foty Kasi aparatem. Wystawa była na hali. No i dali mi tą lustrzankę z lampą taką co się nakłada i ta lampa była do góry ustawiona :cool1: Tak mi kazali no to tak robiłam i wcale nie pytałam :p Nie no serio wezmę się tym w przyszłym roku bo w tym zamierzam jeszcze kupić opony zimowe i zapłacić OC więc na nic mi już nie starczy :p W styczniu chciałam kupić narożnik .. ciekawe czy wypłacalna już będę :roll: No więc aparatos mógłby być w lutym/marcu może .. Ojć ..zapomniałam , że w styczniu w góry sie wybieramy :cool1: Może się więc wszystko o miesiąc przesunać :cool1: Quote
Pegaza Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Ale tu nudza o matko... Madzia dostaniesz od :santagri: :Rose: bos byla grzeczna caly rok i pilnie sie uczysz slyszalam francuskiego:diabloti: Quote
Sara_i_Aris Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Be, napisałam w nawiasie, "albo przynajmniej lampy z dyfuzorem", czyli chodziło mi o zewnętrzną, która ma dyfuzor. Wbudowane są okropne, nic nie możesz w nich ustawiać i dlatego wolę takich nie używać. Przestestowałam ją najpierw sama i tak daje po oczach, że przez 5 min widzę różnokolorowe plamki zamiast normalnego obrazu :lol: A przecież psiaki mają wrażliwszy wzrok - i nie wszystkie są przyzwyczajone do blasku fleszy :lol: Quote
tigrunia Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 [quote name='Sara_i_Aris']Be, napisałam w nawiasie, "albo przynajmniej lampy z dyfuzorem", czyli chodziło mi o zewnętrzną, która ma dyfuzor. Wbudowane są okropne, nic nie możesz w nich ustawiać i dlatego wolę takich nie używać. Przestestowałam ją najpierw sama i tak daje po oczach, że przez 5 min widzę różnokolorowe plamki zamiast normalnego obrazu :lol: A przecież psiaki mają wrażliwszy wzrok - i nie wszystkie są przyzwyczajone do blasku fleszy :lol: Nie wiem co to lampa z dyfuzorem ale ja mówię, ze ta co Kasia miała to taka dodatkowa była Quote
madziasto4 Posted December 6, 2008 Author Posted December 6, 2008 Cześć wszystkim gościom, z okazji Mikołajków stawiam ciasto- topielca :p Jeszcze ciepłe :p Quote
Aga76 Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Cze fotografy, lampy, błyski i francuski język :evil_lol: Quote
Mała Rita Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 :mdleje:Madzia, zamieszkaj ze mną co???? :evil_lol: Quote
madziasto4 Posted December 6, 2008 Author Posted December 6, 2008 Mała Rita napisał(a)::mdleje:Madzia, zamieszkaj ze mną co???? :evil_lol: Nic z tego. Preferuję związki samczo-damskie :evil_lol: cze Aguś:loveu: Quote
Mała Rita Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 madziasto4 napisał(a):Nic z tego. Preferuję związki samczo-damskie :evil_lol: cze Aguś:loveu: ło ja nie w tym kontekście :evil_lol: byśmy sobie mieszkali, ja, dawid i ty i twoje sushi, ciasta, sajgonki itp... Quote
Sara_i_Aris Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 tigrunia napisał(a):Nie wiem co to lampa z dyfuzorem ale ja mówię, ze ta co Kasia miała to taka dodatkowa była No to właśnie o takiej mówię - lampa błyskowa :lol: Tylko nie wiem, czy Kasia ma dyfuzor czy nie (jako że nie jest drogi, to ja jednak wolę go dokupić, jeśli już przyjdzie czas na lampę). Quote
Aga76 Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 madziasto4 napisał(a):Nic z tego. Preferuję związki samczo-damskie :evil_lol: :roflt: jak to zwierzęco brzmi... Quote
madziasto4 Posted December 6, 2008 Author Posted December 6, 2008 Mała Rita napisał(a):ło ja nie w tym kontekście :evil_lol: byśmy sobie mieszkali, ja, dawid i ty i twoje sushi, ciasta, sajgonki itp... ja, dawid i ty....hmmm a jakby tak bez Ciebie?? :roflt: Nie no żarcik :evil_lol: Zrób sobie takiego topielca, niedużo roboty w sumie :p Quote
madziasto4 Posted December 6, 2008 Author Posted December 6, 2008 Aga76 napisał(a)::roflt: jak to zwierzęco brzmi... mrrrrau :evil_lol: Quote
Mała Rita Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Aga76 napisał(a)::roflt: jak to zwierzęco brzmi... ostatnio dużo dowiadujemy się o Madźce... że francuski, samczo-damskie związki... taka cicha woda... kto by pomyślał :roflt: Quote
Aga76 Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 madziasto4 napisał(a):mrrrrau :evil_lol: :cool3: wrrr wrrr Quote
Mała Rita Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 madziasto4 napisał(a):ja, dawid i ty....hmmm a jakby tak bez Ciebie?? :roflt: Nie no żarcik :evil_lol: Zrób sobie takiego topielca, niedużo roboty w sumie :p Madźka bo mnie to tak naprawdę tylko o to jedzenie chodzi co Ty robisz :evil_lol: Quote
Recommended Posts